Skocz do zawartości
14 stycznia 2020 - Koniec wsparcia Microsoftu dla Windows 7 ×

(Win7 HP x64) kilka denerwujących problemów

cacup

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Bardzo Was proszę o pomoc w kilku problemach w Windows 7 HP x64, świeży po niedawnej czystej instalacji.

Problem 1.

Mam problem z ekranem logowania do systemu Windows 7 Home Premium x64. Wcześniej na ekranie logowania widoczni użytkownicy byli widoczni i dostępni do wyboru obok siebie, wymienieni z nazwy konta, jak poniżej:

Obraz

W pewnym momencie, podczas dopasowywania systemu pod swoje wymagania, przez przypadek w programie do tuningu systemu (WinAero Tweaker) włączyłem konto Built-In Administrator oraz włączyłem opcję UAC dla tego konta. Po powrocie do standardowych ustawień ekran logowania wygląda teraz tak:

Obraz

Nie ma widocznych nazw niektórych kont, tylko jest opcja "Inny użytkownik", po wyborze trzeba wpisać zarówno nazwę konta.

Jak przywrócić pierwotny wygląd i funkcjonalność ekranu logowania?

Problem 2.

W zainstalowanym na nowo Win 7 HP x64 mam Windows Defender, ale usługa Microsoft Update proponuje mi ciągle zainstalowanie (co prawda opcjonalnie) programu Microsoft Security Essentials.

Pomijając fakt o zakończeniu wsparcia dla Win 7, jak i obu ww. antywirusów - który z nich warto mieć włączony w systemie Windows 7? Czy Essentials jest jakoś bardziej wartościowy niż standardowy Defender, czy nie ma to żadnego znaczenia który działa w tle?

Obraz

Problem 3.

Jak w Windows 7 HP x64 wyłączyć na stałe pojawianie się komunikatu o zmianie schematu kolorów w zw. ze spadkiem wydajności? (Kliknięcie w trzecią opcję nie daje skutku - po jakimś czasie komunikat znów się pojawia).

Obraz

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

1. A w tym programie, który używałeś do zabawy z kontami, nie da się cofnąć tych zmian , które uczyniłeś wcześniej?

Trzeba wejść w Panel sterowania i zarządzanie kontami, tam usunąć niepotrzebne konta, to powinno rozwiązać problem też. Ewentualnie chudnij system do punktu przed zmianami. Ale to raczej jak coś mocno namieszałeś i nie ma innego wyjścia.

2. Defender w Windows 7 to nie jest pełnoprawny antywirus, jak w nowszych systemach, więc instaluj jaknjuż Essential lub coś innego.

3. Wybranie pierwszej opcji nie rozwiązuje problemu?

8 godzin temu, Illidan napisał(a):

1. A w tym programie, który używałeś do zabawy z kontami, nie da się cofnąć tych zmian , które uczyniłeś wcześniej?

Trzeba wejść w Panel sterowania i zarządzanie kontami, tam usunąć niepotrzebne konta, to powinno rozwiązać problem też. Ewentualnie chudnij system do punktu przed zmianami. Ale to raczej jak coś mocno namieszałeś i nie ma innego wyjścia.

2. Defender w Windows 7 to nie jest pełnoprawny antywirus, jak w nowszych systemach, więc instaluj jaknjuż Essential lub coś innego.

3. Wybranie pierwszej opcji nie rozwiązuje problemu?

1. W tym programie taka funkcja jest i po cofnięciu jestem właśnie w tym punkcie. Przywracanie systemu mam wyłączone. Kopia zapasowa ewentualnie jest, ale cofanie się do niej spowoduje, że poźniejsza konfiguracja oprogramowania i całości systemu mnie po prostu przeraża i nie chcę jeszcze raz jej przechodzić. Musi być przecież jakaś inna opcja :/

2. Jasne. Podpunkt zamykam.

3. Nie chcę wracać do podstawowego. Ale w sumie zauważyłem, że ten komunikat pojawia się podczas pracy zdalnej na tym komputerze, więc właściwie jak zakończę na nim ustawianie wszystkiego to ten komunikat nie będzie aż tak denerwujący dla mnie, więc ten podpunkt zamykam.

2 godziny temu, Illidan napisał(a):

Zrób logi z FRST i pokaż.

Radzę włączyć tę opcję, wykonuje ona właśnie min. kopię rejestru Windows.  Przypuszczam ze ten program coś przestawił w rejestrze systemu właśnie. A Backup radze robić regularniej.

Zgadzam, się troche mój błąd, za szybko podczas ustawiania systemu to wyłączyłem. zawsze to utrzymywałem dłużej i potem dopiero przechodziłem na backupy całej partycji systemowej. Tym razem błędnie to zaplanowałem :/

Mówisz ze nie masz innych kont użytkowników, a co to jest za konto:

Cytat

==================== Konta użytkowników: =============================

(Załączenie wejścia w fixlist spowoduje jego usunięcie.)

Administrator (S-1-5-21-1601757608-1410082225-3987492209-500 - Administrator - Disabled)
Gość (S-1-5-21-1601757608-1410082225-3987492209-501 - Limited - Disabled)
sidexis4service (S-1-5-21-1601757608-1410082225-3987492209-1006 - Limited - Enabled) => C:\Users\sidexis4service
Szymek (S-1-5-21-1601757608-1410082225-3987492209-1000 - Administrator - Enabled) => C:\Users\Szymek

sidexis4service (S-1-5-21-1601757608-1410082225-3987492209-1006 - Limited - Enabled) => C:\Users\sidexis4service - to konto??

Uruchom FRST. Skopiuj zawartość podaną niżej i nigdzie nie wklejaj-FRST sam znajdzie "fixlist" w schowku systemowym.

Spoiler

Start::
HKU\S-1-5-21-1601757608-1410082225-3987492209-1000\Software\Classes\batfile:  <==== UWAGA
HKU\S-1-5-21-1601757608-1410082225-3987492209-1000\Software\Classes\cmdfile:  <==== UWAGA
HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = 
HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = 
HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = 
HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = 
HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Search_URL = 
HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Search_URL = 
HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page = 
HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page = 
HKU\S-1-5-21-1601757608-1410082225-3987492209-1000\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = about:blank
SearchScopes: HKU\S-1-5-21-1601757608-1410082225-3987492209-1000 -> {0ECDF796-C2DC-4d79-A620-CCE0C0A66CC9} URL = hxxp://www.my-online-search.com/?q={searchTerms}&babsrc=SP_ofln&mntrId=0402F04DA25A2739&cat=delta&dlb=2&affID=122471
HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows Defender: [DisableAntiSpyware] Ograniczenia <==== UWAGA
HKU\S-1-5-21-1601757608-1410082225-3987492209-1000\...\Policies\Explorer: [NoPreviewPane] 1
HKU\S-1-5-21-1601757608-1410082225-3987492209-1000\...\Policies\Explorer: [NoDrives] 00000000
HKU\S-1-5-21-1601757608-1410082225-3987492209-1000\...\Policies\Explorer: [RecycleBinDrives] -1
HKU\S-1-5-21-1601757608-1410082225-3987492209-1000\...\MountPoints2: {c9a86c5e-c2b2-11ef-af7a-ac234d304864} - W:\SETUP.EXE /AUTORUN
StartupDir: %APPDATA%\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Microsoft Windows 7\Startup <==== UWAGA
StartupCommonDir: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Microsoft Windows 7\Startup <==== UWAGA
StartupCommonDirx86:  <==== UWAGA
BootExecute: autocheck autochk * auto_reactivate C:\bootwiz\asrm.binautocheck turegopt
FF Plugin: @microsoft.com/GENUINE -> disabled [Brak pliku]
FF Plugin: adobe.com/AdobeAAMDetect -> C:\Program Files (x86)\Common Files\Adobe\OOBE\PDApp\CCM\Utilities\npAdobeAAMDetect64.dll [Brak pliku]
FF Plugin-x32: @microsoft.com/GENUINE -> disabled [Brak pliku]
Reg: reg query "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList" /s
Reg: reg query "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\SpecialAccounts" /s
CreateRestorePoint:
EmptyTemp:
End::

W skrypcie podałem komendę na utworzenie "Punktu Przywracania systemu", mam nadzieję że włączyłeś ta opcję, jak nie zalecam włączyć zanim uruchomisz scrypt.

Fixlist przeznaczona tylko dla autora tematu!

W FRST kliknij opcję "Napraw" (Fix). Pokaż raport  "fixlog.txt", który otrzymasz po restarcie komputera.

Sidexis4service to ukryte konto zakładane przez specjalistyczne oprogramowanie stosowane w pracy. Konto "Inny użytkownik" z obrazka dotyczy zwykłego widocznego konta innego żywego że tak powiem :) użytkownika (standardowego co prawda, ale takie typowe konto). Zacząłem kombinować coś tam samemu: Zrobiłem obraz w tym stanie. Skasowałem to konto, potem zrobiłem raport FRST, dlatego go tutaj nie widać. Postanowiłem jednak przywrócić obraz do momentu sprzed tego problemu.

Postąpię zgodnie z Twoim zaleceniem (Przywracanie enabled) i jeszcze raz przekonfiguruję system pod siebie (obawiałem się mozolnego przywracania baz danych, ale poszło to gładko).

W każdym razie dziękuję za skrypt. Zapiszę sobie i któregoś razu powrócę do obrazu i pokombinuję. Ale z tego co poczytałem na forach obcojęzycznych, w Home Premium powrót do normalnego logowania jest w cholerę problematyczne.

Skryptu na pużniej nie zapisuj, on był zrobiony na tu i teraz, na system z danymi problemami, jeśli zrobiłeś jego backup, to skrypt starcił wazność. W razie problemów ponownych, wruć na forum po prostu, zrobi się aktualne skrypty, pod przyszłe ewentualne problemy ( Oby ich nie było :-) ).

Co do Backupu to zalecam robic je regularniej, raz na tydzień skoro masz tam ważne rzeczy i używasz komputera do pracy. Tym bardziej jak jeszcze zaczynasz kombinować w systemie "usprawniając" go. Dobrze że przywracanie systemu właczyłeś, może sie przydać.

Dobra rada, przed zabawą w systemie i mieszaniem w nim, zawsze sam zrób sobie chociaż "Punk przywracania" w razie czego, o regularnym backupie już pisałem. Nie wiem jaki soft do tego stosujesz. Poniżej masz linka do fajnego programu, co prawda jest on w starszej wersji, ale daje radę.

https://sharewareonsale.com/s/free-ashampoo-backup-pro-17-100-discount

Kopię rutynowo robię regularnie każdego dnia. Dyski/partycje + bazy danych oddzielnie + pliki luzem oddzielnie (+synchronizacja wszystkiego na inny komputer jako dodatkowe zabezpieczenie). Reinstalacje systemu robię naprawde rzadko (tym razem z powodu rozsypania sie specjalistycznego oprogramowania, nie samego systemu jako takiego; ostatnia reinstalacja 2019).

Zazwyczaj przez te kilka/kilkanaście dni po reinstalacji mam zostawione Przywracanie, a backupy lecą ręcznie - do czasu aż wszystko sobie poustawiam tak aby mieć jak najoptymalniej do działania i dla siebie. Potem wyłączam przywracanie i włączam regularne automatyczne backupy jw. Tym razem coś mnie podkusiło do kombinowania :) i przekombinowałem...