Skocz do zawartości

WiFi i Bluetooth znikają bez wyraźnej przyczyny

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Mam dziwny problem z WiFi i Bluetooth. W losowych momentach całkiem wyłączają się i są zupełnie nieobecne w systemie, ikony do ich włączenia całkowicie znikają, również w ustawieniach. Czasem znika jedno z nich a czasem oba. Próbowałam najprostszych rozwiązań takich jak aktualizacja sterowników, jednak to nie pomogło. Jedynym rozwiązaniem jest wielokrotne restartowanie komputera, jednak problem wraca i przeszkadza w użytkowaniu komputera. Mam wrażenie, że Wifi/Bluetooth znikają gdy przenoszę laptopa, gdy jest nieruchomo zdarza się to rzadziej. Nie jestem pewna, co jest źródłem problemu, czy to złośliwy program, uszkodzenie systemu, czy może fizyczny problem ze sprzętem. Bardzo proszę o sprawdzenie logów i poradę, co mogłabym zrobić, aby ten problem już nie pojawiał się.

Addition.txt FRST.txt Shortcut.txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

To, co sugerujesz, może być spowodowane Uszkodzeniem karty sieciowej w laptopie. Zrób mi screen okna z "Menadżer urządzeń", kiedy działa sieć i Bluetooth, tak samo zrób kiedy znikną te ikony i sieć się wyłączy, bo rozumiem, że jak znikają, to internetu też nie masz?

Ogólnie system raportuje problem ze sterownikami, coś od NVidia i kontroler USB:

Cytat

==================== Wadliwe urządzenia w Menedżerze urządzeń ============
Name: Nieznane urządzenie USB (żądanie deskryptora urządzenia nie powiodło się)
Description: Nieznane urządzenie USB (żądanie deskryptora urządzenia nie powiodło się)
Class Guid: {36fc9e60-c465-11cf-8056-444553540000}
Manufacturer: (Standardowy kontroler hosta USB)
Service: 
Problem: : Windows has stopped this device because it has reported problems. (Code 43)
Resolution: One of the drivers controlling the device notified the operating system that the device failed in some manner. For more information about how to diagnose the problem, see the hardware documentation.

Cytat

Dziennik Aplikacja:
==================
Error: (03/04/2025 08:51:24 PM) (Source: Application Error) (EventID: 1000) (User: MYSIA)
Description: Nazwa aplikacji powodującej błąd: nvcontainer.exe, wersja: 1.37.3103.4323, sygnatura czasowa: 0x621dbda6
Nazwa modułu powodującego błąd: nvapi64.dll, wersja: 32.0.15.6607, sygnatura czasowa: 0x67150c75
Kod wyjątku: 0xc0000005
Przesunięcie błędu: 0x00000000000e715a
Identyfikator procesu błędu:  0x4cd0
Czas uruchomienia aplikacji powodującej błąd: 0x1db8d3ecd88c619
Faulting ścieżka aplikacji: C:\Program Files\NVIDIA Corporation\NvContainer\nvcontainer.exe
Faulting ścieżka modułu: C:\WINDOWS\SYSTEM32\nvapi64.dll
Report Id: a7d53073-999f-4356-b5f4-80908165a2b0
Faulting pełna nazwa pakietu: 
Faulting identyfikator aplikacji względnej dla pakietu:

Także tutaj dobrze by było zaktualizować sterowniki, pobrać ze strony producenta wszystko pod system, lub skorzystać z oprogramowania producenta do aktualizacji, pewnie coś takiego masz zainstalowanego od ASUS.

Co do logów to tylko sprzątanie. Uruchom FRST. Skopiuj zawartość podaną niżej i nigdzie nie wklejaj-FRST sam znajdzie "fixlist" w schowku systemowym.

Spoiler

Start::
HKLM\SOFTWARE\Policies\Mozilla\Firefox: Ograniczenia <==== UWAGA
Task: {349FB8D4-F40D-429A-B910-9F7B601BE711} - System32\Tasks\ASUS\P508PowerAgent_sdk => C:\Program Files (x86)\ASUS\ArmouryDevice\dll\ShareFromArmouryIII\Mouse\ROG STRIX CARRY\P508PowerAgent.exe  (Brak pliku)
Task: {8EBA6C60-FED5-4DE1-AAD3-1FB46D2329E6} - System32\Tasks\McAfeeTsk\OOBEUpgrader => C:\Program Files\McAfee\MSC\OOBE_Upgrader.exe  /Run (Brak pliku)
Task: {F7C20ABE-4DBA-41F1-B3D1-DE3880414A95} - System32\Tasks\Meta\Messenger-WSP-Helper-S-1-5-21-2929926968-4238132943-1880081571-1001 => MessengerHelper.exe  --lassie (Brak pliku)
Task: {077BA067-7C15-40F0-B22E-C9DC2A54B4A2} - System32\Tasks\Microsoft\Windows\Location\Notifications => %windir%\System32\LocationNotificationWindows.exe  (Brak pliku)
Task: {F3E6E7ED-A196-4E44-8803-55FAB3AD4E29} - System32\Tasks\Microsoft\Windows\UpdateOrchestrator\USO_UxBroker => %systemroot%\system32\MusNotification.exe  (Brak pliku)
U3 aswBcc; Brak ImagePath
U3 Avast Business Console Client Antivirus Service; Brak ImagePath
U3 avast! Firewall; Brak ImagePath
FirewallRules: [{92037DC6-E2D4-4DDB-8FD7-C348AFC35A19}] => (Allow) C:\WINDOWS\System32\DriverStore\FileRepository\asussci2.inf_amd64_4fc38a913e0f2ea5\ASUSLinkRemote\AsusLinkRemoteAgent.exe => Brak pliku
FirewallRules: [{5463AD08-1920-4403-84DA-D9E7B0149B1D}] => (Allow) C:\WINDOWS\System32\DriverStore\FileRepository\asussci2.inf_amd64_4fc38a913e0f2ea5\ASUSLinkRemote\AsusLinkRemoteAgent.exe => Brak pliku
FirewallRules: [UDP Query User{2B783EEC-0BA0-4061-9862-709B23522DAB}C:\program files (x86)\steam\steamapps\common\thelongdark\tld_dlc\wintermute\tld.exe] => (Allow) C:\program files (x86)\steam\steamapps\common\thelongdark\tld_dlc\wintermute\tld.exe => Brak pliku
FirewallRules: [TCP Query User{6E08E6E8-EAC3-4A8D-8BD9-0B9B74E609F9}C:\program files (x86)\steam\steamapps\common\thelongdark\tld_dlc\wintermute\tld.exe] => (Allow) C:\program files (x86)\steam\steamapps\common\thelongdark\tld_dlc\wintermute\tld.exe => Brak pliku
EmptyTemp:
End::

Fixlist przeznaczona tylko dla autora tematu!

Po restarcie komputera pokaż otrzymany "Fixlog" na forum, jest w tym samym miejscu co apka "FRST". Pobierz dodatkowo "Malwaresbytes" . Przeskanuj nim komputer, usuń jeśli coś zostanie jeszcze wykryte i pokaż raport. Pobierz też darmowy "ADWCleaner" i tak samo, skanowanie, usuwanie jeśli coś zostanie wykryte, pokaż raport z usuwania.

Dziękuję za odpowiedź i pomoc.

Zaktualizowałam dwa sterowniki wykryte w My Asus i wykonałam pozostałe zalecone kroki, programy nie wykryły wirusów. Po wszystkim jednak Wi-Fi ponownie się rozłączyło i ikona znikła. W tej sytuacji tracę dostęp do internetu i nie mogę ponownie połączyć się z siecią dopóki ikona znów się nie pojawiła, co nastąpiło po restarcie komputera. Dołączam zrzuty ekranu z menadżera urządzeń kiedy wszystko jest w porządku oraz kiedy wi-fi zniknęło. 

Z Bluetooth nie miałam jeszcze takiej sytuacji od wykonania zalecanych kroków, jeśli problem się powtórzy zrobię zrzut ekranu i załączę.

Poproszę o poradę co jeszcze mogę zrobić aby naprawić problem.

Zrzut ekranu 2025-03-07 114056.png Zrzut ekranu 2025-03-07 115136.png

Fixlog.txt Malwarebytes Raport ze skanowania 2025-03-07 102215.txt AdwCleaner[S00].txt

Tak jak pisałem, problem z WiFi to uszkodzona karta sieciowa. Czy masz tego laptopa jeszcze na gwarancji? Co do screenów rozwiń opcję karty sieciowe i zobacz, jak jest, jak karta działa i co się dzieje, jak przestanie, czy znika z "Menedżer urządzeń".

Co możesz zrobić na razie, to podłączyć jakąś kartę WiFi pod USB, masz taką w domu? Koszt takiej karty to 20- 45 z najtaniej, są różne z anteną, bez. Jak laptop nie jest na gwarancji, to taką kartę można kupić i wymienić samemu. Powiedz, jaki to model dokładnie laptopa, a poszukam Ci takowej.

Może też być tak, że coś jest nie tak, jest niepodpięta dobrze, ale w to akurat wątpię.

Co do logów to wszystko zrobione. Możesz usunąć FRST j jego kwarantannę:

C:\\FRST

Pozostałe programy zalecam zostawić, to w darmowej wersji skanery na życzenie i możesz używać co jakiś czas do przeskanowania kompa i usunięcia ewentualnych niepożądanych rzeczy. To dobre wsparcie antywirusa, który rezyndentuje w Windows.

Jeszcze raz dzięki za odpowiedź i pomoc. Model mojego laptopa to ASUS TUF FX506HM. 

Nie mam już gwarancji na laptopa ale mam jeszcze na niego ubezpieczenie. 

Nie posiadam w domu takiej karty, o której wspomniałeś, ale myślę że jej zakup będzie dobrym pomysłem. Proszę więc o pomoc w znalezieniu odpowiedniej dla mojego komputera. 

Jak masz jakieś ubezpieczenie na lapka, to warto sprawdzić, czy w ramach tego ubezpieczenia nie da się dokonać jego naprawy. 

Poniżej karta WiFi do wymiany w lapku:

ASUS TUF Gaming F15 FX506HE Karta Wifi Karta Sieciowa

Aukcja poglądowa, zanim kupisz, poszukaj jeszcze gdzieś taniej. 

Poniżej masz na USB:

Jeśli chodzi o kartę na USB, to wybór jest spory, ale aby nie przepacać i żeby by internet to myślę, że coś takiego jak niżej wystarczy:

TP-LINK TL-WN725N 150Mbps KARTA MINI Wi-Fi USB

Aukcja oczywiście również poglądowa, acz wydaje mi się, że u nas taniej już nie kupisz, chyba że używka jakaś lub coś z Chin.

Dziękuję za odpowiedź, zakupię w takim razie kartę na USB i jeśli to pomoże będę się ubiegać o naprawę w ramach ubezpieczenia. Dziś udało mi się zaobserwować, że podczas rozłączania Wi-Fi urządzenie MediaTek Wi-Fi 6 MT7921 Wireless LAN Card znika z menedżera urządzeń. Dam znać czy nowa karta sieciowa pomogła i czy problem przestanie się powtarzać.

Witam ponownie,

po zainstalowaniu nowej karty sieciowej na USB i wyłączeniu oryginalnej karty, problem Wi-Fi przestało znikać z systemu i ten problem wydaje się rozwiązany. Bardzo dziękuję za pomoc w tym zakresie.

Niestety z Bluetooth nadal występują problemy. Zazwyczaj mają miejsce po dotknięciu laptopa mniej więcej od spodu po lewej stronie podczas np. przenoszenia czy przechylania sprzętu. Zazwyczaj w takiej sytuacji rozłącza się podłączone przez Bluetooth urządzenie, ikona do aktywacji znika na około sekundę po czym samoczynnie się pojawia, automatycznie łączy się z połączonym wcześniej urządzeniem i za chwilę wszystko znów działa normalnie. Zdarza się, że Bluetooth wraca, urządzenie wygląda na połączone z komputerem ale w rzeczywistości nie działa. Żeby lepiej to zobrazować dołączam zrzuty ekranu: przy ikonie Bluetooth widać, że podłączony jest głośnik, ale dźwięk odtwarzany jest przez głośnik z laptopa i urządzenie nie jest widoczne wśród dostępnych wyjść dźwięku. W takiej sytuacji pomaga zazwyczaj wyłączenie i włączenie Bluetooth oraz ręczne połączenie z urządzeniem. W najgorszej opcji Bluetooth w ogóle nie pojawia się z powrotem, w menedżerze urządzeń znika cała sekcja Bluetooth i z kart sieciowych znika Bluetooth Device (Personal Area Network) (widać na screenie). Ostatnio pomogło mi na to kilkakrotne przechylenie laptopa od lewej strony. Zakładam więc, że to również jest jakieś fizyczne uszkodzenie. Czy moduł Bluetooth jest w jakiś sposób połączony z kartą sieciową i czy problemy z kartą sieciową mogą mieć związek z tym problemem? Co należy wymienić, żeby naprawić oba problemy, gdy będę oddawać laptopa do serwisu oraz czy na ten problem również istnieje jakieś tymczasowe rozwiązanie, które mogłabym sama wdrożyć?

Zrzut ekranu 2025-03-12 234910.png Zrzut ekranu 2025-03-12 235042.png Zrzut ekranu 2025-03-12 235112.png Zrzut ekranu 2025-03-12 235732.png

Tak, na to wygląda, że moduł Bluetooth tez jest uszkodzony, w laptopach to jest jedna cześć. Nie spotkałem jeszcze, aby był osobno taki moduł. Także wymieniając kartę podaną przeze mnie wyżej, wymienisz i Bluetooth w laptopie. Rozwiązaniem tymczasowym, jeśli potrzebujesz tej łączności w lapku, to jest dokupienie takiego modułu zewnętrznego na USB jak kartę WiFi.

Bezprzewodowy adapter USB Bluetooth Baseus do komputera z systemem Windows

Aukcja wyżej oczywiście poglądowa. Możesz kupić taniej, bo i nawet za 15 złotych taki moduł. Ja wybrałem najnowszy moduł w wersji 5.0, nie mniej możesz i kupić 4.0, tez będzie taniej. Tu zależy już od twoich potrzeb. Bluetooth 5.0 różni się od Bluetooth 4.0 przede wszystkim większą prędkością działania i większym zasięgiem. Bluetooth 5.0 ma przepustowość dwóch megabajtów na sekundę i może mieć zasięg do 40 metrów w pomieszczeniach i 200 metrów na zewnątrz. Urządzenia z Bluetooth 5.0 są wstecznie kompatybilne z urządzeniami Bluetooth 4.0.