Fajeczny Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Witam. Od niedawna mam problem z qooqlle.com, który prawdopodobnie pojawił się po zaktualizowaniu przeglądarki. Wklejam logi z OTL http://wklej.to/5cIMB http://wklej.to/Nr6ET Przepraszam bardzo, że to kolejny temat z tym problemem, ale nie bardzo się znam na tym, więc bardzo bym prosił o pomoc Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Log z OTL tworzony na ustawieniach obcych z innego forum. Następnym razem proszę czytać zasady danego forum, bo konfiguracje są różne. Od niedawna mam problem z qooqlle.com, który prawdopodobnie pojawił się po zaktualizowaniu przeglądarki. Aktualizacja na pewno nie. Qooqlle został zdowodowany na forum jako twór z torrentów, pobrane jakieś paczki, które żądają sfalsyfikowanego kodeka, po uruchomieniu tegoż następuje infekcja. 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Files C:\Users\Fajek\AppData\Local\nircmd.exe C:\Users\Fajek\AppData\Local\Codecs.exe C:\Users\Fajek\AppData\Local\jushed.exe C:\Users\Fajek\AppData\Local\operaprefs.ini C:\ProgramData\jushed.exe C:\ProgramData\nircmd.exe C:\ProgramData\operaprefs.ini C:\ProgramData\timerxfile C:\ProgramData\datesavefile C:\ProgramData\varsavefile :Reg [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\mountpoints2] [HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "jushed"=- "WMPNSCFG"=- [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\WOW6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] ""=- :Commands [emptyflash] [emptytemp] Rozpocznij usuwanie przyciskiem Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany i otrzymasz z tego działania log. 2. Przejdź do apletu deinstalacji programów i odinstaluj śmiecia sponsoringowego DAEMON Tools Toolbar, zbędnik Akamai NetSession Interface oraz przestarzałego Avasta (po ukończeniu sprawy z infekcją zostanie zastąpiony najnowszą wersją, wyższą o dwie edycje). 3. Generujesz nowy log z OTL do oceny. Dołącz także log powstały z usuwania w punkcie 1. . Odnośnik do komentarza
Fajeczny Opublikowano 17 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Proszę bardzo, oto dwa pliki, które miałem wrzucić. Niestety, plik po wykonaniu punku 1 muszę wrzucić inną metodą, ponieważ przy próbie wrzucenia go tutaj napisane jest, że nie mam uprawnień na wrzucanie tego rodzaju plików. http://wklej.to/lXPrU OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Niestety, plik po wykonaniu punku 1 muszę wrzucić inną metodą, ponieważ przy próbie wrzucenia go tutaj napisane jest, że nie mam uprawnień na wrzucanie tego rodzaju plików. Dopuszczam tylko rozszerzenie *.TXT a nie *.LOG. Wystarczy zmienić rozszerzenie. W porządku. Zadanie wykonane. Kolejne kroki: 1. Drobniutka poprawka na odpadki po deinstalacji paska DAEMON. W sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL O3:64bit: - HKLM\..\Toolbar: (DAEMON Tools Toolbar) - {32099AAC-C132-4136-9E9A-4E364A424E17} - File not found O3:64bit: - HKU\S-1-5-21-2939062004-777226015-3521591518-1000\..\Toolbar\WebBrowser: (DAEMON Tools Toolbar) - {32099AAC-C132-4136-9E9A-4E364A424E17} - File not found [2010-01-28 11:46:28 | 000,002,055 | ---- | M] () -- C:\Users\Fajek\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\atwvnrmj.default\searchplugins\daemon-search.xml Klik w Wykonaj skrypt. Tym razem nie będzie restartu. Po ukończeniu zadania klik w Sprzątanie. 2. Wstępne aktualizacje software: ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216016FF}" = Java 6 Update 24"{AC76BA86-7AD7-1033-7B44-A82000000003}" = Adobe Reader 8.2.6"Nowe Gadu-Gadu" = Nowe Gadu-Gadu Instalacja najnowszej wersji Avast, a jest to Avast 6. Również do wymiany widziane wyżej Java i Adiobe Reader przez ich wyższe wersje. Szczegóły aktualizacyjne: INSTRUKCJE. Do rozważania na potem wymiana Nowego Gadu przez znacznie lżejszy program z obsługą Gadu. Do czytania temat Darmowe komunikatory. Przyjrzyj się na opisy AQQ, Kadu, WTW (osobiście ten polecam), Miranda. 3. Zanim przejdziesz do następnego punktu nr 4, musisz coś zrobić z tym odczytem nędznej ilości dostępnego wolnego miejsca na dysku systemowym: Drive C: | 50,35 Gb Total Space | 4,26 Gb Free Space | 8,47% Space Free | Partition Type: NTFS Jest to za mało, zarówno dla komfortowej / szybkiej pracy systemu, jak i dla monstrualnej aktualizacji. Wstępne operacje mogące przynieść korzyści: Ponownie wyczyść lokalizacje tymczasowe, bo punkt wyżej zachodzą instalacje: TFC - Temp Cleaner. Wyczyść foldery Przywracania systemu (co i tak jest obowiązkowym krokiem po dezynfekcji): INSTRUKCJE. Skasuj przez SHIFT+DEL z dysku całą zawartość katalogu, gdzie są pobierane aktualizacje: C:\Windows\SoftwareDistribution\Download Dalsza diagnostyka ku redukcji zajętego miejsca może się odbyć dzięki darmowemu SpaceSniffer. 4. Gdy już uporasz się z miejscem na dysku, obowiązkowa aktualizacja systemu: 64bit-Windows Vista Ultimate Edition Service Pack 1 (Version = 6.0.6001) - Type = NTWorkstationInternet Explorer (Version = 8.0.6001.19048) Do instalacji Service Pack 2 (KB935791 = Metoda 3) + Internet Explorer 9. Tak, przeglądarka również, gdyż jest to komponent bazowy dla różnych funkcji systemu. Nie ma znaczenia, że używasz alternatywy do śmigania po sieci. . Odnośnik do komentarza
Fajeczny Opublikowano 17 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Już zwolniłem miejsce na dysku do 10Gb. Na razie nie mam czasu ściągać tego SP2, więc czy bez tego mogę już normalnie pracować? Oczywiście jak znajdę czas, to dokończę cały proces. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Na razie nie mam czasu ściągać tego SP2, więc czy bez tego mogę już normalnie pracować? Podanie powyższych instrukcji jest jednoznaczne z tym, że sprawa infekcji jest uznana za zamkniętą. Jeśli punkty od 1 do 3 zostały wykonane, to czwórkę możesz odłożyć na dogodny sobie czas, ale nie potraktuj tego lekceważąco. Odnośnik do komentarza
Fajeczny Opublikowano 18 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 wszystko działa, dziękuję bardzo ^^ już się biorę za realizację punktu 4, miałbym tylko prośbę. Na jakiej podstawie oceniacie, co jest zainfekowane itp.? Warto wiedzieć, a nie zakładać kolejny temat w razie problemu Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Na jakiej podstawie oceniacie, co jest zainfekowane itp.? Do tego jest potrzebna wiedza o systemie i ogromna praktyka w zwalczaniu malware. Nie ma żadnych "ściąg", gotowców etc. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi