DragonFire Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Dzień Dobry Państwu. Tak na szybkiego znalazłem sobie taki oto SSD: http://www.imperium.net.pl/dysk-twardy-25-40gb-corsair-force-cssdf40gb2-ssd-p-95287.html Moje pytania są takie: 1. Czy dla Visty to wystarczy? 2. Pamiętam, że mój Raptor 40 Gigowy, miał tak naprawdę 37 GB, czy taka sama reguła tyczy się także SSD? 3. Co myślicie o tym modelu? 4. Znacie jakiś tani sklep w Krakowie? Znalazłem tylko morele.net, nie ma tańszego? Edit: Ten wydaje się być wydajniejszy: http://www.morele.net/dysk-ssd-ocz-oczssd2-2vtx40g-325579/ Edit: Dobra, zamówiłem Ocz Vertex 2 80 GB. Mam nadzieję, że nie będę żałował. Trza sobie jakiś prezent na święta i urodzinki sprawić. Dziękuję wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi. Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Dobra, zamówiłem Ocz Vertex 2 80 GB. Mam nadzieję, że nie będę żałował. Trza sobie jakiś prezent na święta i urodzinki sprawić. Dziękuję wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi. Aleś cięty Nie będzie żałował pamiętaj tylko żeby na nim nie trzymać MP3 ani filmów oraz wyłączyć defragmentację i takie tam inne. Windows 7 robi to automatycznie. Tutaj jest porówanie pojemniejszego modelu z Samsungiem - bywa że SSD jest 2 razy szybszy. Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zasadniczo nie ma dużego znaczenia czy corsarz czy ocz, generalnie wszystkie te dyski na sandforce SF-1200 są do siebie podobne parametrycznie i funkcjonalnie. Ja mam Vertexa 2 (90 GB) i jestem z niego zadowolony, na pewno reaktywność systemu się zwiększa przy takim szybkim napędzie, takie rzeczy jak czas startu systemu można pominąć - oczywiście fajnie to wygląda na papierze, można się tym chwalić ale wpływ tego na odczucia z codziennego użytkowania jest żaden. pzdr Odnośnik do komentarza
DragonFire Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 A macie jakieś info, dlaczego nie wolno defragmentować tych ssd? A może nie opłaca się, bo odczyt dalej jest taki sam przy jednym fragmencie pliku, jak i przy tysiącach? Nigdzie tego nie mogę znaleźć Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 dlaczego nie wolno defragmentować tych ssd? wolno tylko nie należy tego robić zbyt często, dyski ssd z natury inaczej działają niźli zwykły hdd (przecież tu dostęp do każdej komórki pamięci jest taki sam, nie ma tu talerzy tylko pamięć nand) a dlaczego? Każda komórka ma określoną żywotność, tzn. inaczej każda ma taką samą ale kontroler sam dba o to aby sekwencje odczytu/zapisu rozdzielać mniej więcej po równo dla każdej bez zbytniego obciążenia jednej (umownie rzecz ujmując) . Odnośnik do komentarza
DragonFire Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 A pendrivy też działają na tej samej zasadzie? Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 25 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2011 DragonFire - no kurcze zaprzęgnij szare komórki do pracy, masz tam jakiś kontroler? Jaki rodzaj pamięci jest w pendrivach? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi