jrd Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego Dzień dobry, Na wstępie napiszę, iż trochę pogooglowałem przed umieszczeniem tego posta, i wiem, że problem nie dotyczy jedynie mojego komputera i mojej drukarki, i chyba nie ma na to na razie zadowalającego rozwiązania, a temat w Internecie pojawił się już jakiś czas temu... w momencie aktualizacji Windows 11 do wersji 24h2, może nawet wcześniej, a teraz jak widać przeniosło się to też na Windows 10. Opis przypadku: Po instalacji na moim notebooku najnowszej poprawki do W10 22h2 KB5051974, moja drukarka OKI B432dn zaczęła wypluwać przy każdym włączeniu/wyłączeniu, oraz także przy odłączeniu/podłączeniu kabla USB, cztery kartki z parametrami (patrz załącznik - zdjęcie). Tekst na pierwszej kartce zaczyna się od: POST /ipp/print HTTP/1.1 Connection: Keep-Alive ... i jest zawsze taki sam za każdym razem. Uzupełnienie: mam najnowsze wersje sterownika i najnowszy firmware w drukarce, usuwanie i reinstalacja drukarki/sterownika nie pomaga. Jedynym sposobem jaki na razie jest skuteczny to usunięcie feralnej poprawki, chyba, że ktoś z forumowiczów spotkał się z tym problemem i ew. jakimś rozwiązaniem? Odnośnik do komentarza
Illidan Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego Z tego co pamiętam, to jest jakiś problem z drukarkami w nowych aktualizacjach Windows właśnie i trzeba czekać na naprawę tego... Nie dotyczy to każdego, ja nie mam problemów ze swoimi Epsonami, ale w sieci o tym się rozpisuje. Także nie wiem, czy na razie właśnie najlepszym rozwiązaniem nie będzie właśnie usuniecie tej poprawki, do czasu kolejnej łaty, która naprawi problem. Więcej co na ten temat znalazłem. Aktualizacja KB 5051974 w Windows 11, która została wydana w ramach aktualizacji zbiorczej, może powodować problemy z drukowaniem u niektórych użytkowników. Wiele osób zgłasza, że po zainstalowaniu tej aktualizacji napotkali trudności związane z drukarkami, takie jak: Brak możliwości wydruku lub brak reakcji drukarki. Problemy z rozpoznawaniem drukarki przez system. Problemy z ustawieniami drukarki, które przestają działać po zainstalowaniu aktualizacji. Aby rozwiązać te problemy, możesz spróbować następujących kroków: Sprawdź aktualizację sterowników drukarki: Upewnij się, że masz zainstalowane najnowsze sterowniki dla swojej drukarki. Czasami aktualizacja systemu może wymagać także zaktualizowania sterowników urządzeń. Zresetuj system drukowania w Windows: Możesz zresetować komponenty systemowe związane z drukowaniem. W tym celu otwórz Panel sterowania, przejdź do Urządzenia i drukarki, kliknij prawym przyciskiem myszy na ikonę drukarki i wybierz opcję Usuń urządzenie. Następnie ponownie dodaj drukarkę. Sprawdź usługę spoolera drukowania: W niektórych przypadkach problem może dotyczyć usługi spoolera drukowania. Możesz spróbować zrestartować tę usługę. Otwórz Menadżer zadań (Ctrl + Shift + Esc), przejdź do zakładki Usługi, znajdź usługę Spooler i kliknij Restartuj. Zainstaluj ponownie aktualizację: W przypadku, gdy problem nie ustępuje, możesz spróbować odinstalować tę aktualizację. Aby to zrobić, przejdź do Ustawienia > Aktualizacja i zabezpieczenia > Historia aktualizacji > Odinstaluj aktualizacje i znajdź KB 5051974 na liście. Sprawdzanie problemów z kompatybilnością: Jeśli masz starsze modele drukarek, upewnij się, że są one kompatybilne z Windows 11, szczególnie po aktualizacji systemu. Odnośnik do komentarza
jrd Opublikowano 13 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego Dzięki za odzew, niestety jedyną opcją jaka działa to usunięcie tej poprawki... i zablokowanie aktualizacji, bo poprawka wraca i problemy także wracają jeśli tego nie zrobimy. Jak widać na moim przykładzie ta poprawka psuje obsługę drukarek także w Windows 10. Co "zabawne" :-( chociaż nie dla mnie... to w opisie tej poprawki jaki znalazłem na stronie: Windows 10 February 2025 Update: KB5051974 Brings Outlook and More - Microsoft - All Things How - Community jest cytuję: --------------------------------------------- Additional Fixes and Improvements This update addresses several issues: Virtual memory problems that could cause apps to fail. An issue where Bing stopped providing automatic suggestions when using the Chinese Pinyin input method editor (IME). A problem preventing NFC from reading cards. Print spooler issues related to USB Print and IPP Over USB. (sic!) Unresponsive Capture Service and Snipping Tool. An updated list of drivers at risk for Bring Your Own Vulnerable Driver (BYOVD) attacks. ------------------------------------------ czyli jak dobrze rozumiem ta poprawka miała naprawić problem ze spoolerem i drukowaniem po USB. W moim przypadku wprowadziła problem a nie naprawiła. Bez komentarza. Odnośnik do komentarza
Illidan Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego No niestety...masz pecha i widać nie tylko ty. Co jeszcze mogę doradzić, czekać, może pokażą się nowsze sterowniki do drukarki i zainstalować je w razie czego. Zgłoś tez problem do obsługi technicznej Windows, niech widza, w czym jest problem. Dzięki temu kolejna łątka może szybciej naprawi problem. Odnośnik do komentarza
jrd Opublikowano 14 Marca Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca W temacie po miesiącu coś drgnęło: Windows 10, version 22H2 known issues and notifications | Microsoft Learn Po zastosowaniu zasady grupy, a dokładnie wpisaniu ręcznie klucza dotyczącego Windows 10 22H2 do rejestru, wspomnianego w: After windows 11 24h2 upgrade printer prints a few pages, the first - Microsoft Community drukarka na razie działa normalnie. Odnośnik do komentarza
Illidan Opublikowano 15 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca Najważniejsze że problem rozwiązany. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi