shiris Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Na razie z systemem nic się nie dzieje, jednak Avira poinformowała mnie o wykryciu zagrożenia w katalogu cache javy jako java Decouvert.As. Jeśli będzie trzeba oczywiście zrobię logi i wkleję, ale czy to nie jest jakiś fałszywy alarm Aviry, czy to naprawdę wirus? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 shiris ten obrazek jest tak mały, że nie da się nic wyczytać. Przeklej raport w formie tekstowej. Odnośnik do komentarza
shiris Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 (edytowane) Wkleiłam raport, nie umiem tam nic znaleźć, więc wklejam linka do oryginalnego zdjęcia i zaraz zapuszczam scan Malware, ale na razie nic się nie dzieje, Avira chodzi. C:\Documents and Settings\Administrator\Dane aplikacji\Sun\Java\Deployment\cache\6.0\2\ 6466fbc2-7f3fb590 [DETECTION] Contains recognition pattern of the JAVA/Decouvert.AS Java virus [NOTE] The file was moved to '4dda8c8e.qua'! MBAM nic nie znalazł, czy to oznacza, że nie muszę się martwić, czy że lepiej zapuścić Gmera i OTL? Edytowane 4 Maja 2011 przez picasso Zbędne raporty usunięte. Podane tylko informacje istotne ze skanera. //picasso Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Nic mi to nie mówi. Nie wiadomo co to jest i niekoniecznie musi to być fałszywy alarm. Na teraz mogę zalecić tylko zbiorcze wyczyszczenie całego cache Java. Dostęp do opróżniania magazynu tymczasowego Java jest w: Panel sterowania (w widoku klasycznym) > aplet Java > klik w Settings > Delete files Odnośnik do komentarza
shiris Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Ja już wyczyściłam cache javy, zaktualizowałam jave do postaci java JRE 6 update 24, bo miałam Update 20. Przeczytałam dziś, że sygnatura tego czegoś została dodana wczoraj do bazy wykrywanych wirusów, że nie jest groźny i że nie rozprzestrzenia się samoistnie. Scan Avirą dziś nic nie wykrył. System chodzi normalnie, ukryte pliki się pokazują. Powiem tak, dostałam czegoś takiego wchodząc na grafikę google w poszukiwaniu gitar Fender Stratocaster, bo chciałam wysłać koledze link o forum gitarowego i przez przypadek nacisnęłam pierwszy obrazek w grafice a tam niespodzianka. Jeden taki link to hxxp://wiedza4.xn--materiay66-g0b.waw.pl to przekierowuje na google. A drugie przekierowywało na T19 i na Gmail for google, ale teraz stronka zniknęła z grafiki google, a wczoraj była pierwsza...niestety więc nie podam adresu, bo zwyczajnie nie pamiętam a to chyba dobrze. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi