SzopeN Opublikowano 19 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia Witam, wczoraj komputer chodził dobrze jak zawsze, a dziś już nagle nie mogłem podłączyć bezprzewodowo kontrolera xbox. Okazało się, że zniknęło bluetooth z menadżera urządzeń (jest tylko w ukrytych). Oprócz tego, choć wydaje mi się, że jest to powiązane, wyświetla się przy jednym z portów USB: "nieznane urządzenie USB (żądanie deskryptora urządzenia nie powiodło się". Mam HUB USB w monitorze i właśnie do niego podłączone są myszka, klawiatura i taśma led (wszystkie z tych rzeczy działają). Prosto do komputera tylko ten HUB USB. Sterowniki są aktualne, przywracanie systemu i inne różne kombinacje nie pomogły. Po kilkugodzinnej walce poddałem się i jestem zmuszony prosić o pomoc. Zostawiam do wglądu zrzut ekranu z menadżera urządzeń oraz z programu USB Device Tree Viewer. Pozdrawiam. Addition.txt Shortcut.txt FRST.txt Odnośnik do komentarza
SzopeN Opublikowano 19 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia Problem został rozwiązany po twardym resecie komputera. Może ktoś jednak będzie wiedział czym to było spowodowane. Odnośnik do komentarza
Illidan Opublikowano 19 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia Spowodowane tym że komputer nie był od jakiegoś czasu, a w zasadzie system zamknięty do końca. System Windows 10 / 11 ma opcję szybkiego uruchamiania, czyli nie wyłącza się do końca, to taki miks po części z hibernacją. Można to wyłączyć w ustawieniach systemu. Takie nie do końca zamykanie systemu czasem powoduje problemy, że coś właśnie przestaje działać prawidłowo, sterownik do czegoś, jakiś program. Przypuszczam że właśnie to było problemem. Wyłączenie tej opcji w ustawieniach systemu spowoduje że system będzie uruchamiać się ciut dłużej. Może pomóc także aktualizacja sterowników w Windows. Pobrać najnowsze wersje sterowników ze strony producenta komputera i instalować po kolei. Najlepiej uaktualnić za jednym zamachem wszystkie sterowniki. Można też użyć programu do tego, jak np. darmowy Driver Cloud czy Snappy Driver Instaler. Co z logami, przejrzeć? Odnośnik do komentarza
SzopeN Opublikowano 19 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia Właśnie wyłączyłem szybkie uruchamianie, a sterowniki już wcześniej zaktualizowałem za pomocą programu Snappy Driver. Tak, proszę o przejrzenie logów. A w AdwCleaner czysto jak coś. Dodam, że od dłuższego czasu borykam się z problemem samoistnego wyłączania monitora. To znaczy, iż, np. mam przed sobą ekran logowania i nagle wyłącza się ekran, a komputer dalej pracuje. Pomaga tylko reset. Dzieje się tak 1-2 razy w tygodniu i nigdy podczas grania o dziwo. To zjawisko było częstsze, kiedy miałem włączony wygaszacz ekranu. Będę obserwował komputer, bo może bez tego szybkiego uruchamiania to i ten problem zniknie. Na wszelki wypadek zostawiam specyfikację swojego sprzętu z programu HWINFO 64. Monitor to Lenovo Legion Y27f-30, a zasilacz Seasonic G12 650W 80 Plus Gold. Odnośnik do komentarza
Illidan Opublikowano Poniedziałek o 04:11 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 04:11 Opisany problem może dotyczyć karty grafiki lub jej sterownika. Monitoruj problem, jeśli się pojawi to przeinstaluj się sterownik do karty graficznej, włosów usuń całkowicie poprzedni za pomocą darmowego programu Display Driver Uninstaler. Zainstaluj na czysto świeży, wymień też przewód pokarmowy monitora z komputerem. Zanim zdecydujesz też komputer, to wpierw włącz i wyłącz sam monitor. Logi postaram się sprawdzić wieczorem. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi