Skocz do zawartości

Aktualizacja dla Windowsa 10 po zakończeniu wsparcia

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat

Wsparcie dla systemu Windows 10 zakończy się w październiku 2025 r. Po 14 października 2025 r. firma Microsoft nie będzie już zapewniać bezpłatnych aktualizacji oprogramowania za pośrednictwem usługi Windows Update, pomocy technicznej ani poprawek zabezpieczeń dla systemu Windows 10.

Rozwiń  

Między rokiem 2028 a 2030 może być taka sytuacja, że przestaną być wydawane najnowsze wersje przeglądarek internetowych i te ostatnie wersje zgodne z Windowsem 10 będą źle wyświetlać strony internetowe. Dzięki One-Core-API można nawet teraz, w 2025 roku, na Windowsie XP zainstalować najnowsze wersje przeglądarek internetowych, a dzięki VxKex można na Windowsie 7 zainstalować najnowsze wersje przeglądarek internetowych. Czy dla Windowsa 10, po zakończeniu wsparcia dla tego systemu, powstanie coś jak One-Core-API albo VxKex? Przyzwyczaiłem się do Firefoxa i używam też Opery do zapisywania stron do PDF, a czasem, gdy mam w tych przeglądarkach problemy z zalogowaniem się na pocztę Gmail, to używam Google Chrome i z Google Chrome zawsze działa, pod warunkiem że jest w miarę aktualny. Czy One-Core-API albo VxKex to są oficjalne, czy nieoficjalne dodatki i czy one mogą zepsuć system? I czy to obojętnie, czy instaluje się je na 32, czy 64-bitowym systemie, albo w jakiej system jest wersji językowej?

Używam laptopa

Typ procesora - QuadCore AMD A8-7410, 2500 MHz
Nazwa płyty głównej - HP ProBook 455 G3
Mikroukład płyty głównej - AMD Avalon, AMD K16.3
Pamięć fizyczna - 3530 MB (DDR3 SDRAM)
Dysk fizyczny - HGST HTS725050A7E630 - 500 GB, 7200 RPM
Napęd dysków optycznych - hp HLDS DVDRW GUD1N
Grafika
Zintegrowane: AMD Radeon R5 Series (Beema)
PCI Express 2.0 x8: AMD Radeon 530 / R7 M340 (Meso) 2 GB

ale przez zintegrowaną kartę graficzną, mimo 4 GB pamięci RAM, jest widoczne tylko 3,5 GB i Windows 11 wymaga co najmniej 4 GB, i lepiej jest pozostać przy Windowsie 10, tym bardziej że co drugi Windows jest udany, to udany jest Windows 10, a Windows 11 już nie.

Czy warto instalować One-Core-API na Windowsie XP i VxKex na Windowsie 7 jeśli tych systemów tylko do gier i czy te aktualizacje One-Core-API i VxKex mogą zepsuć Windowsy?

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Nie znam oprogramowania, które wymieniłeś. Także nie wiem, czy coś zepsują, czy też nie. Dlatego warto stosować backup systemu, w razie czego zawsze możesz wrócić do kopii systemu, jak coś się zepsuje. Jak zakończy się wparcie systemu Windows 10., to możesz przejść na Windows 11, da się ominąć te pseudo wymagania i zainstalować ten system na starszych komputerach. Alternatywa to Linux.

W dniu 26.03.2025 o 21:06, Illidan napisał(a):

Nie znam oprogramowania, które wymieniłeś. Także nie wiem, czy coś zepsują, czy też nie.

Rozwiń  

To poczytaj i nim w Google i doradź.

Jak zakończy się wparcie systemu Windows 10., to możesz przejść na Windows 11, da się ominąć te pseudo wymagania i zainstalować ten system na starszych komputerach.

Rozwiń  

Najnowsza wersja Windowsa 11 24H2 wymaga co najmniej 4 GB pamięci ram ale w tym laptopie mam 3,5 GB pamięci RAM to za mało żeby zainstalować Windowsa. Od razu przed instalacją będzie bląd i nie mam skąd dokupić pamięci RAM i obojętnie czy bym instalować innego Windowsa czy linuksa to musiałbym wymienić dysk dlatego że tego Windowsa 10 bym nie chciał kasować i bez sensu jest instalować w dzisiejszych czasach jakikolwiek system na dysku talerzowym. Zakładam scenariusz że na siłę pozostanę na Windowsie 10.

Sprawdzałem to na maszynie wirtualnej VMware Workstation na komputerze stacjonarnym

Płyta: A320M PRO-VD/S (MS-7A36)
Typ procesora: QuadCore AMD Ryzen 3 1200, 3100 MHz (31 x 100)
Karta Graficzna: GeForce GT 630 (1 GB)
Ram: 8 GB
Dysk: TOSHIBA HDWD110
Napęd: ATAPI iHAS122 F
Nazwa systemu operacyjnego - Microsoft Windows 10 Pro 64 bit

Tu jest opisane jak zainstalować Windowsa 11 na niezgodnym sprzęcie z Windowsem 11

https://www.tomshardware.com/how-to/bypass-windows-11-tpm-requirement

albo przed instalacją wczytać gotowy pik reg

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\LabConfig]
"BypassTPMCheck"=dword:00000001
"BypassSecureBootCheck"=dword:00000001

Boję że na niewspieranym sprzęcie przez Windowsa 11 jakaś aktualizacja z Windows Update może zablokować komputer i mogą wprowadzić w Windows Update coś takiego że na siłę będzie Windows 11 przy uruchamianiu sprawdzał czy ma zgodny procesor jakim innym mechanizmem i że jak będzie niezgodny to wyskoczy błąd Jest to mało prawdopodobne ale ryzyko jest.

https://linustechtips.com/topic/1606770-windows-10-end-of-support-update/#comment-16691566

Cytat

Oh and forget to say but 10 IOT ltsc is supported till 2032 so basically edge should stay working till then

Rozwiń  

Jak mam sprawdzić czy mam zwykłą wersję 64 Windowsa 10 Pro czy z dodatkiem LTCS? Jak można aktywować wersję LTSC?

Cytat

LTSC oznacza Long-Term Servicing Channel. Użytkownik otrzymuje regularne aktualizacje funkcji - zaplanowane na marzec i wrzesień. Dodatkowe aktualizacje zabezpieczeń są dodawane co miesiąc. Dotyczy to okresu 60 miesięcy od daty publikacji oprogramowania.

Rozwiń  

Alternatywa to Linux.

Rozwiń  

Ale czasem używam Adobe Photoshopa do zaawansowanej edycji zdjęć i często filmy z kamery Roadrunner 505 Prestigio konwerteruję do H265 i linuks ma jedynie odtwarzacze filmów. Jeden i drugi komputer nie wspiera sprzętowej obsługi kodeka H265 i konwerterowanie trwa bardzo długo i konwerterowanie opera się tylko na procesorze ale za to film zajmuje mniej miejsca niż w H264.

Mam słabe i małe głośniki i używam programu Sound Booster https://www.letasoft.com/sound-booster-download żeby głośność była na 200% zamiast na 100% i jestem przyzwyczajony do Microsoftu Office. Mam takie przekonanie że jak coś jest darmowe to jest do [Filtr wulgaryzmów] i w linuksie wszystko jest na kodzie otwartoźródłowym i wszystko jest darmowe to i teoretycznie do [Filtr wulgaryzmów].

Czy gdyby wszyscy byli bogaci i mieli mnóstwo pieniędzy i nie podobałaby im się polityka Microsoftu że gromadzi informacje o użytkownikach to czy zamiast Linuksa wybraliby komputery MacaOSa. Czy Linuks jedynie ceną pokonuje MacaOSa? Oczywiście komputerowi gracze woleliby Linuksa dlatego że na nim się prędzej uruchomiłyby gry w przeciwieństwie do MacaOSa.

Cytat

To poczytaj i nim w Google i doradź.

Rozwiń  

Ja mam czytać i sprawdzać? No tu chyba przesadzasz, to ty szukasz programu, więc sprawdzaj sobie. Ja już syntezator mowy Ci sprawdziłem i poradnik zrobiłem, na razie wystarczy, mam inne rzeczy do roboty, ciekawsze dla mnie i pilniejsze zarazem.

Cytat

Najnowsza wersja Windowsa 11 24H2 wymaga co najmniej 4 GB pamięci ram ale w tym laptopie mam 3,5 GB pamięci RAM to za mało żeby zainstalować Windowsa. Od razu przed instalacją będzie bląd i nie mam skąd dokupić pamięci RAM i obojętnie czy bym instalować innego Windowsa czy linuksa to musiałbym wymienić dysk dlatego że tego Windowsa 10 bym nie chciał kasować i bez sensu jest instalować w dzisiejszych czasach jakikolwiek system na dysku talerzowym. Zakładam scenariusz że na siłę pozostanę na Windowsie 10.

Rozwiń  

Nie, wymagania i ograniczenia tego systemu możesz wyłączyć, już wspominałem o tym. Druga sprawa, nawet jak system się zainstaluje, to w pewnych zastosowaniach może być bardzo wolny, jak zacznie mu brakować tej pamięci RAM, ale to już najlepiej sprawdzić w praktyce, ewentualnie zwiększyć plik stronicowania (Pamięć wirtualna) niż automatycznie wyznaczony, może to trochę pomóc. Więcej o pomijaniu wymagań Windows 7 znajdziesz w poradnikach przygotowanych przeze mnie niżej:
Instalacja Windows 11 na komputerach, które nie spełniają wymagań 

Instalacja Windows 11 na komputerach, które nie spełniają wymagań

Jest jeszcze jeden sposób, nie sprawdzałem go jeszcze:

Cytat

Boję że na niewspieranym sprzęcie przez Windowsa 11 jakaś aktualizacja z Windows Update może zablokować komputer i mogą wprowadzić w Windows Update coś takiego że na siłę będzie Windows 11 przy uruchamianiu sprawdzał czy ma zgodny procesor jakim innym mechanizmem i że jak będzie niezgodny to wyskoczy błąd Jest to mało prawdopodobne ale ryzyko jest.

Rozwiń  

Nie spotkałem się jeszcze z żadnymi ograniczeniami w aktualizacjach, sprawdzania itp. System działa normalnie i normalnie pobiera wszystkie aktualizacje z sieci, nie mniej jak wyjdzie nowsza kompilacja 25H2 to z automatu Ci się nie zainstaluje, to ponownie będzie trzeba wykonać ręcznie, przygotowując odpowiednią instalkę.

Cytat

Jak mam sprawdzić czy mam zwykłą wersję 64 Windowsa 10 Pro czy z dodatkiem LTCS? Jak można aktywować wersję LTSC?

Rozwiń  

Aby sprawdzić zainstalowaną wersję systemu Windows, możesz skorzystać z kilku metod. Najprostszą jest użycie okna "Uruchom", które otwiera się klawiszami Windows + R. Wpisz tam "winver" i naciśnij Enter. Pojawi się okno z informacją o wersji i kompilacji systemu. Alternatywnie, możesz sprawdzić to w ustawieniach systemowych, przechodząc do "System" >> "Informacje". Tam również znajdziesz szczegółowe dane dotyczące wersji Windows.

Long-Term Servicing Channel (LTSC):

Kluczowe cechy:

1. Stabilność: Wersje LTSC są zaprojektowane z myślą o większej stabilności i niezawodności, ponieważ otrzymują mniej aktualizacji funkcji w porównaniu do regularnych wersji Windows. Są przeznaczone dla systemów, które wymagają minimalnych zmian w czasie.

2. Czas wsparcia: Wersje LTSC zazwyczaj otrzymują 10 lat wsparcia – 5 lat wsparcia głównego, a następnie 5 lat wsparcia rozszerzonego.

3. Brak aktualizacji funkcji: W przeciwieństwie do regularnego kanału serwisowego, wersje LTSC nie otrzymują nowych funkcji co sześć miesięcy. Skupiają się na zapewnieniu aktualizacji zabezpieczeń i poprawek błędów.

4. Docelowa grupa odbiorców: LTSC jest skierowane do przedsiębiorstw, systemów wbudowanych i wyspecjalizowanych urządzeń (takich jak sprzęt medyczny, bankomaty itp.), gdzie preferowana jest spójna wydajność i mniejsze zmiany.

5. Mniej zbędnych funkcji: Instalacje LTSC nie zawierają wielu funkcji i aplikacji skierowanych do konsumentów, które są dostarczane z regularnymi edycjami Windows 10 lub 11, co czyni je bardziej lekkimi.

Kto powinien używać LTSC?

LTSC jest idealne dla organizacji, które:

• Mają krytyczne systemy, które nie mogą sobie pozwolić na przestoje.
  • Potrzebują ściśle określonego wsparcia i długoterminowego wsparcia.
  • Pracują w środowisku, w którym aktualizacje oprogramowania są ściśle kontrolowane.

Podsumowanie

Jeżeli Twoja organizacja wymaga stabilnego środowiska i może zrezygnować z regularnych aktualizacji funkcji, LTSC może być rozsądnym wyborem. Ważne jest jednak, aby ocenić, czy brak aktualizacji funkcji odpowiada Twoim potrzebom operacyjnym.

Także masz najprawdopodobniej system dla przeciętnego użytkownika, nie LTSC.

Cytat

Linux

Rozwiń  

Niektóre aplikacje, które używasz w Windows, to są też i na Linux. To po prostu trzeba sprawdzić, pobawić się. Jak nie ma czegoś, to są zamienniki, poza tym można uruchamiać aplikacje Windowsowe za pomocą odpowiednich narzędzi jak Wine Czy PlayOnLinux. Nie mnie wymaga to więcej kombinacji i wysiłku czasem niż Windows, dlatego rozumiem, że dla kogoś mniej zaawansowanego może być uciążliwe.

No i na konic, systemy Linuxowe i MAc to Unix-like, co oznacza, że mają podobną strukturę plików i wiele wspólnych komend w terminalu, co oznacza ze MAC to taka wariacja powstała na bazie Unixa. S, dlatego dzieli wiele aspektów z darmowym Linuxem. Z tym ze Linux jest otwarto źródłowym systemem, a MAC to zamknięta platforma. Ale więcej o tym w sieci poczytaj, jak Cię to interesuje.