olas81 Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 Witam! Mój problem polega na źle działających przeglądarkach. Mam zainstalowane cztery przeglądarki i z każdą są kłopoty. W google chrome pojawia się komunikat " wtyczka shockwave flash uległa awarii", a pozostałe wyszukiwarki w najmniej oczekiwanym momencie się wyłączają. Za namową kumpla użyłem programu ComboFix, w załączniku logi jakie otrzymałem. Proszę o pomoc!!! ComboFix.txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 ComboFix to nie jest narzędzie do używania kiedy nam się podoba i taki log nic nam nie powie. Pierwsze co widzę jest to, że masz mocno modyfikowany system i nie jest to zwykły XP tylko jakaś przeróbka. Na takich systemach często dzieją się rózne rzeczy i nie wiadomo potem jak się za co zabrać. Zacznij od wykonania logów z OTL + Gmer Odnośnik do komentarza
olas81 Opublikowano 8 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 To prawda mam windowsa zmodyfikowanego (WinDT'09), ale jak do tej pory nie miałem z nim problemów. Zrobiłem skany OTL'em i programem GMER, w załączniku logi. GMER.txt OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 W logach brak śladu infekcji i temat zostaje przeniesiony do innego działu. Twój system ma powycinane niektóre usługi, ale ktoś zapomniał o tym, że one będą chciały się uruchamiać i stąd powtarzające sie błędy w dzienniku zdarzeń: SRV - File not found [Auto | Stopped] -- -- (wscsvc) SRV - File not found [On_Demand | Stopped] -- -- (CiSvc) SRV - File not found [On_Demand | Stopped] -- -- (ALG) + Error - 2011-05-07 14:49:24 | Computer Name = COA12 | Source = Service Control Manager | ID = 7000 Description = Nie można uruchomić usługi Usługa bramy warstwy aplikacji z powodu następującego błędu: %%2 Error - 2011-05-08 04:33:04 | Computer Name = COA12 | Source = Service Control Manager | ID = 7000 Description = Nie można uruchomić usługi helpsvc z powodu następującego błędu: %%2 Error - 2011-05-08 04:33:04 | Computer Name = COA12 | Source = Service Control Manager | ID = 7000 Description = Nie można uruchomić usługi wscsvc z powodu następującego błędu: %%1083 Przy okazji przestawimy te usługi aby nie próbowały się więcej uruchamiać. Otwórz Notatnik i wklej do niego ten tekst: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\ALG] "Start"=dword:00000004 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\CiSvc] "Start"=dword:00000004 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\wscsvc] "Start"=dword:00000004 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\helpsvc] "Start"=dword:00000004 Z menu Notatnika >>> Plik >>> Zapisz jako >>> Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki >>> Zapisz jako FIX.REG >>> uruchom ten plik Odinstaluj także zbędny pasek sponsoringowy BitTorrentBar Toolbar + Conduit Engine W kwestii głównego problemu związanego z przeglądarkami stawiam na kodeki. Masz wgraną bardzo dużą paczkę kodeków K-Lite a nie zawsze dużo znaczy dobrze. Na próbę odinstaluj obecne kodeki a w zamian tego zainstaluj lżejszą paczkę CCCP Odnośnik do komentarza
olas81 Opublikowano 8 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 Zrobiłem wszystko tak jak kazałeś, ale mam jeszcze jedno pytanie. W logach z ComboFixa jest napisane że C:\windows\system32\midimap.dll jest zainfekowany, to jest normalne czy raczej coś tam siedzi? Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 To jest właśnie też jeden ze znaków, że masz modyfikowany Windows. Możliwe, że w tym pliku coś było grzebane, nie zgadza się suma kontrolna i ComboFix wtedy tak to pokazuje. Mówisz, że wykonałeś wszystko ale czy problem został rozwiązany? Odnośnik do komentarza
olas81 Opublikowano 8 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 Wykonałem wszystko jak kazałeś, ale problem pozostał. Da się jeszcze coś z tym zrobić, czy pozostaje tylko wgrać nowy system? Odnośnik do komentarza
DragonFire Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 No wybacz, ale ten DT jest strasznie zabugowany. U mnie wywalało ciągle błąd jakiejś biblioteki, jak uruchamiałem każdą aplikację. Odnośnik do komentarza
olas81 Opublikowano 9 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 No to widzę, że muszę zmienić system. Wielkie dzięki za próbę pomocy. Temat do zamknięcia... Odnośnik do komentarza
olas81 Opublikowano 11 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Wiem, że temat już zamknięty, ale chciałem sie podzielić informacją jak udało mi się uporać z tym problemem. Landuss i DragonFire nakierowali mnie, że może to wina systemu, chciałem wgrać nowy, ale podczas kopiowania plików instalacyjnych z płyty CD pojawiał się niebieski obraz z napisem " windows został zamknięty, aby nie uszkodzić komputera.....". Próbowałem wgrać różne systemy, ale z każdym było tak samo. Więc zacząłem wymieniać po kolei bebechy kompa, dyski twarde, napędy, ale nic to nie pomagało. ale kiedy doszedłem do kości ramu i wymieniłem 512 MB na inną problem zniknął, niby kość była sprawna, ale coś tam już zaczynało się z nią dziać. Pewnie przeglądarki też by zaczeły na tym moim starym systemie działać... więc to wina ramu Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 11 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Przy powtórce z rozrywki zacznij od testu pamięci. Kilka godzin lub do pierwszego błędu (najlepiej puścić na noc). http://www.memtest.org/ Przyjrzyj się też zasilaczowi, czy nie jest czasem z tzw. "czarnej listy". Może być winny uszkodzeniu RAM-u. https://www.fixitpc.pl/topic/138-zasilacze-komputerowe-garsc-informacji/ Oczywiście przy założeniu, że nie mamy do czynienia z laptopem. Odnośnik do komentarza
ziomus1233454 Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Najlepiej podaj dokładnie firmę + model to wtedy jak się nie znasz pomogę ci zidentyfikować czy to dobry zasilacz, bo nie wszystkie firmy są w lekturze zasilaczy podane Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi