Jagla Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Witam, ostatnio mam taki problem. Czasami (zdarza się co 4-5 włączenie komputera), komputer nie chce się włączyć, bo włąśnie wyskakuje ten komunikat tam w momencie wczytywania systemu. Muszę wtedy zresetować komputer i wszystko wchodzi normalnie. Tak w normalnej pracy komputera, raczej jakiś zmian nie zauważyłem, ale to trochę mnie nie pokoi. Nie wiem czy to może być z tym powiązane, ale jakiś czas temu uszkodził mi się chyba jakiś wiatraczek (nie jestem w sumie pewien co) bo komputer zaczął chodzić o wiele głośniej. Macie jakieś pomysły ?? Tutaj mój sprzęt Zasilacz : Amacrox Warrior 400W (peak 450) Procesor : AMD Athlon 4000+ Grafika : GeForce 8600GT Płyta główna : Gigabyte Ga-M61PME-S2 Dysk : SAMSUNG HD252HJ Windows XP SP 3 Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Komunikat mówi o tym, że BIOS nie może odnaleźć partycji startowej. Jak masz ustawioną koleność bootowania? Jeśli np. floppy jako pierwsze to o ile jej (stacji dyskietek) nie używasz albo zmień kolejność bootowania albo ją fizycznie odłącz. Za Ciebie nikt nie zgadnie który z wiatraczków hałasuje (a tym bardziej ile ich masz). Rozkręć obudowę i się przyjrzyj. Zawsze możesz je wymienić, to nie jest jakś wielki koszt. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Wymień taśmę SATA, co do wiatraczka zaś to taki sposób przedstawienia problemu jest możliwy do wyjaśnienia ale dla wróżki, jak zaznaczył 3oo. Odnośnik do komentarza
DragonFire Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 A wiecie, że wiatraczek można przytrzymać/zahamować palcem? I po tym się zorientuj, który to. A jeśli wiatraczki będą niewinne, to mogło się tak zdarzyć, że i dysk sam z siebie jest głośniejszy. Odnośnik do komentarza
Rychwal Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 (edytowane) Kolego przydałby się skan programem MHDD i SMART z niego może to być uszkodzenie taśmy jak kolega pisał wyżej, albo coś się dzieje z elektroniką dysku ewentualnie przepiąć dysk do innego gniazda w płycie. Edytowane 12 Lipca 2011 przez picasso 12.07.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi autora. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi