Anonim4 Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 Od pewnego czasu przymierzam się do ostatecznego rozwiązania...wiem brzmi groźnie czyli do przejścia z Lisa na Operę. Powody oczywiste- coraz większa mułowatość lisa. Przed tak radykalnym krokiem powstrzymuje mnie jedynie drobiazg- import haseł z Firefoksa do Opery. Szperałem trochę, być może przeoczyłem coś, ale nie widzę gadżetu do importu. Rodzi się pytanie- dlaczego Opera nie da takiej opcji? Jest jakiś sposób? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 (edytowane) I tutaj właśnie jest problem FF ma hasła zakodowane - Opera zapisane "en clair" w pliku tekstowym. Jedyna metoda, jaką znam, to po prostu ręczne przepisywanie haseł, chyba, że wynaleźli coś innego, ale na to się nie zanosi... Mam nadzieję, że nie zniechęci Cię to do Lisa Edytowane 3 Czerwca 2010 przez DawidS28 Odnośnik do komentarza
bierni Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 moim zdaniem to dobra decyzja - ostatnio wyszła alfa 10.60 i chodzi jeszcze lepiej od 10.53 ale to tylko alfa więc ostrożnie. a co do przechowywania haseł to lepiej chyba zaopatrzyć się np. w keepass - wolę mieć rękę na pulsie Odnośnik do komentarza
switch48 Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 Unicorn nie jesteś osamotniony w poszukiwaniach. Też szukałem i nic nie znalazłem. Dlatego pracuję naprzemiennie raz na FX a raz na Opera. Z liskiem jest sprawa prosta poprzez instalację rozszerzenia FEBE [backup całej konfiguracji]. W razie awarii ponownie instalujemy FEBE i odtwarzamy wszystko po kolei. pzdr Odnośnik do komentarza
Placio74 Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 Jest jakiś sposób? Nie. Nie ma sposobu na transfer haseł i loginów pomiędzy Firefoksem i Operą (mam na myśli nie tylko przeniesienie z Firefoksa do Opery, ale również odwrotne działanie). FF ma hasła zakodowane - Opera zapisane "en clair" w pliku tekstowym. W obu przeglądarkach hasła i loginy są 'zahashowane' (nie można ich odczytać przez prosty podgląd tekstowy), a przy stosowaniu hasła głównego dodatkowo szyfrowane. Akurat użytkownicy Google Chrome mają pecha - ich dane (jak na razie) w ogóle nie są zabezpieczone. Odnośnik do komentarza
Terminator Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 (nie można ich odczytać przez prosty podgląd tekstowy) Jako prosty plik tekstowy oraz html można )) Tak zakładki,jak i hasła oraz loginy do stron. Do tego trzeba użyć dodatku Firefoxa o nazwie Password Exporter i wyeksportować jako plik ( to jest dzisiejszy ) password-export-2010-06-02.xml oraz password-export-2010-06-02.csv. Ten ostatni otwiera się notatnikiem. password-export-2010-06-02.xml można też otworzyć za pomocą przeglądarki.Identycznie jak poniższy html. Zmieniając csv na html mamy plik html-owy Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 ...czyli do przejścia z Lisa na Operę. Ufff... Wcześniej zrozumiałem na odwrót. Co jednak nie zmienia faktu, że tak łatwo z hasłami nie ma. Za wszystkie bzdury, które wczoraj wieczorem popisałem, przepraszam, ale to zmęczenie Odnośnik do komentarza
Placio74 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Jako prosty plik tekstowy oraz html można ))... Do tego trzeba użyć dodatku ... Czyżbyś nie zauważył że chodziło o to jak w przeglądarkach zapisane są hasła i loginy (w natywnych plikach przeglądarki)? Owszem, można korzystając z dodatku lub zewnętrznego oprogramowania wyeksportować loginy i hasła z Firefoksa. Jednak nie można tego łatwo zaimportować do Opery - trzeba to zrobić ręcznie ('wklepując', bądź metodą 'copy/paste'). Przypomnę że temat dotyczy transferu danych z Firefoksa do Opery. Transfer do tej samej przeglądarki raczej nie jest problemem. Odnośnik do komentarza
Terminator Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Czyżbyś nie zauważył że chodziło o to jak w przeglądarkach zapisane są hasła i loginy (w natywnych plikach przeglądarki)? Czyżbyś nie zauważył,że nie piszę o imporcie zakładek i haseł ? Pzdr. ps: mam awersję do jednego z forów,należącego kiedyś do pewnego pisma komputerowego )) Odnośnik do komentarza
Placio74 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Czyżbyś nie zauważył,że nie piszę o imporcie zakładek i haseł ? Jeszcze raz przeczytaj zdanie z którego wcześniej zacytowałeś fragment (a w odpowiedzi (?) napisałeś o czymś innym). Nie napisałem że nie można tych danych wyeksportować (korzystając z dodatkowego oprogramowania) czy zupełnie odczytać (w samej przeglądarce). Odnośnik do komentarza
Grzechooo Opublikowano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 Hasła z Opery odczytać można jednym programikiem (OperaPassView), ale mi się do niego antywiry od razu rzucają. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi