deyvis018 Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Witam, dzisiaj robiłem formata komputera, wszystko ładnie pięknie, instaluje programy po kolei, otwieram przegladarke i patrze strona startowa z google to na jakies qooqle sie zmienila i jak zmienie w ustawieniach to po jakims czasie znowu sie pojawia :/ bardzo was prosze o pomoc, ja jestem zielony w takich sprawach ! załączam logi z OTL'a Extras OTL Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 dzisiaj robiłem formata komputera, wszystko ładnie pięknie, instaluje programy po kolei, otwieram przegladarke Czy po formacie był uruchamiany jakiś materiał filmowy pobrany wcześniej z torrent, który zażądał "kodeka"? Albo może instalacja kodeków pobranych z torrent a nie ze strony domowej? W taki sposób łapie się Qooqlle.... Widzę w logu montaż dwóch paczek kodeków (Win7codecs i K-Lite Codec Pack) - skąd je pobierałeś? Przechodząc do usuwania infekcji: 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Files C:\ProgramData\GProton.exe C:\Users\Dawid\AppData\Local\searchplugins C:\Users\Dawid\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\6gfywidt.default\searchplugins\search.xml :Reg [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\WOW6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "GProton"=- [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Start Page"="about:blank" :OTL FF - prefs.js..browser.startup.homepage: "http://www.qooqlle.com/" :Commands [emptyflash] [emptytemp] Rozpocznij usuwanie przyciskiem Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany i otrzymasz z tego działania log. 2. Wygeneruj nowy log z OTL opcją Skanuj. Dołącz także ten powstały z usuwania w punkcie 1. . Odnośnik do komentarza
deyvis018 Opublikowano 14 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 Nie pamiętam skąd je pobrałem, miałem po prostu na płytce z programami. Tylko dziwie się że wcześniej nie miałem takiego problemu. Załączam te logi: OTL http://www.wklej.org/id/528925/ I Dziękuje bardzo za pomoc, problem zniknął Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 Skrypt wykonany prawidłowo, ale jeden wpis Qooqlle wrócił w preferencjach Firefox. 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL FF - prefs.js..browser.search.selectedEngine: "qooqlle" Klik w Wykonaj skrypt. Gdy się wykona, wywołaj funkcję Sprzątanie. To usunie kwarantannę OTL oraz program z dysku. 2. Na wszelki wypadek zrób jeszcze skanowanie w Malwarebytes' Anti-Malware. Jeśli coś znajdzie, zaprezentuj raport. Jeśli nic, przejdź do punktu: 3. Wyczyść foldery Przywracania systemu: INSTRUKCJE. 4. Na koniec aktualizacja Windows: 64bit- An unknown product (Version = 6.1.7600) - Type = NTWorkstationInternet Explorer (Version = 8.0.7600.16385) Uzupełnij SP1+IE9. Szczegóły aktualizacyjne w tym wątku: INSTRUKCJE. . Odnośnik do komentarza
deyvis018 Opublikowano 14 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 (edytowane) Ok zrobiłem wszystko Anti-Malware nic nie wykrył, skanowałem 2 razy. Więc teraz się tego dziadostwa pozbyłem na dobre Jeszcze raz dziękuje za pomoc Edytowane 14 Maja 2011 przez picasso Temat rozwiązany. Zamykam. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi