Kant Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 Witam, zakupiłem notebooka Asusa 1215n. Ściągnąłem z msdnaa Win 7 x64 SP1, przy instalacji z pendrive na samym początku wyskakuje komunikat "Brak wymaganego sterownika urządzenia stacji dysków CD/DVD. Jeśli masz dyskietkę, dysk CD, DVD lub dysk flash USB ze sterownikiem, włóż go teraz". W biosie wyłączyłem Boot Booster, ustawiłem sata na compatible (ustawienie IDE również nie dało efektów), zgrałem z płyty dołączonej do notebooka sterownik do AHCI, skopiowałem na drugiego pendrive ale instalator Win 7 twierdzi, że nic nie ma. Nie mam pomysłu co mogę zrobić. w Internecie nic innego nie znalazłem (oprócz sprawdzenia sumy kontrolnej, co zrobiłem już). Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 Tutaj jest dyskusja o instalacji Windows 7 na tym lapie http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=40221&st=20.W wielkim skrócie ten temat - system instaluje się normalnie a jesli pojawią się takie błedy o braku sterowników to sugeruje uszzkodzenie instalki. Przejrzyj ten temat i jesli nic nie znajdziesz nic w nim pomocnego to sugeruję pobrać obraz jeszcze raz za pomocą domyślnego menadżera pobierania - żadnych akceleratorów pobierania. Odnośnik do komentarza
doom27 Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 ja bym tez szukal problemu w pobranym obrazie i ewentualnie przeniesieniu na usb. Odnośnik do komentarza
Kant Opublikowano 22 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 To jest jakiś absurd. Okazało się, że to nie chodzi obraz płyty czy ustawienia w biosie, ale o USB 3.0. Gdy pendrive był podpięty pod te gniazda to wyświetlał się ten błąd. Podłączyłem do gniazda z USB 2.0 i poszło... Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 To nie absurd, USB3 wykorzystuje dodatkowe kontrolery firm trzecich których sterowniki nie są dostępne w samym systemie (także w systemie winPe) dlatego napęd taki nie jest widziany przez instalator. Przyszłościowo można spróbować integracji odpowiednich sterowników w winPE (zakładam, że używasz środowiska preinstalacyjnego zaszytego w pliku boot.wim), wtedy napęd powinien już być dostępny z tego poziomu. pzdr Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi