Anonim4 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Świadomie napisałem "czasowym", bo nie każdy film jest ściśle związany z tym popularnym pomysłem rodem z książek scifi. Podróże w czasie pasjonują mnie nie od strony fizyki, wszechświata czy paradoksów ale od strony czysto historycznej, czyli alternatywnych wizji dziejów. Rzecz jasna, wszystko splata się w jedność. Fizyka, filozofia, historia, matematyka, biologia, chemia...Dlaczego dziesięć? Wbrew pozorom nie ma aż tak dużo filmów o podróży w czasie Kolejność nieprzypadkowa. Zachęcam do podawania własnych propozycji. 1. Częstotliwość, 2. Powrót do przyszłości- seria, 3. 12 Małp, 4. Wehikuł czasu (1960), 5. Seria Terminator (1,2,3), 6. Deja vu, 7. Sengoku jietai, Time Slip, G.I. Samurai (wiele tytułów), 8. Strażnik czasu (tak, van Damme!), 9. Jeszcze raz Pearl Harbor, Final Countdown, 10. Efekt motyla. Dodać w rezerwie mogę Primera, Millenium, Timescape, Eksperyment Filadelfia. Reszta do mnie nie trafia i nie pasuje do klimatów czasoprzestrzennych. Zainteresowanym tematyką polecam: http://www.esensja.pl/film/publicystyka/tekst.html?id=630 Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 A co z serialami? Chociażby "Z archiwum X"? Odnośnik do komentarza
pkolasa Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Osobiście nieźle wspominam też serial "Misja w czasie" (angielski tytuł Seven Days), szkoda, że dzisiaj żadna stacja tego już nie puszcza... Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Jakieś 10 lat temu chyba TV4 emitował serial "Zdarzyło się jutro". Przenoszenia w czasie tam co prawda nie było, główny bohater otrzymywał gazetę z dnia następnego. http://www.filmweb.pl/Zdarzylo.Sie.Jutro Odnośnik do komentarza
Anonim4 Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Jasne, że seriale mogą być. Misję w czasie oglądałem, niezły serial. Podobnie jak Zagubiony w czasie czy Sliders. Serial z kotem to wyższa filozofia ;-) Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi