slimowski Opublikowano 19 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Witam, mam problem z mikrofonem wewnętrznym na moim laptopie Toshiba a350 Satelite 10b. Od jakiegoś czasu nie rejestruje on żadnych dźwięków. Problem dotyczy Skype jak i systemowego rejestratora dźwięku. Sterowniki aktualizowałem ze strony realtek'a. Sprawdzałem i podpinałem mikrofon zewnętrzny i wszystko działa jak należy, jednak chciał bym korzystać z mikrofonu bez zabierania ze sobą niepotrzebnie sprzętu zewnętrznego. Laptop model: Toshiba A350 Satelite 10B system: Vista 32bit Płyta Główna: Toshiba KTKAA CPU: Mobile DualCore Intel Core 2 Duo P8600, 2533 MHz (9.5 x 267) Reszta informacji w raporcie z SIW http://www.speedyshare.com/files/28545403/SIW_FREEWARE_SLIMOWSKI-PC_20110519_201125.html Z góry dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 19 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Pokaż obrazek z Panel Sterowania>>Dźwiek Gdy uruchomisz aplet to prawoklik na niego i sprawdź czy masz załączone opcje "Pokaż wyłączone/odłączone urządzenia" Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 19 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Sterowniki aktualizowałem ze strony realtek'a. a nie właściwiej było by ze strony firmowej lapka? Może tu właśnie jest pies pogrzebany. Odnośnik do komentarza
slimowski Opublikowano 20 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 W panelu dźwięku, widnieje że mikrofon jest w toku, tak jak by pracował. Jednak nie reaguje na nic (teoretycznie ten pasek powinien się sam zapełniać od uderzeń w klawisze a tak nei jest) Swego czasu miałem zainstalowane sterowniki ze strony toshiby (http://eu.computers.toshiba-europe.com/innovation/download_drivers_bios.jsp?service=EU) ale też nic to nei dało (w dodatku te sterowniki są z 2008 roku) Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 20 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 W takim razie klikniej dwa razy na ten mikrofon i sprawdź konfigurację w poszczególnych tabach A także tab "poziomy" - moze po prostu jest za cicho albo jest kompletnie wyciszony. Odnośnik do komentarza
slimowski Opublikowano 20 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Te konfiguracje sprawdzałem w pierwszej kolejności, próbowałem różnych ustawień i nic Odnośnik do komentarza
Kris15 Opublikowano 20 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Zobacz w ustawieniach realteka, czy nie masz może czegoś wyciszonego. I uważaj bo parę ustawień mikrofonu znajduje się wbrew pozorom w zakładce "Odtwarzaj" (nie "nagrywaj") Odnośnik do komentarza
slimowski Opublikowano 21 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 Opcje sprawdzałem już w różnych miejscach tutaj mikrofon jest wyciszony, ale wyłączenie tej opcji powoduje jedynie szum. Tylko czy chodzi tutaj o błąd w podstawowej konfiguracji? Skoro podpięty mikrofon zewnętrzny działa bez żadnych zarzutów ? Odnośnik do komentarza
doom27 Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 podlaczasz zewnetrzny mikrofon wiec sprobuj wyczyscic automatyczne dostosowanie ustawien mikrofonu w opcjach skypa i przestawic na wewnetrzny Odnośnik do komentarza
slimowski Opublikowano 23 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Gdy mam odpięty mikrofon, skype widzi normalnie "mikrofon (realtek high definition audio) ale niestety go nie "czuje" Odnośnik do komentarza
doom27 Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 przeinstaluj sterowniki ze strony toshiby dedykowane do twojego sprzetu i sprawdz.To najlatwiejesze i najprostsze rozwiazanie. Odnośnik do komentarza
slimowski Opublikowano 24 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 Przeinstalowywałem już sterowniki, to w sumie była jedna z pierwszych rzeczy którą zrobiłem jak pojawił się problem z mikrofonem Odnośnik do komentarza
slimowski Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Jestem już po reinstalacji systemu. Wgrałem sterowniki ze strony producenta http://eu.computers.toshiba-europe.com/innovation/download_drivers_bios.jsp?service=EU&selCategory=2&selFamily=2&selSeries=153&selProduct=819&selShortMod=789&language=13&selOS=26&selType=all&yearupload=&monthupload=&dayupload=&useDate=null&mode=allMachines&search=&action=search&macId=&country=27&page=1 Niestety problem dalej występuje. Czy jeżeli wewnętrzny mikrofon był by jakoś uszkodzony lub odpięty, to czy był by wykrywany(tak jak u mnie?) a może problem pojawia się że jakiś czas temu miałem wymienianą całą płytę główną i coś nie zostało odpowiednio synchronizowane? Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Proponuję wejść do BIOS i tam jeszcze sprawdzić,zobacz tam czy masz taką opcję jak "System configuration" i jakie urządzenia do konfiguracji ona zawiera m in. aplet ten zawiera ustawienia urządzeń dot. zachowania w trakcie hibernacji - jeśli jest możliwość to dla urządzeń Audio ustaw opcję by nie wyłączać ich w trakcie hibernacji. Odnośnik do komentarza
slimowski Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Poszukam jeszcze, tylko z mikrofonem nie jest problem po wstrzymaniu komputera. Nie działa on cały czas, nawet po świeżo włączonym komputerze Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Poszukam jeszcze, tylko z mikrofonem nie jest problem po wstrzymaniu komputera. Nie działa on cały czas, nawet po świeżo włączonym komputerze Ja rozumiem ale właśnie ja podejrzewam że właśnie takie ustawienia mogą też kolidować z działaniem mikrofonu. Odnośnik do komentarza
slimowski Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 (edytowane) Niestety w biosie nic takie nie ma. +++ Teraz chyba pojawiły się problemy z normalnym dźwiękiem, wprawdzie działa ale wskazuje mi przy odtwarzaniu że realtek digital audio jest odłączony Może jednak sterownik nie jest właściwy? Tylko jak dobrać ten odpowiedni? Jeszcze podgląd z menedżera urządzeń Edytowane 12 Lipca 2011 przez picasso 12.07.2011 - Temat zostaje zamknięty. Wygasła jego żywotność ustalona zasadami. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi