kaczakkkk Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Jezeli jest taka sytuacja, ze BIOS nie wspiera bootowania z USB - czy to juz jest koniec? i nic z tym sie nie da zrobic zeby to zmienic? Np jakis update, ipgrade, rekonfiguracja BIOSU? Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam wiedzacych wiecej. Odnośnik do komentarza
perlit Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Cześć. Nie wiem czy to Cię zadowoli, ale podam sposób na przykładzie płyty Asus M2N-E. Podczas procedury POST wciskasz F8 i wchodzisz do Boot Menu, gdzie wybierasz odpowiedni napęd podłączony do komputera (np. do USB) i klikasz Enter. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Jeszcze chyba można pokombinować z grub4dos lub Plop Boot Manager. Np. bootując z CD wyszukiwane są bootowalne urządzenia... i dalej bootloader powinien poradzić z bootowaniem z USB. Jednak nigdy nie próbowałem... A dokładniej to co chcesz osiągnąć? Odnośnik do komentarza
Rafael22peb Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 Najpierw sprawdz podlaczajac np pendriva do usb i wtedy lukaj w opcje, bo jest tak czasami ze jak nie masz podpietego to nie pokaze ze ma taka opcje bootowania. Druga sprawa, nie kazdy pendrive bios widzi zeby z niego bootowac. Moze tez pomoc aktualizacja biosu, lub jak kolega pisze wyzej Plop Boot Menager Opis jak uzyc Plop-a masz tu: http://peb.pl/3631380-post31.html Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 14 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 (edytowane) Cześć. Nie wiem czy to Cię zadowoli, ale podam sposób na przykładzie płyty Asus M2N-E. Podczas procedury POST wciskasz F8 i wchodzisz do Boot Menu, gdzie wybierasz odpowiedni napęd podłączony do komputera (np. do USB) i klikasz Enter. Problem w tym, ze jak napisalem po F8 nie ma na liscie botowalnych napedow - napedu z USB. Jeszcze chyba można pokombinować z grub4dos lub Plop Boot Manager. Np. bootując z CD wyszukiwane są bootowalne urządzenia... i dalej bootloader powinien poradzić z bootowaniem z USB. Jednak nigdy nie próbowałem... A dokładniej to co chcesz osiągnąć? Mam takie pytanie egzaminacyjne - jezeli jedynym bootowalnym medium jakie masz jest bootowalny pendrive, jak uruchomic z niego komputer jezeli w jego opcjach bootowania nie ma bootowania z pena? Moze tez pomoc aktualizacja biosu, lub jak kolega pisze wyzej Plop Boot Menager Opis jak uzyc Plop-a masz tu: http://peb.pl/3631380-post31.html Dziekuje za skuteczna pomoc. Plop mi rozwiazal ten problem. Jeszcze raz serdecznie dziekuje i pozdrawiam. P.s Ten "Poradnik komputerowy dla każdego" to swietna sprawa. Edytowane 14 Maja 2011 przez picasso Posty połączone. Zamiast "Odpisz" stosuj funkcję "Multicytowanie". //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi