Marcinw Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Witam, Jestem nowym użytkownikiem forum, to mój pierwszy post, witam wszystkich. Opis mojego problemu: Windows 7 Ultimate x64 świeżo po instalacji. W komputerze 5 dysków twardych Samsung F2EG 500GB, podpiętych do płyty Asus P6t WS Professional. Przed reinstalacją systemu cztery z nich pracowały jako RAID 10, ale z powodu problemów z taką konfiguracją i ostatecznie jej awarią zrezygnowałem z ustawienia RAID przy nowej instalacji Windows. Dyski podpinane do komputera pojedynczo, formatowane, przypisywane litery. Po niedługim czasie od instalacji zauważyłem, że samoistnie zamieniają się litery dysków: F: i G:. Po sprawdzeniu "Zarządzania komputerem" okazało się, że jeden z dysków nie ma tam przypisanej litery. W tym samym czasie, wszystkie dyski występują w "Moim komputerze", choć akurat w tej chwili znów zamienione literami. Po restarcie systemu litery dysków układają się poprawnie, ale nadal jeden z nich jest "pusty" w widoku "Zarządzania komputerem". Załączam zrzuty ekranu obrazujące problem. Wyszukałem podobny temat w dziale poświęconym malware, ale po przeskanowaniu programem TDSSkiller nie znaleziono żadnych infekcji. Proszę o pomoc, Pozdrawiam, Marcin Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Windows 7 Ultimate x64 świeżo po instalacji. W komputerze 5 dysków twardych Samsung F2EG 500GB, podpiętych do płyty Asus P6t WS Professional. Przed reinstalacją systemu cztery z nich pracowały jako RAID 10, ale z powodu problemów z taką konfiguracją i ostatecznie jej awarią zrezygnowałem z ustawienia RAID przy nowej instalacji Windows. Dyski podpinane do komputera pojedynczo, formatowane, przypisywane litery. Jeśli dyski pracowały jako RAID to przed instalacją systemu powinno się zerować MBR dysków a nie tylko formatować czy wymazywać partycje bo wtedy rzeczywiście mogą się dziać dziwne rzeczy. Skoro ten dysk odmawia przypisania mu litery to wyzeruj mu MBR http://www.diydatarecovery.nl/mbrtool.htm Niewykluczone że będzie trzeba to zrobić z pozostałymi dyskami i postawieniem systemu na nowo.Mozna by spróbować z poziomu WinRE komendy bootrec /fixmbr ale wątpię aby to pomogło. Odnośnik do komentarza
Marcinw Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Dziękuję za informację, nie wiedziałem o tym. Pytanie, czy wyzerowanie MBR wiąże się z utratą danych na dysku? Czy zamiast instalować Windowsa na nowo można zrobić obraz za pomocą Ghosta albo podobnego programu, a po zrobieniu porządku z dyskami wczytać system z obrazu? .Mozna by spróbować z poziomu WinRE komendy bootrec /fixmbr ale wątpię aby to pomogło. Z poziomu WinRE = Windows recovery console? Bo z wiersza poleceń w tym momencie nie wchodzi. Pozdrawiam, Marcin Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Dziękuję za informację, nie wiedziałem o tym. Pytanie, czy wyzerowanie MBR wiąże się z utratą danych na dysku? Oczywiście zarówno danych jak i partycji.Będzie trzeba je na nowo założyć Czy zamiast instalować Windowsa na nowo można zrobić obraz za pomocą Ghosta albo podobnego programu, a po zrobieniu porządku z dyskami wczytać system z obrazu? Nie wiem jaki będzie skutek.Nie ma pewności czy nie zostaną odziedziczone jakieś błędy po starym systemie.Generalnie uważam nie jest dobrze robić obraz systemu gdy coś jest nie tak. Z poziomu WinRE = Windows recovery console? Tak z Windows Recovery Environment>>wiersz poleceń KLIK - tylko na tym poziomie komenda ta działa. Odnośnik do komentarza
Marcinw Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Witam ponownie, Wygląda na to, że wyzerowanie MBR na kłopotliwym dysku pomogło. Jest poprawnie rozpoznawany w "Zarządzaniu komputerem". Pozostałymi dyskami zajmę się później, póki co wygląda na to, że pracują poprawnie. Dziękuję za szybką pomoc, pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi