Skocz do zawartości

Prośba o Pomoc. Laptop Windows 7 64-bit. Bardzo Wolno działa.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim :-)

Dostałem laptopa z systemem Windows 7 Home Premium 64-bitowym, który ociężale chodzi, zawiesza się. Właścicielem sprzętu jest Siostra Zakonna. Myślę, że jest zainfekowany malware/spyware. Pytanie, czy mogę liczyć na Waszą pomoc? 

2025-05-03 Zamieszczam logi ze skanowania Malwarebytes AdwCleaner. Można poprawić szybkość działania systemu?

Serdecznie Pozdrawiam :-)

Addition.txt FRST.txt Shortcut.txt

AdwCleaner[C00].txt

• reptile zmienił(a) tytuł na Prośba o Pomoc. Laptop Windows 7 64-bit. Bardzo Wolno działa.
Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Witaj

Wykonaj skanowanie MBAM, wyeliminuje to niechciane programy

• Pobierz MalwareBytes MBAM 5
  • Zamknij wszystkie aktywne programy i przeglądarki.
  • Uruchom plik instalacyjny
  • Wybierz Zastosowania domowe
  • Pomiń instalację Browser Guard, na tym etapie nie jest potrzebny
  • Po zakończonej instalacji Otwórz MBAM
  • Pomiń Pierwsze kroki
  • Wybierz Ustawienia z lewej strony
  • Ogólne - wyłącz opcję Uruchom program Malwarebytes w tle ...
  • Przejdź do Skanowanie i wykrycia
  • Włącz Skanuj w poszukiwaniu Rootkitów
  • Wróć do Głównego Menu
  • Rozpocznij skanowanie, po przeskanowaniu oczyść to co znajdzie, wklej plik wynikowy.

Następnie zrób skan FRST i wstaw nowe logi

Pozdrawiam serdecznie
Juliusz

Witam.

robiłem na szybko i zapisałem wcześniej skan z wykrycia zainfekowanych plików, później zrobiłem czyszczenie owych infekcji, aczkolwiek nie zdążyłem zapisać pliku wynikowego po czyszczeniu. Strasznie wolnochodzi., a Siostra była wzywana. Dlatego skanu FRST już nie robiłem. Pozwolę sobie zamieścić raport ze skanowania MalwareBytes MBAM 5.

Malwarebytes Raport ze skanowania 2025-03-06 151012.txt

Pokaż screen z darmowego CrystalDiskinfo, program możesz pobrać w wersji portable. Po uruchomieniu aplikacji powiększ jego okno, tak aby były widoczne w nim wszystkie parametry dysku twardego. Zrób screen, ocenimy stan dysku twardego, bo to on może być odpowiedzialny za wolną pracę i freezy komputera, a zgaduję, że tam jakiś HDD jest.

Druga sprawa, to brak sterowników...ale to może po tym jak kolega sprawdzi Ci logi i zobaczymy stan dysku, bo jak dysk będzie do wymiany, to nie ma sensu cokolwiek tu dalej robić.