xx1xx Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 mam laptopa hp pavilion dv9705ea . po zmianie systemu z visty na xp nie ma dzwięku, instalowałam stery ze strony producenta ale to nic nie daje . przy instalowaniu wyświetla sie tylko taki komunikat "błąd brak urządzenia obsługiwanego przez ten sterownik" próbuje załączyć zwykłe głośniki to też nie działają. Moze ktoś pomóc? wiem ze takich tematów było duzo, szukałam w necie rozwiązania ale nie ma :-( Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Z tego co widzę to na stronce producenta dla XP nie ma sterownika audio (zresztą nie tylko audio), zaś dla Visty są dostępne sterowniki audio dedykowane dla chipsetów Conexant i Realtek. Którego używałeś? Jaki masz chipset audio? = sprawdź jakimś programem (możesz pobrać w wersji portable). https://www.fixitpc.pl/topic/155-zakladanie-tematu-jakie-informacje-podawac/page__view__findpost__p__796 Odnośnik do komentarza
xx1xx Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 sterowniki dla wisty nie działają juz próbowalam. to znaczy ze musze zainstalować ten program realtek? ps. jestem kobiietą Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 O ile masz chipset audio na nim oparty to tak (nie, jeśli to conexant). Ale tego też jest kilka wersji... Możesz je znaleźć... http://pliki.onet.pl/ Najlepiej byłoby, gdybyś podała specyfikację lapka. Odnośnik do komentarza
xx1xx Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 specyfikacje czyli co dokładnie? Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Chodziło mi o wygenerowanie raportu sprzętowego jednym z propozycji programów zamieszczonym we wcześniej podanym linku. Możesz sama spróbować sprawdzić czy dany układ audio jest wspierany przez sterownik (przykład układów dla realteka poniżej): http://pliki.onet.pl/plik2_Realtek.High.Definition.Audio.Codecs.R2.58.html W raporcie sprzętowym szukasz słowa audio (multimedia) lub realtek albo conexant, ewentualnie typ tego układu... Pokaż ewentualnie screen z menedżera urządzeń z rozwiniętymi gałęziami gdzie widać żółte znaki zapytania itp. Odnośnik do komentarza
Rychwal Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Koleżanko, prosiłbym o przekopiowanie szczegółów z tych znaków zapytania o których wspomniał kolega wyżej. Jak to zrobić: Start>uruchom>wpisujesz devmgmt.msc>klikasz na żółty znak zapytania PPM>Właściwości>Zakładka szczegóły> Kopiujesz to co jest w "identyfikator wystąpienia urządzenia" poprzez CTRL+C Następnie wchodzisz na stronkę KLIK i wklejasz te szczegóły i szukasz sterownika który jest oznaczony jako XP ewentualnie podrzucić możesz te szczegóły na forum. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 ewentualnie podrzucić możesz te szczegóły na forum. lepiej podrzucić dane na forum, wspomniana strona jest dość nieprecyzyjna. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 specyfikacje czyli co dokładnie? Pobierz Hwinfo32 stąd i pokaż rozwiniętą zakładkę AUDIO z Menu Summary. Odnośnik do komentarza
Rychwal Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 (edytowane) lepiej podrzucić dane na forum, wspomniana strona jest dość nieprecyzyjna. Może i dość nieprecyzyjna, ale ja z niej korzystam na co dzień i nie mam problemów, bardzo często ratowała mnie z opresji typu brak sterowników, bo płyta była jakaś no name. Edytowane 12 Lipca 2011 przez picasso 12.07.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi autora. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi