bierni Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 posiadam router + 2 laptopy. oba lapki korzystają z wlan, który chodzi bez zarzutu. taka sytuacja: chciałbym, aby lapek (master) odbierał neta bezprzewodowo i dostarczał neta do drugiego (slave) po połączeniu kablem crossover (master nie będzie połączony z routerem przez ethernet tylko wlan). niestety slave nie potrafi zidentyfikować sieci - ma ktoś pomysł jak to rozwiązać? btw oba systemy win7 Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 To nie lepiej go podłączyć kablem do routera? Rozumiem z tekstu, że masz uszkodzoną kartę WLAN w tym drugim lapku? Odnośnik do komentarza
bierni Opublikowano 2 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 nie nie - obie karty sprawują się na medal. problem jest taki, że musiałbym wiercić dziury w ścianach, żeby podłączyć kabel ethernet (dlatego korzystam z wlan) a na drugim laptopie chciałbym sobie uaktualnić archa bez potrzeby biegania i podłączania bezpośrednio nb do routera. Odnośnik do komentarza
mieszek Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 Co to znaczy, slave nie potrafi zidentyfikować sieci? Musisz udostępnić neta na master dla sieci ethernet. Zatem IP ethernet mastera będzie na sztywno. IP i DNSy slave ustawione automatycznie (dla karty ethernet oczywiście). Jeżeli nadal będą kłopoty, w slave ustawić IP z zakresu takiego, aby z masterem były w jednej podsieci. Musisz być pewnym, że masz kabel ethernet skrosowany. Bo jak nie, to się nie połącza, choćbyś nie wiem jak grzebał w ustawieniach. edit Możesz załaczyć wynik komendy "ipconfig" dla obu kompów. Odnośnik do komentarza
bierni Opublikowano 2 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 to znaczy, że wypluwa takie coś kabel jest z całą pewnością crossover a odnośnie ustawiania podsieci itp. - to nie za bardzo wiem jakie wartości powrzucać i dodatkowo komputer master ma posłużyć za swojego rodzaju router, który przydzieliłby adres przez dhcp do slave. Odnośnik do komentarza
Rogal Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 At o rozumiem ze 2 kompie nie masz karty WLaN ???? sparwene ?? bo jeśli tak jest to nie problem mozna kupic np cos takiego http://allegro.pl/item1049192851_karta_usb_tp_link_tl_wn422g_wlan_antena_4db_fvat.html lub http://allegro.pl/item1059494329_vivanco_wlan_usb_2_0_adapter_win_7_vista_jakosc.html i po problemie Odnośnik do komentarza
CKUreprezent Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 1. Master, jak to nazwałeś, musi mieć ustawione udostępnianie połączenia sieciowego 2. Jeżeli Master ma adresy w klasie 192.168.0.*/24 to karta sieciowa kablowa powinna mieć adresy z innej klasy, np 192.168.1.*/24 3. Komputer łączący się kablem powinien mieć adresy z tej samej klasy co karta sieciowa kablowa w komputerze Master 4. Jako dnsy ustaw 8.8.8.8 i 8.8.4.4 sprawdź pingi na komputer Master, DNSy któ¶e ci podałem wyżej oraz na wp.pl i wklej wyniki polecenia Start > uruchom > cmd > ipconfig /all z obu komputerów ps. zakup karty wifi jest łatwiejszy i szybszy.. Odnośnik do komentarza
bierni Opublikowano 2 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 więc dla tych kolegów co nie zrozumieli: jest tak: a ma być tak: sir reprezentant - obie wifi działają ale mam ukryte SSID i nie bardzo wiem jak mógłbym je skonfigurować pod archem bo jeszcze nie mam x-ów jako wlan0 dlatego chciałem, żeby komputer master posłużył jako taki router i połączył slave eth0. a jak tylko minie mi kur*** to zaraz sprawdzę i wszystko powrzucam Odnośnik do komentarza
CKUreprezent Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Czemu nie napisałeś, że obie maszyny pod linuksem są. W tym wypadku musisz ustawić maskaradę echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward/sbin/sysctl -w net.ipv4.tcp_max_syn_backlog=1280 /sbin/sysctl -w net.ipv4.icmp_echo_ignore_broadcasts=1 /sbin/iptables -F -t nat /sbin/iptables -X -t nat /sbin/iptables -F -t filter /sbin/iptables -X -t filter /sbin/iptables -t filter -P FORWARD DROP /sbin/iptables -t filter -A FORWARD -s 192.168.1.0/255.255.255.0 -d 0/0 -j ACCEPT /sbin/iptables -t filter -A FORWARD -s 0/0 -d 192.168.1.0/255.255.255.0 -j ACCEPT /sbin/iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.1.0/24 -d 0/0 -j MASQUERADE tworzysz plik /bin/masq chmod +x /bin/masq dodajesz /bin/masq do /etc/rc.local net udostępniany jest dla adresów 192.168.1.0/24. Zmienić możesz na jakie chcesz.. Komputer slave ustawiasz przy pomocy ifconfig. ifconfig eth0 192.168.1.6 sprawdź najpierw czy pingi między maszynami latają. jak to zadziała to kombinuj z masq Odnośnik do komentarza
bierni Opublikowano 4 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 nie nie - oba kompy mają win7 ale slave dodatkowo posiada archa. sprawdzam najpierw połączenie na windach czy w ogóle pójdzie ale wywala LAN doesn't have a valid IP configuration więc wiadomo, że ma problem z pobraniem adresu IP - znalazłem w necie takie coś, stworzyłem to połączenie mostkowe ale też nie idzie. Muszę wyłączyć automatyczne pobieranie adresu i ustawić je ręcznie w protokole IPv4 czy 6? btw postanowiłem sprawdzić czy arch nie będzie miał problemu z dhcp i uruchomiłem instalkę, dałem na konfigurację dhcp ale też wypluł, że nie może. Odnośnik do komentarza
CKUreprezent Opublikowano 5 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 (edytowane) po co robić mostek ? Wklej tutaj wynik polecenia Start > uruchom > cmd > ipconfig z komputera który ma 2 karty sieciowe. Bardzo nam to ułatwi. W sieciach LAN raczej IPv4 się używa. Nie kombinuj z serwerem DHCP na więcej niż jedna maszyna bo powstanie bałagan. Niech dhcp zostanei tylko na routerze a do połączenia 2 komputerów ustawimy ręcznie adresy. Edytowane 16 Lutego 2011 przez picasso 16.02.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi autora. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi