mat632 Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 godziny temu Dzień dobry, proszę o pomoc. Mój dysk zewnętrzny SSD (Samsung T7 - 1 TB) usuwa podfoldery i pliku zdjęć raw i jpg z jednego z folderów, tj. folderu o nazwie "2025". W trakcie Wielkanocy zauważyłem, że mój folder "2025" ma ok. 75 gb wagi. Zauważyłem też, że z jakiegoś powodu na dysku zewnętrznym są dwa nowe foldery. które ważą tyle samo i zawierają dokładnie taką samą strukturę podfolderów. Usunąłem je - okazało się. że cała treść z głównego folderu 2025 również zniknęła. Dysk sam ustawił się w opcję tylko do odczytu - nie można było dodawać lub modyfikować plików. Przestawiłem, jest ok. Użyłem narzędzia disk drill do odzyskania tego co się dało - odzyskałem ok. 60% zdjęć i odtworzyłem strukturę podfolderów folderów. Od tamtego czasu dodałem dwa nowe podfoldery do tego folderu. Dziś okazało że folder "2025" jest pusty. Ja na pewno nic nie usuwałem, Wydaje mi się, jednak, że przestrzeń na dysku ssd nie zwolniła się, gdyby te zdjęcia zostały w całości usunięte, sądzę, że powinno być więcej wolnego miejsca. Użyłem opcji pokaż ukryte foldery - nie pomogło. Proszę o pomoc - logi, zgodnie z regulaminem, w załączeniu. Addition.txt FRST.txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
Illidan Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu Ciekawy przypadek, z tego co odpisujesz to dysk jest uszkodzony na moje oko. Sprawdzałeś parametry tego dysku? S.M.A.R.T.? Po odzyskaniu zdjęć formatowałeś go? Jest on na gwarancji? Kontaktowałeś się z pomocą techniczną Samsunga w tej sprawie? Zrób jeszcze naprawę plików na tym dysku z poziomu Windows, nie wiem czy to ma sens, ale zrób tak: * Podłącz dysk SSD do komputera. * Otwórz Wiersz polecenia jako administrator (wpisz "cmd" w pasku wyszukiwania, kliknij prawym przyciskiem myszy i wybierz "Uruchom jako administrator"). * W oknie wiersza polecenia wpisz polecenie: chkdsk /f /r X: Zastąp X: literą przypisaną do Twojego dysku zewnętrznego. * /f: naprawia błędy na dysku. * /r: lokalizuje uszkodzone sektory i odzyskuje z nich informacje (ten proces może potrwać dłużej). * System może zapytać, czy chcesz zaplanować sprawdzenie dysku przy następnym uruchomieniu systemu. Wpisz T (Tak) i uruchom ponownie komputer. Po ponownym uruchomieniu system przeprowadzi sprawdzanie dysku. Kolejnym krokiem to aktualizacja oprogramowania tego dysku, jego firmware. Nie wiem jaki to jest do tego dysku, na stronie producenta powinieneś wszystko do dysku znaleźć. Nie wiem czy to nie "Samsung Portable SSD". To oprogramowanie zarządza Twoim dyskiem i aktualizacja może rozwiązać problemy ze stabilnością. Logi sprawdzę ewentualnie wieczorem jak nikt tego nie zrobi wcześniej. Odnośnik do komentarza
mat632 Opublikowano 45 minut temu Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 45 minut temu Po odzyskaniu plików za pierwszym razem nie dokonywałem formatu. Możliwe, że dysk jest jeszcze na gwarancji. Próbowałem aktualizować oprogramowanie dysku, ale pojawiał się błąd. Komendy chkdsk zwracają komunikaty jak w załączeniu. check disk .txt Odnośnik do komentarza
mat632 Opublikowano 35 minut temu Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 35 minut temu PS> Poniżej zdjęcie z programu do oceny kondycji dysku. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi