picasso Opublikowano Niedziela o 19:58 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Niedziela o 19:58 W toku gruntowne reorganizacje i prace zajmą jeszcze sporo czaso. Póki co: 1. Jak już stali bywalcy mogli zauważyć, archaiczne wątki są izolowane do korespondujących sekcji, by silnie podkreślić z czym mamy do czynienia: Diagnostyka malware - Centrum bezpieczeństwa Dział pomocy doraźnej Aplikacje zabezpieczające Archiwum Platformy klienckie Microsoftu Windows 11 Windows 10 Starsze systemy Terminal Tutoriale | Artykuły | Recenzje Strefa użytkowników Archiwum ----> Powód izolacji starych systemów oczywisty. Już wkrótce nawet Windows 10 przestanie być wspierany przez Microsoft (14 październik 2025). Do zrobienia: powieszenie ogłoszeń w każdym dziale starego Windows o zakończeniu wsparciu przez Microsoft. Ogłoszenia pro forma, pomocy nie odmówimy. Oraz poprawienie ogłoszeń jakie dane podawać w tematach z prośbą o pomoc. ----> Równie oczywisty powód wykopania starych opisów. Widok główny Tutoriali został ograniczony do treści jeszcze uznawanych za użyteczne, a tematy tam zlokalizowane częściowo poprawione. Natomiast Archiwum Tutoriali to pogorzelisko i na razie tylko oględnie w ogłoszeniu dałam znać, że prace mogą być uszkodzone bądź nie mieć racji bytu. Do zrobienia: poprawa moich starych Tutoriali w widoku głównym oraz częściowo w archiwum (tylko obrazki / linki). Nie mam zamiaru poprawiać cudzych archiwalnych prac. Notabene sekcja Darmowego oprogramowania też dokumentnie przetrzebiona. Dużo usunięte permanentnie, a niektóre opisy przeniesione do w/w Archiwum Tutoriali (które też pewnie zostaną skasowane). Na razie czas mi pozwolił na poprawienie wszystkiego w sekcji Operacje na dyskach oraz System. Nowe programy w zanadrzu. 2. Z serwera są usuwane masowo stare pliki (obrazy i inne paczki) linkowane bezpośrednio w tematach. Na serwerze był (i jeszcze nadal jest dopóki sprzątanie się nie ukończy) niestandardowy folder "picasso" gromadzący pliki dla użytkowników. Folder ten był dyktowany okolicznościami występującymi przy zakładaniu forum w 2010: łatwa migracja moich plików z innego (nie mojego) forum w starszej wersji niż moje świeżo zakładane forum oraz obejście problemu limitacji natywnych Załączników forum (skok był wykonany na IPB 3.0 z beznadziejnym systemem linkowania obrazów). Obecnie silnik forum jest już lata świetlne od tego co pierwotnie było i oferuje bardzo dobry system doczepiania obrazów, co więcej lepszy niż bezpośrednie linkowanie z folderu "picasso". Ponadto, nie wykluczam że w przyszłości forum zmieni hosting z niestandardowego (Leaseweb) na Invision w chmurze, a to jest związane z utratą wszystkich danych które nie są w standardowej ścieżce. Przygotowuję więc też grunt pod ten proces, gdyż czuję w kościach, że Invision może odciąć wersje z niestandardowym hostingiem (na razie udają, że wspierają). O ile taka decyzja zapadnie, bo hosting własny z pełną kontrolą zawsze uznawałam za lepszy + hosting w chmurze jest bardzo kosztowny (wielokrotność tego co obecnie płacę) i można osiwieć. Pod kątem użytkowników oznacza to, że są usuwane obiekty: https://www.fixitpc.pl/picasso/.../plik ... i migrowane na moje prywatne konto OneDrive, a linki są zmieniane na: https://1drv.ms/.../losowy ciąg Metoda koślawa, ale nie mam zamiaru doczepiać systemem Załączników forum plików relatywnych do archaicznych treści, usuniętych / nieistniejących już programów, i tak dalej. Staram się po prostu w minimalny sposób zachować treści, nawet jeśli historyczne. Podmiana linków jest wykonywana tylko w eksponowanych tematach, które były odnośnikiem w udzielaniu pomocy czy też tutorialach. Stare normalne posty zostaną rozwalone. Nowe pliki idą już klasycznym systemem Załaczników. 3. Zawiadamiam też, że będzie wykonana modernizacja serwera i oprogramowania na nim działającego. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi