Skocz do zawartości

Brak opcji USB w XP Mode

W17

Rekomendowane odpowiedzi

1.Rok temu po instalacji XP Mode (w Win 7 Ultimate) miałem dostęp do menu USB (na górnej belce okna). Kilka dni temu padł mi dysk i po postawieniu systemu i zainstalowaniu (zgodnie z instrukcją Microsoftu) Virtual PC i XP Mode, brak wspomnianej wyżej opcji. Powoduje to brak możliwości korzystania w XP Mode z drukarki, pendriva etc.

2. Nie mogę przeprowadzić aktywacji XP Mode. Serial załączony do pliku instalacyjnego nie jest akceptowany.

Proszę o radę

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

1. Instalowałeś i włączyłeś składniki integracji?

http://www.osinfo.pl/artykuly/windows-xp-mode-w-windows-7-home-premium?page=all

http://technet.microsoft.com/pl-pl/library/akademia-windows-7-czesc-5-windows-virtual-pc.aspx

Wsparcie dla USB i drukarek

Po XP Mode kolejną kluczową innowacją w Windows Virtual PC jest wsparcie dla urządzeń USB - urządzenia USB wpięte do hosta mogą być w pełni dostępne bądź udostępnione maszynie wirtualnej.

Nim rozpoczniemy pracę z opcjami związanymi z USB należy upewnić się, że na systemie-gościu zainstalowane zostały składniki integracji - uzyskamy dostęp do pełnej funkcjonalności w zakresie wsparcia USB. Przy zainstalowanych składnikach urządzenia takie jak klucze/dyski USB, czytniki SmartCard/linii papilarnych są automatycznie udostępniane.

2. Komunikat "błędu" mówi coś o skontaktowaniu się z MS lub aktywacji telefonicznej? Zwykle aktywacja przez telefon to rozmowa z automatem...

Mój problem polega na tym, że brak u mnie rozwijalnego menu zarówno "USB" jak " Integracja".

2. Komunikat "błędu" mówi coś o skontaktowaniu się z MS lub aktywacji telefonicznej? Zwykle aktywacja przez telefon to rozmowa z automatem...

W XP Mode wyswietlany jest monit o konieczności aktywacji systemu. Po kliknięciu monitu wyswietlana jest normalna, znana z XP procedura aktywacji, tzn. on line i przez telefon. Po zaakceptowaniu "on line" pojawia sie okno, w którym nleży wpisac serial. Po wpisaniu serialu załoczonego do XP Mode pliku "key.txt" wyświelany jest komunikat o nieautoryzowanym kluczu. I tyle.

Co ciekawe i dla mnie nie zrozumiałe wszędzie funkcjonuje informacja, ze XP Mode jest free.

Przejrzyj pierwszy z podanych wcześniej linków i poszukaj tam haseł "Zainstaluj składniki integracji" oraz "Włącz funkcje integracji" - możesz to zrobić zarówno po obrazkach jak i w treści artykułu (np. włączając szukajkę przeglądarki..., zwykle Ctrl+F). Nadal nie wiadomo czy to zrobiłeś, a owych "opcji" nie ma ani w menu 'USB', ani w 'Integracja' (zresztą takiego w ogóle nie ma).

Co do aktywacji to mogę Ci jedynie zasugerować skorzystanie z aktywacji przez telefon. Jeśli wygląda ona tak jak np. aktywacja pakietu MS Office Home 2007 (3 licencje) to między innymi zostaniesz poproszony o podanie na ilu komputerach obecnie masz zainstalowany system (w przypadku office'a chodziło o ilość stanowisk) - nie pamiętam czy była opcja "0" :), podasz wygenerowane bloki kodów, wklepiesz to co Ci podadzą... Oczywiście "rozmowa" z automatem. Niestety dopiero w finale dowiesz się czy aktywacja została łyknięta.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...