LaPrimera Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Witam. Przymierzam się do kupna nowej karty graficznej -> Gigabyte Radeon HD6850 . Konfiguracja mojego kompa to Phenom II x4 955, 4GB ramu i zasilacz Modecom MC 400W. Jego obciążalność na linii +12V nie przekracza 348W i tutaj moje pytanie, czy to wystarczy do tej karty (teraz mam Radka 4850). Z moich wyliczeń i niektórych testów przeprowadzony w sieci wynika, że starczy. Jednak w sieci można znaleźć wypowiedzi osób, które utrzymują, że powinien być zasilacz minimum 500W. Jakby co to mam na oku taki zasilacz -> SeaSonic SS500ET80+OEM 156zł , chyba, że znalazłby się lepszy w tej cenie ? Co w ogóle o nim sądzicie. Powszechnie wiadomo, że Seasonic robi zasilacze z najwyżej półki. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Ten Modecom może dostarczyć prąd o natężeniu 18 amperów a w internecie znalazłem informację że ta karta potrzebuje zasilacza z 25 amperami http://forum-en.msi.com/index.php?topic=104805.0;wap2 Ten Seasonic którego wybrałeś jest dobrą propozycją i może dostarczyć 34 ampery co w zupełności wystarczy. Odnośnik do komentarza
LaPrimera Opublikowano 5 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 W takim razie jak mam rozumieć ten zapis Radeon 4850 - 30A and a 450W PSU minimum ?Z tego wynika, że z tą kartą, którą teraz posiadam, też powinny być problemy na tym zasilaczu. Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Z tego wynika tylko tyle że nie doczytałem do końca specyfikacji Modecoma bo oczywiście zasilacz ma dwie linie po 18A więc też wystarczy (skoro wymagania prądowe 4850 są takie same jak 6850). Ale wtopa Odnośnik do komentarza
LaPrimera Opublikowano 5 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 No i super To mnie tylko utwierdziło w przekonaniu, że lecę kupić kartę Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Powinno wystarczyć, ale tak czy siak biorąc pod uwagę dość niską sprawność tego mc ( w najbardziej obciążających aplikacjach jest na granicy wydajności) to jeśli są środki na zakup bym dla pewności go wymienił, wytrzymać wytrzyma ale pocił się też będzie. Odnośnik do komentarza
LaPrimera Opublikowano 5 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 W takim razie kupię tego Seasonica. Poprzeglądałem jeszcze oferty sklepów i nic ciekawszego chyba nie znalazłem. Fakt faktem, jestem zapalonym graczem i 10h przy grze mi nie straszne, więc wolałbym nie sprawdzać kresu wytrzymałości tego MC Odnośnik do komentarza
DragonFire Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 "Radeon 4850 - 30A and a 450W PSU minimum" Zawsze się zastanawiałem, to jest z resztą bebechów liczone? Ten model szóstki, który wybrałeś. Tak patrzę na chłodzenie. Mam 5670 Gigabyte i wygląda prawie identycznie, tylko, że jest tylko jeden wentylator. Wiesz, że jedyne co jest głośne w kompie, to właśnie ta karta? I nie ma czegoś takiego, jak w His, gdzie wentylator zwalnia, gdy nie ma obciążenia do poziomu niesłyszalnego. Kręci się na full w każdym momencie. Szczególnie w nocy jest to denerwujące. Niestety słychać go przy normalnym użytkowaniu, przy wyłączonych głośnikach. Powiem ci, że jest to wkurzające. A dwa wentyle to to na pewno miłe nie będzie. Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Ten Seasonic pod względem obciążalności 12V jest niewiele lepszy od tego Modecoma bo tylko 2 ampery więcej ma (chociaż producent lepszy). Następny zasilacz "odczuwalnie" mocniejszy który znalazłem kosztuje 235 zł http://www.morele.net/zasilacz-ocz-stealthxstream-2-600w-80-sli-psu-120mm-ocz600sxs2-eu-266934/ też Fortron ale 45A. Zastanów się czy może nie dodać trochę do zasilacza bo ten uciągnie nawet GTX 580. Odnośnik do komentarza
LaPrimera Opublikowano 5 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Hmm więc będę musiał się nad tym zastanowić. Przyznam szczerze, że wcześniej myślałem też o XFX Core 550W 120mm 80+ SLI PSU, ale uznałem, że tamten Seasonic będzie wystarczający. DragonFire, skoro mówisz, że głośnio działa, to pomyślę nad HISem Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Co do głośności kart w trybie Idle - można użyć np MSI Afterburner- albo EVGA Precision i zrobić sobie profil w którym obniżymy taktowania i obroty wentylatora o połowę (zakładając że to wystarczy żeby były temperatury dobre). Jeżeli chcemy w coś zagrać po prostu przełączamy na profil Default (to da się zrobić nawet automatycznie). W ten sposób prawie każda karta może być cicha. Co do "prądożerności" kompa: procesor zużywa około 100W z lini 12V Źródło tam jest 940 ale to prawie to samo karta może zużyć 150W z gniazda PCI-E (jeżeli to 2.0) ale raczej 75W bo to prawdopodobnie 1.0 plus 75W z jednego złącza prądowego PCI-E całą reszta jest pomijalna z pkt widzenia obciążenia linii 12V To daje nam razem 250W (325W w gorszym przypadku) czyli niby ten MC wystarczy. Wg tego linka który dałem wcześniej minimalnie do komputera z tą kartą trzeba dać zasilacza który ma 300W na lini 12V. Z drugiej strony osobiście pewniej bym się czuł mając takiego OCZ zamiast tego Modecoma. Z XFX czułbym się najlepiej bo to i Seasonic i duża moc. Odnośnik do komentarza
LaPrimera Opublikowano 5 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Chyba właśnie wrócę do mojego pierwotnego postanowienia i kupię XFX. Dzięki za rady Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 procesor zużywa około 100W z lini 12V Źródło tam jest 940 ale to prawie to samo Chyba rozumiem. BTW Jest taka zabawka jak kalkulator mocy (ale chyba już nie rozwijany), która poda rekomendowaną obciążalność poszczególnych linii = http://zenfist.pl/kalkulator-mocy-zasilacza-moc-zasilacza-news-151.html A TDP procesora przyjąłbym 125W... Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi