MatiK Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 (edytowane) Pewien czas temu założyłem w tym dziale temat w którym między innymi pytałem o folder którego nazwa napisana jest chińskimi znakami. Wtedy nie byłem w stanie pokazać jak to wygląda a z racji braku czynnej infekcji nie przejmowałem się tym. Jednakże te "chińskie" foldery powróciły więc tym razem dostarczam screena i prosiłbym o sprawdzenie czy w logach nie widać infekcji. Zastanawiam się też dlaczego USBFix uznał za zarażony folder Muzyka. UsbFixListing.txt UsbFixResearch.txt Edytowane 6 Maja 2011 przez picasso W związku z inną klasyfikacją tematu usuwam zbędne logi. //picasso Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Wiem, że nie powinienem pisać w tym dziale i proszę później o usunięcie postu. Ale ciekawi mnie jak wygląda zawartość katalogów z krzaczkami - czy również krzaczki? Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Folderów nie da się otworzyć, zawsze mieszczą się na pulpicie i mają wielkość 0 b. Teraz cały czas patrzę na liste Najnowszych i kiedy tylko się pojawią to myślę że jakoś je powiąże z konretną aplikacją/działaniem o ile to nie jakaś infekcja. EDIT Dodałem 2 screeny i szybciej niż myślałem skojarzyłem pojawienie się tych folderów z programem Daemon Tools Lite (przed robieniem logów go usuwam). Czy to jego przypadłość normalna - bo wydaje mi się że nie Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Nie ma podstaw do szukania infekcji. Zastanawiam się też dlaczego USBFix uznał za zarażony folder Muzyka. USBFix to podstawowe narzędzie a nie wyrafinowany skaner. Ostatnio się na ten temat wypowiadałam: KLIK. Widocznie jest infekcja, która tworzy folder o takiej nazwie... Również nie potrafi narzędzie ocenić, że znajdowalny plik autorun.inf pochodzi z procesu Panda USB Vaccine. Jednakże te "chińskie" foldery powróciły No cóż, mnie przychodzi na myśl na razie tylko: przekleić z Właściwości nazwę i zacząć szukać w Google (ew. przez translator przepuścić czy ta nazwa ma jakiś ludzki odpowiednik). W ten sposób zdefiniowałam kiedyś pochodzenie innych krzaczkowatych folderów: KLIK. EDIT: Dodałem 2 screeny i szybciej niż myślałem skojarzyłem pojawienie się tych folderów z programem Daemon Tools Lite Dopisałeś ten wątek. Czy to znaczy, że samo uruchomienie tego programu wystarczy, by lista ostatnio odwiedzonych się rozszerzyła? . Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 To nie Daemon. To VLC Media Player kiedy z menu Plik wybierzemy opcję Otwórz płytę i naciśniemy na Odtwarzaj. Nie dzieje się tak kiedy po prostu otwieramy plik np avi. Myślałem że to Daemon bo VLC używam w połączeniu z nim. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 To VLC Media Player kiedy z menu Plik wybierzemy opcję Otwórz płytę i naciśniemy na Odtwarzaj. U mnie się tak nie dzieje (ta sama wersja VLC). Pytaniem jest jaka płyta jest w napędzie. Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Sprawdzałem na 3 filmach DVD (Wróg u Bram, Karmazynowy Przypływ i Pitbull wersje sklepowe) oraz 2 obrazach iso. Chiński folder się pojawia za każdym razem jeżeli wcześniej usunę go z listy. Jeżeli nie usunę to pojawi się drugi i więcej się ich nie pojawia. DVD ma literę E a wirtualny F i dzieje się to na obu. Plus VLC przeinstalowałem dzisiaj - update do nowszej wersji. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 A jednak, ja też to mam. Zresetowałam komputer, bo się okazało że coś mi nie łapie w Mój komputer odświeżania zawartości napędu. Po restarcie pierwsze z brzegu DVD otworzone tą metodą w VLC i zgłasza się krzak: Process Monitor prezentuje takie akcje VLC: Nie potrafię dojść do tego skąd chińszczyzna, ale można zapobiegać powstawaniu tego przez odznaczenie Preferencje > Zapisz ostatnio odtwarzane przedmioty. PS. Temat przenoszę do działu Software. . Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Temat do zamknięcia bo jest to (teraz też dla mnie ) znany bug http://forum.videolan.org/viewtopic.php?f=14&t=62021&p=207573&hilit=chinese#p207573 Jednak nie jest znany. Gdyby komuś się pokazały "chińskie" znaczki to wie że może winić za to VLC. Dziękuje za pomoc. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Ja już przeszukałam forum + bugtracker VLC i nie znalazłam tematu, który pasuje. Ten, który pokazujesz, nie odpowiada tutejszej sprawie. Ten gość ma chiński Windows (chińskie nazwy pozycji systemowych w Menu start) i chińskie nazwy plików na dysku, z wątku rozumiem że narzeka na coś całkiem innego. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi