martinesq Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 Witam wszystkich, mam problem ostatnimi czasu mój komputer wariuję. Nie działa pokazywanie ukrytych folderów, co jakiś czas jak jest włączony windows zamienia się w klasyczną wersje na 3-5 sekund i po tym przestaje działać dzwięk, np. jak chce san andreas zagrać to pisze że nie znaleziono karty dźwiękowej, strasznie zamula komputer na starcie, i złapałem tego wirusa już chyba 10 raz, bo format nic nie pomaga. Dopiero po zainstalowaniu anti wira, z którego nigdy nie korzystam okazało się że wirus przesiaduje na Pendrive zwany Win32:jeefo, w pliku autorun ale ten plik jest chyba ukryty bo go nie widzę. Proszę o pomoc, daje plik OTL, i extras, ponieważ przy skanowaniu Gmerem po godzinie-półtorej komputer się restartuje.. Próbowałem parę razy i za każdym razem restart. Wprowadziłem was w mały błąd, podczas skanowania systemu wyskakuje win32;jeefo, a podczas wkładania pendrive coś takiego(dwa razy, bo wcześniej w procescie svchost : Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
darcom Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 Porady co i jak w takim przypadku są TUTAJ. Po wykonaniu odpowiednich operacji zapewne kompetentna osoba poprosi o przedstawienie odpowiednich logów by sprawdzić jak wygląda sytuacja po wykonanych czynnościach. Odnośnik do komentarza
martinesq Opublikowano 22 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 to może olejmy system, przeżyje ten kolejny format, a skupmy się na Pendrive, pomóżcie usunąć ten wirus z niego.. Mam tam masę ważnych plikow do pracy, glownie pliki doc. Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 W logach widać infekcję Conficker, zaś Jeefo mógł wejść z pendrive. Urządzenie zostaw podpięte do komputera. 1. Uruchom OTL i w oknie Własne opcje skanowania/Skrypt wklej następujący tekst: :Files C:\WINDOWS\System32\vfxxp.dll :Reg [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\GloballyOpenPorts\List] "5666:TCP"=- [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced] "SuperHidden"=dword:00000001 [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced] "Hidden"=dword:00000001 [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced] "ShowSuperHidden"=dword:00000001 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\Hidden\SHOWALL] "CheckedValue"=dword:00000001 [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\SuperHidden\Policy\DontShowSuperHidden] [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\SuperHidden\Policy\DontShowSuperHidden] @="" :Commands [emptyflash] [emptytemp] Kliknij w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart komputera. 2. Uruchom ponownie OTL, ale tym razem log będzie zrobiony na dodatkowych warunkach. W polu Własne opcje skanowania/Skrypt wklej: netsvcs F:\*.* Klikasz w Skanuj ( nie w Wykonaj skrypt) 3. Pokazujesz nowe logi z OTL. Odnośnik do komentarza
martinesq Opublikowano 22 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 Nowy log: OTL.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 Wykonaj kolejny skrypt do OTL, w którym wyczyścimy zarażony pendrive o takiej zawartości: :Files F:\albkpq3.exe :Reg [-HKEY_CURRENT_USER\software\microsoft\windows\currentversion\explorer\mountpoints2\{13db56dc-7a82-11e0-a92c-00304f67da29}] :OTL NetSvcs: ngfechgd - File not found Prezentujesz nowy log z OTL też na tych samych dodatkowych warunkach co poprzednio. Odnośnik do komentarza
martinesq Opublikowano 22 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 juz OTL.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 (edytowane) Wygląda na to, że jest dobrze. Możesz ewentualnie dla pewności wykonać skany przeciwko Jeefo z linku który dostałeś. 1. Użyj opcji Sprzątanie z OTL. 2. Zabezpiecz się przed infekcjami z mediów przenośnych przez Panda USB Vaccine 3. Wyzeruj stan przywracania systemu: KLIK Edytowane 14 Października 2011 przez picasso 24.06.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi