jaskra97 Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 A więc mam taki problem. Otóż w Moim Komputerze nie wyświetla się ikonka napędu, a żadna płyta nie chce zastartować. Dziwniejsze jest też to, że czasami jest ta głupia ikonka, a czasami niema. Niestety nie mogłem skojarzyć w jakich konkretnych momentach jest, a w jakich niema. Zamieściłem ten temat w tym dziale, ponieważ myślę, że gdyby to był problem z systemem to ikonki nie byłoby cały czas, a napęd stałby się bezużyteczny. Zostałem tu skierowany przez użytkownika Suchy203 i liczę na pomoc. Temat na Searchengines można zobaczyć /Niewidzoczny-naped-t143402.html"]TU. Sorki ,że założony tutaj temat jest identyczny, ale nic się nie zmieniło od wczoraj. Jeżeli to jednak nie jakiś wirus, robak, rotkit, cokolwiek złego to proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu. OTL.Txt Extras.Txt GMER.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Temat przenoszę, na razie do działu Windows. Drobnostkami w logach nie ma się co teraz zajmować, skoro jest inny główny problem, a owe drobnostki nie mają żadnego znaczenia dla rozwiązania problemu. Zamieściłem ten temat w tym dziale, ponieważ myślę, że gdyby to był problem z systemem to ikonki nie byłoby cały czas, a napęd stałby się bezużyteczny. Nie rozumiem tego zdania. Zakładasz temat w dziale Malware, a to dział dedykowany infekcjom w systemie. Infekcji tu nie szukaj. To jest problem sterowników lub czysto sprzętowy: Otóż w Moim Komputerze nie wyświetla się ikonka napędu, a żadna płyta nie chce zastartować. Dziwniejsze jest też to, że czasami jest ta głupia ikonka, a czasami niema. 1. Pierwsze co się nasuwa, to wpływ mocnego sterownika DAEMON Tools: DRV - [2011-04-03 18:39:21 | 000,218,688 | ---- | M] (DT Soft Ltd) [Kernel | On_Demand | Running] -- C:\WINDOWS\system32\drivers\dtsoftbus01.sys -- (dtsoftbus01) Oprogramowanie tego kalibru może mieć negatywny wpływ na zachowanie fizycznych napędów. Dla porównania temat z innym sterownikiem DAEMONa wpływającym na zaniki napędu: KLIK. Definitywnie odinstaluj to oprogramowanie z systemu. Po deinstalacji i restarcie komputera upewnij się, że zniknął z systemu zakreślony tu sterownik. I daj system na obserwację, czy napęd będzie nadal dziwnie się zachowywał. 2. Po drugie, urządzenie może być filtrowane przez któryś program. Dodaj log z filtrami sprzętowymi: Filter Driver Load Order. . Odnośnik do komentarza
jaskra97 Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Ok, a więc tak. Daemona nie ma już na dysku, ani tego sterownika, ale dalej nie widać stacji dysków. I przepraszam za takie amatorskie pytanie, ale jak zrobić loga z Filter Driver Load Order? Co do stworzenia tematu w tym dziale, myślałem że jeżeli pewnego dnia jest ikonka i można odpalać płyty, a 15 min później w tajemniczy sposób znika, to myślałem, że coś blokuje sterownik(czy cos w tym rodzaju) Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Daemona nie ma już na dysku, ani tego sterownika, ale dalej nie widać stacji dysków. Zresetowałeś system? Pokaż nowy log z OTL, mający mi przedstawić zmianę. I przepraszam za takie amatorskie pytanie, ale jak zrobić loga z Filter Driver Load Order? Podświetlasz po kolei urządzenia tam widoczne, klik w Clipboard, CTRL+V do posta. Od razu pokaż i wyciąg wprost z rejestru: Start > Uruchom > regedit i wyeksportuj do wglądu ten klucz: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} . Odnośnik do komentarza
jaskra97 Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 W tym programie w zakładce disk drivers jest coś takiego: ---------------------------------------------------- Filter Driver Load Order http://www.bustrace.com ---------------------------------------------------- Upper Class Filter: PartMgr Device Object: FUJITSU MHV2100BH Lower Filter Drivers: No Lower Filter Drivers specified for this device Driver Name: partmgr.sys File Location: c:\windows\system32\drivers File Description: Partition Manager File Version: 5.1.2600.5512 (xpsp.080413-2108) [5.1.2600.5512] Product Name: Microsoft® Windows® Operating System Product Version: 5.1.2600.5512 [5.1.2600.5512] Company Name: Microsoft Corporation Za to w zakładce CD/DVD Devices nie ma nic(??) Może log z OTL'a pokaże coś nowego? A, zapomniałem. System został uruchomiony ponownie, więc wszystko powinno być okej OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 A gdzie jest eksport z rejestru? Odnośnik do komentarza
jaskra97 Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 O jejku, zapomniałem. Chyba o to chodziło. Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}] "Class"="CDROM" @="Stacje dysków CD-ROM/DVD" "EnumPropPages32"="MmSys.Cpl,MediaPropPageProvider" "Installer32"="storprop.dll,DvdClassInstaller" "SilentInstall"="1" "NoInstallClass"="1" "TroubleShooter-0"="hcp://help/tshoot/tsdrive.htm" "Icon"="-51" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0000] "EnumPropPages32"="storprop.dll,DvdPropPageProvider" "InfPath"="cdrom.inf" "InfSection"="cdrom_install" "ProviderName"="Microsoft" "DriverDateData"=hex:00,80,62,c5,c0,01,c1,01 "DriverDate"="7-1-2001" "DriverVersion"="5.1.2535.0" "MatchingDeviceId"="gencdrom" "DriverDesc"="Stacja dysków CD-ROM" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0000\DigitalAudio] "RegistryVersion"=dword:00000001 "NumberOfBuffers"=dword:00000008 "SectorsPerRead"=dword:00000010 "SectorsPerReadMask"=dword:ffffffff "CDDASupported"=dword:00000001 "CDDAAccurate"=dword:00000001 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0001] "EnumPropPages32"="storprop.dll,DvdPropPageProvider" "InfPath"="cdrom.inf" "InfSection"="cdrom_install" "ProviderName"="Microsoft" "DriverDateData"=hex:00,80,62,c5,c0,01,c1,01 "DriverDate"="7-1-2001" "DriverVersion"="5.1.2535.0" "MatchingDeviceId"="gencdrom" "DriverDesc"="Stacja dysków CD-ROM" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0001\DigitalAudio] "RegistryVersion"=dword:00000001 "NumberOfBuffers"=dword:00000008 "SectorsPerRead"=dword:00000010 "SectorsPerReadMask"=dword:ffffffff "CDDASupported"=dword:00000001 "CDDAAccurate"=dword:00000001 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0002] "EnumPropPages32"="storprop.dll,DvdPropPageProvider" "InfPath"="cdrom.inf" "InfSection"="cdrom_install" "ProviderName"="Microsoft" "DriverDateData"=hex:00,80,62,c5,c0,01,c1,01 "DriverDate"="7-1-2001" "DriverVersion"="5.1.2535.0" "MatchingDeviceId"="gencdrom" "DriverDesc"="Stacja dysków CD-ROM" Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 OK, filtrów tu nie ma. Skoro po usunięciu Daemona i restarcie nadal nie widać CD-ROM, spróbuj przeinstalować cały kontroler na którym są podpięte dyski. Start > Uruchom > devmgmt.msc i z prawokliku odinstaluj kontrolery i zresetuj system. Podczas restartu system powinien przebudować wszystko. Odnośnik do komentarza
jaskra97 Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 I tu jest problem. W menedżerze urządzeń mam tylko zakładkę "stacje dysków" a nie mam żadnej zakładki w stylu: "stacje CD/DVD". W zakładce "stacje dysków" jest tylko mój dysk lokalny. Więc albo jest coś mocniej skopane, albo nie za bardzo Cię zrozumiałem. O te kontrolery chodzi coś w stylu "kontrolery hosta magistrali IEEE 1394", czy "kontrolery hosta Secure Digital", czy "kontrolery hosta IDE/ATAPI, czy "kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej"? I jeszcze interesuje mnie to: w menedżerze urządzeń w zakładce inne urządzenia mam coś takiego: "kontroler magazynu masowego" ze znakiem zapytania, oraz "nieznane urządzenie", także ze znakiem zapytania. Przepraszam za takie amatorskie pytania, ale dopiero się uczę. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 I tu jest problem. W menedżerze urządzeń mam tylko zakładkę "stacje dysków" a nie mam żadnej zakładki w stylu: "stacje CD/DVD". W zakładce "stacje dysków" jest tylko mój dysk lokalny. Więc albo jest coś mocniej skopane, albo nie za bardzo Cię zrozumiałem. O te kontrolery chodzi coś w stylu "kontrolery hosta magistrali IEEE 1394", czy "kontrolery hosta Secure Digital", czy "kontrolery hosta IDE/ATAPI, czy "kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej"? No ale ja mówiłam: cały odgórny kontroler a nie napęd CD/DVD (skoro go nie widać, logiczne że nie będzie). Kontroler = ten na którym siedzą dyski (twarde i optyczne), czyli "kontrolery hosta IDE/ATAPI". I jeszcze interesuje mnie to: w menedżerze urządzeń w zakładce inne urządzenia mam coś takiego: "kontroler magazynu masowego" ze znakiem zapytania, oraz "nieznane urządzenie", także ze znakiem zapytania. Przypuszczalnie to jest odpadek właśnie po DAEMON Tools. Odinstaluj i to. Restart systemu. . Odnośnik do komentarza
jaskra97 Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zrobiłem wszystko dokładnie za Twoimi wskazówkami, ale nic nie pomogło. Po usunięciu kontrolera i nieznanych urządzeń system od razu poprosił o zainstalowanie tych "nieznanych urządzeń".Kontroler przeorganizował się na starcie, ale jak już pisałem, nic to nie pomogło. Czy istnieje jakiś fix Microsoftu który by to naprawiał? I jeszcze jedno. Czemu czasami jest ta ikonka w Moim Komputerze i można w tym czasie odpalać płytki, a przez większość czasu jej nie ma? Zapodać loga z OTL? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Po usunięciu kontrolera i nieznanych urządzeń system od razu poprosił o zainstalowanie tych "nieznanych urządzeń".Kontroler przeorganizował się na starcie, ale jak już pisałem, nic to nie pomogło. Czy istnieje jakiś fix Microsoftu który by to naprawiał? Pokaż widok tego w menedżerze urządzeń. Ponadto, pobierz dane tych wszystkich "nieznanych" urządzeń: wywołaj Właściwości i w karcie Szczegóły na rozwijanej liście popatrz czy wyświetla się sprzętowy identyfikator oraz usługa, a jeśli tak, przeklej te ciągi. I jeszcze jedno. Czemu czasami jest ta ikonka w Moim Komputerze i można w tym czasie odpalać płytki, a przez większość czasu jej nie ma? Przecież to się dzieje dlatego, że Ci zanika całe urządzenie i próbujemy tu dojść do tego o co chodzi. Może się okazać, że jest to problem sprzętu. Póki co: została usunięta przeszkoda w postaci emulatora, sprawdzone filtry sprzętowe oraz zreinstalowane kontrolery (zakładam, że to prawidłowo wykonałeś). Sprawdzanie software zaczyna się już oddalać .... Zapodać loga z OTL? Jak nie proszę, to znaczy że nie jest do niczego potrzebny już. . Odnośnik do komentarza
jaskra97 Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 A więc tak: Pierwsze nieznane urządzenie(kontroler magazynu masowego ze znakiem zapytania): Identyfikatory sprzętu: PCI\VEN_104C&DEV_803B&SUBSYS_30A5103C&REV_00 PCI\VEN_104C&DEV_803B&SUBSYS_30A5103C PCI\VEN_104C&DEV_803B&CC_018000 PCI\VEN_104C&DEV_803B&CC_0180 Lokalizacja: Gniazdo PCI 6 (Magistrala PCI 8, urządzenie 6, funkcja 2) Brak usługi Bez podpisu cyfrowego Drugie nieznane urządzenie(po prostu nieznane urządzenie ze znakiem zapytania): Identyfikatory sprzętu: ACPI\HPQ0006 *HPQ0006 Lokalizacja(trochę dziwna): na System zgodny ze standardem Microsoft ACPI Też brak usługi Bez podpisu cyfrowego Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 1. Na temat nieznanych urządzeń: VEN_104C&DEV_803B&SUBSYS_30A5103C - Odpowiada identyfikatorowi Texas FlashMedia Controller: KLIK / KLIK. HPQ0006 - To identyfikator Hewlet-Packard QuickLaunch Buttons. Wejdź na stronę HP i szukaj sterowników do tego. Na obrazku widzę jeszcze trzecie, Ethernet. 2. Na temat napędu CD-ROM: czy napęd jest widziany w BIOS? . Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 Może warto abyś podał pełną/kompletną nazwę tego laptopa (wszystko jest na etykiecie na spodzie), łatwiej będzie skierować na stronę jego producenta, a stamtąd pobierzesz sobie kompletne i aktualne drivery. Odnośnik do komentarza
jaskra97 Opublikowano 1 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 (edytowane) Ok, dla świętego spokoju ściągam drivery dla tych dwóch urządzeń. Zaraz sprawdzi się czy napęd jest widziany w BIOS. Do @marekW: Model: Presario V5000 Serwis: Hewlett-Packard Chyba bardziej istotnych informacji już tam niema. EDIT: Napęd jest jak najbardziej widziany w BIOS Edytowane 1 Maja 2011 przez jaskra97 Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 Pod Presario V5000 wszystkie sterowniki sterowniki dla XP są tu: KLIK. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 Najważniejsze to brakujące drivery ale można też zaktualizować drivery chipset'u, chociaż presario V5000 to nie jet kompletna nazwa (lapki są różnych wersjach wyposażenia). Odnośnik do komentarza
jaskra97 Opublikowano 1 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 Najważniejsze to brakujące drivery ale można też zaktualizować drivery chipset'u Niestety, ale ani zainstalowanie najnowszych driverów chipsetu, ani innych brakujących driverów nie rozwiązało problemu. Czy ponowne zainstalowanie Windows spod opcji "napraw" załatwiłoby sprawę? Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 Czy ponowne zainstalowanie Windows spod opcji "napraw" załatwiłoby sprawę? możliwe, pewności nie ma bo tu problemem może być sam napęd. Odnośnik do komentarza
jaskra97 Opublikowano 1 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 W takim razie nie wiem co robić. Czekać na dalsze instrukcje, czy wykonać reinstalkę systemu? A i jeszcze jedno. To nie jest raczej istotne, ale przy instalowaniu sterownika do chipsetu cały czas wywalał błąd, że nie może odnaleźć pliku to tego, to tamtego....... Musiałem mu wskazywać ręcznie te pliki. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 Ponawiam pytanie o pełną nazwę lapka, ściągałeś i próbowałeś instalować ze strony HP drivery chipsetu intela podczas gdy lapek ma procek amd, nie dziwne więc, że się pluł o to czy tamto. Odnośnik do komentarza
jaskra97 Opublikowano 1 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 Dobra, zapodaje ci wszystko co pisze na spodzie: product: Presario V5000 s/n: CND6311B8S p/n: RE312EA#ABV V5233EA warranty: 1 year Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 W końcu precyzyjnie wiadomo co w środku siedzi pobierz więc drivery stąd: http://h10025.www1.h...t=3223452 Odnośnik do komentarza
jaskra97 Opublikowano 1 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 W końcu precyzyjnie wiadomo co w środku siedzi pobierz więc drivery stąd: http://h10025.www1.h...t=3223452 Ściągnąłem odpowiednie sterowniki ale nic z tego........ Ani widu, ani słychu tego głupiego napędu. W akcie desperacji nawet sflashowałem BIOS na nowszą wersję, ale to tez nie pomogło. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi