Rafael Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Witam, proszę o radę w następującej kwestii. Posiadam internet od operatora upc. Operator dostarczył mi swój modem, która ja natomiast podpiąłem do routera linksys i utworzyłem sieć wifi. Tak się jednak składa, że praktycznie cały dzień nie ma mnie w domu, wracam wieczorami. W związku z tym mam pytanie - czy mogę, bez ryzyka uszkodzenia routera lub modemu upc, codziennie odłączać te urządzenia od zasilania ? Korzystam tak naprawdę z dostępu do interentu w domu wieczorami, w związku z tym nie muszą być one włączone przez większość czasu. Czy takie codzienne włączanie i wyłączanie nie spowoduje zagrożenia uszkodzenia urządzeń lub innych komplikacji ? Router nie ma żadnego przyciskuk on/off, w związku z czym musiałbym każdorazowo "na brutala" wyciągać wtyczkę z gniazdka. Z góry dzięki za informację. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Ja tak robię, też mam router linksysa i codziennie jak kładę sie spać to wyłączam router ( o ile nie zapomnę). Teoretycznie przy dobrze zabezpieczonej sieci WiFi nie musi się tego robić, ale każde zabezpieczenie jest dobre w teorii w praktyce bywa różnie, mając w okolicy bardziej rozgarniętego snifera (czy jak to się tam zwie) żadne zabezpieczanie nie pomoże, ale działanie takiego delikwenta przynajmniej można ograniczyć w jakiś sposób, choćby próbę destrukcyjnego działania. Bez obaw możesz wyłączać sam router, modem o ile nie ma modułu Wifi jest w 100% bezpieczny nawet włączony 24/7. Odnośnik do komentarza
Rafael Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Dzieki za info. Bardziej miałem na myśli niepotrzebne zużycie prądu niż kwestię bezpieczeństwa. Sieć wifi mam zabezpieczoną dosyć dobrze (hasło ma 54 znaki, małe i duże litery oraz cyfry ), do tego zmieniam je co jakiś czas. W takim razie od dzisiaj rozpoczynam regularne wyłączanie urządzeń, mam je podpięte do listwy, więc to tylko jeden guzik Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Nie wiem o jakim komputerze tu piszemy ale jeśli masz coś co ma chipset intela w stylu P35 to przygotuj się na dualboot po wyłączeniu listwy. Odnośnik do komentarza
y00r Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Wszystkie urządzenia mają godzinową wytrzymałość podawana w tysiącach więc od tego zależy najczęściej kiedy padnie. Przy takim załączaniu nie stanie się nic złego. Sam mam linksysa 4 -5 rok i jest załączany czasem kilak razy dziennie razem z listwą i działa bez problemu. Raz trzeba było wymienić 3 części w zasilaczu koszt 5 zł i jeszcze pochodzi kilka lat Ewentualne ryzyko to np rozjechanie konfiguracji co też się rzadko zdarza. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi