Argh Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Komputer od jakiegoś czasu stracił na wydajności, zaczął zamulać, długo się uruchamiać i zamykać. Proszę o instrukcje jak się pozbyć wszystkiego co niepożądane. gmer.txt OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 W logach brak śladów infekcji i nie ma tu nic na usuwanie. Pierwszy podejrzany to niestety AVG. Odinstaluj i sprawdź efekty. Odnośnik do komentarza
Argh Opublikowano 4 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Mam wrażenie, że spowolnienie jest związane z połączeniem z internetem. Ciekawe jest to, że zaraz po włączeniu połączenia z siecią pojawia się natychmiast 10 prób połączenia z tym konkretnym komputerem (obserwuje je przez netstat -a) na 10 kolejnych portów (np 1971, 1972, 1973... 1979, ale za każdym razem są to inne porty) z 10 różnych IP ze świata, później zwykle jedno pozostaje ustanowione. Żaden z pozostałych komputerów w sieci lokalnej takich prób połączeń nie otrzymuje - wszystkie są za firewallem, więc wygląda to tak jakby rzeczony komputer sam ustanawiał te połączenia - stąd moje podejrzenie o jakąś infekcję. Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Ale nie zaszkodzi sprawdzić AVG. Wiele mamy tu przypadków, że to oprogramowanie zabezpieczające sprawia problem. Dla świętego spokoju możesz jeszcze wykonać log z Kaspersky TDSSKiller. Jeśli coś znajdzie ustaw opcję Skip i wklej tylko log. Odnośnik do komentarza
Argh Opublikowano 4 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Kaspersky nic nie wykrył, czyli wydaje się być jednak ok. Wywalenie AVG nieco pomogło, chociaż w dalszym ciągu czekanie 30-40sek na odpalenie FF to jakby za dużo. Może już hardwarowo sprzęt nie wyrabia, chociaż to P4 1,8GHz z 1 GBRamu i kiedyś sobie radził lepiej. Wczoraj miał generalne sprzątanie, wywalenie tony kurzu, nowe pasty pod radiatory na procesorach (CPU i grafa), bo chciałem wyeliminować podejrzenie przegrzewania. W każdym razie dziękuję za pomoc i wskazówki. Pomyślę co jeszcze innego mógłbym sprawdzić. Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Temat został przeniesiony do odpowiedniego działu. Niewiele tutaj mogę odchudzić patrząc po logach to właściwie nic. Możesz wyczyścić lokalizacje tymczasowe za pomocą TFC - Temp Cleaner oraz wykonać defragmentację dysku przez darmowy Puran Defrag Free Edition BTW: System jest nieaktualny: Windows XP Professional Edition Dodatek Service Pack 2 (Version = 5.1.2600) Prosi się montaż Service Pack 3 Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Może sprawdziłbyś sobie na jakimś Linuxie LiveCD czy problem z internetem jest ze strony dostawcy czy też ze strony Windowsa (jak na Ubuntu będzie działać dobrze to wiadomo że to coś z systemem a jak tam też będą problemy to raczej wina kompa) Odnośnik do komentarza
Argh Opublikowano 5 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 BTW: System jest nieaktualny: Windows XP Professional Edition Dodatek Service Pack 2 (Version = 5.1.2600) Prosi się montaż Service Pack 3 I od tego zacząłem. SP3 instalował się jakieś 5 czy nawet 6h. Potem kolejne 45 aktualizacji i zdecydowana poprawa wydajności pracy komputera. Reasumując: wywalenie AVG nieco pomogło, a uaktualnienie XPka pomogło zdecydowanie. A przy okazji czy jest jakieś narzędzie, którym można zrobić porządek z katalogami $NtUninstal w c:\Windows? (mój leciwy lapek ma tylko 30GB HDD a z tych katalogach strasznie dużo miejsca jest usidlone...) Zainstalowanych aktualizacji raczej nie planuję odinstalowywać, więc może by te katalogi myk? Czy nie polecacie takich praktyk? Dziękuję za pomoc i chyba można już zamknąć. Odnośnik do komentarza
switch48 Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 Katalogi $NtUninstal możesz śmiało posłać w "niebyt". Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi