Punisher2010 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Witam, przeczytałem artykuł z tej strony i usunąłem obecnie folder MSOCache zawartość folderów DLLCache , Driver cache, deinstalatory hotfixów (wszystko z $ w nazwie) , Czy takie posunięcie było bezpieczne (mam płytkę z xp i office jak by coś), oraz czy po wyczyszczeniu Reinstall Backups (kopie sterowników potrzebne do ich usunięcia) będzie można odinstalować wszystkie sterowniki w razie potrzeby?? Głównie chodzi mi o te z Nvidii (bo te z ATI można podobno mimo wyczyszczenia tego folderu) Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Po usunieciu tego folderu "MSOCache" przy każdej aktualizacji pakietu MSOffice bedziesz musiał użyć oryginalnej płyty. To też jest nierozsądne działanie: zawartość folderów DLLCache , Driver cache Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 To też jest nierozsądne działanie: zawartość folderów DLLCache , Driver cache A to czemu?? Nawet Picasso mówi w swoim poradniku iż można skasować ich zawartość. Nie mam talentu do psucia systemu, a gdy będą potrzebne oryginalne pliki, gdy coś się uszkodzi, to Windows poprosi mnie tylko o płytkę i z niej je przywróci Odnośnik do komentarza
deFco247 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Tylko że płytka powinna być traktowana jako ostateczne źródło plików systemowych. Niemal zawsze pliki które znajdziesz na płytce są w starszych wersjach niż te w systemie (ogólnie mało kto ma instalacyjny krążek XP SP3). Co za tym idzie nie będziesz miał aktualnych i bezpiecznych wersji systemowych plików. Niekiedy system nawet nie zaakceptuje ich starszych wersji. Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Tylko że płytka powinna być traktowana jako ostateczne źródło plików systemowych. Niemal zawsze pliki które znajdziesz na płytce są w starszych wersjach niż te w systemie (ogólnie mało kto ma instalacyjny krążek XP SP3). Co za tym idzie nie będziesz miał aktualnych i bezpiecznych wersji systemowych plików. Niekiedy system nawet nie zaakceptuje ich starszych wersji. Ja mam płytkę XP z SP2b i kopie zapasową z dodatkowo zintegrowanym SP3, ale jak już mówiłem, nie mam talentu do psucia systemu Odnośnik do komentarza
Terminator Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Ja mam płytkę XP z SP2b i kopie zapasową z dodatkowo zintegrowanym SP3, ale jak już mówiłem, nie mam talentu do psucia systemu Szczerze mówiąc dllcache usuwają czyściki,ale dla pewności start > uruchom > dllcache > OK > zaznaczamy wszystko i usuń. Potem z kosza i po bólu Pozdr. Odnośnik do komentarza
izaw Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Każda aktualizacja systemu (a jest ich kilka w miesiącu) zmienia pliki systemowe. Nie tylko w folderze systemowym, ale i w dllcache. W razie jakiś problemów w tle przywracany jest właściwy. Przy braku żąda płytki, a tam są starsze. Co gorsze niektóre pliki są powiązane i przywracać je można tylko w komplecie. Możesz za to usunąć całą zawartość system32\DirectX. Są tam same bezużyteczne obrazki. Odnośnik do komentarza
dejko Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 przy każdej aktualizacji pakietu MSOffice Co to znaczy "każdej aktualizacji"? Ja tam zawsze wywalam ten katalog i nie mam problemów z aktualizacją przez WU. Ten katalog przydaje się jedynie wtedy kiedy nie ma się ochoty używać płyty w sytuacji gdy np. trzeba skorzystać z opcji naprawczych. Odnośnik do komentarza
deFco247 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Szczerze mówiąc dllcache usuwają czyścikiJakie "czyściki"? Z tego co zauważyłem żaden z popularnych sprzątaczy dysku i rejestru nie opróżnia tego folderu (przynajmniej domyślnie). dla pewności start > uruchom > dllcache > OK > zaznaczamy wszystko i usuń.Autor tematu już tego przecież dokonał. Po usunięciu z systemu deinstalatorów hotfixów zalecane jest przeczyszczenie rejestru, gdyż np. w Revo Uninstallerze po zaznaczeniu w nim opcji "Pokazuj aktualizacje Windowsa" zobaczysz mnóstwo i tak niedziałających pozycji ich usuwania. czy po wyczyszczeniu Reinstall Backups (kopie sterowników potrzebne do ich usunięcia) będzie można odinstalować wszystkie sterowniki w razie potrzeby?? Głównie chodzi mi o te z Nvidii (bo te z ATI można podobno mimo wyczyszczenia tego folderu)Tam znajdują się kopie sterowników potrzebne, gdy użyjesz w Menadżerze urządzeń opcji "Przywróć sterownik". Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 4 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 Jakie "czyściki"? Z tego co zauważyłem żaden z popularnych sprzątaczy dysku i rejestru nie opróżnia tego folderu (przynajmniej domyślnie). Autor tematu już tego przecież dokonał. Po usunięciu z systemu deinstalatorów hotfixów zalecane jest przeczyszczenie rejestru, gdyż np. w Revo Uninstallerze po zaznaczeniu w nim opcji "Pokazuj aktualizacje Windowsa" zobaczysz mnóstwo i tak niedziałających pozycji ich usuwania. Tam znajdują się kopie sterowników potrzebne, gdy użyjesz w Menadżerze urządzeń opcji "Przywróć sterownik". aha czyli jak tego nie używam to mogę oczyścić. A co z folderami Software Distribution?? Odnośnik do komentarza
Tyrol Opublikowano 4 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 SoftwareDistribution Jest to folder pojawiający się na skutek automatycznego ściągnięcia SP (oraz innych łat). Gromadzi tymczasowe kopie instalacyjne updatów. Po pomyślnej instalacji SP2/SP3 można skasować jego zawartość. https://www.fixitpc.pl/index.php?/topic/46-archiwalny-optymalizacja-i-odchudzanie-xp/page__view__findpost__p__194 Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 4 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 https://www.fixitpc.pl/index.php?/topic/46-archiwalny-optymalizacja-i-odchudzanie-xp/page__view__findpost__p__194 ale o który ci chodzi?? bo są dwa jeden w C:\WINDOWS a drugi w C:\WINDOWS\system32 czy oba można wyczyścić?? Jeszcze znalazłem foldery C:\WINDOWS\Registration oraz msagent można je oczyścić ewentualnie całość usunąć?? Odnośnik do komentarza
deFco247 Opublikowano 4 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 W C:\WINDOWS W końcu zajmuje on ponad 0,5 GB. Jeszcze znalazłem foldery C:\WINDOWS\Registration oraz msagent można je oczyścić ewentualnie całość usunąć?? Żadnego z nich nie usuwaj. Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 4 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 (edytowane) W C:\WINDOWS W końcu zajmuje on ponad 0,5 GB. a ich zawartość ?? i do czego są te foldery a ten SoftwareDistribution w C:\WINDOWS\system32 można oczyścić?? Edytowane 21 Lutego 2011 przez picasso 21.02.2011 - Temat zostaje zamknięty. Wygasła jego żywotność ustalona zasadami. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi