Skocz do zawartości

Niebieski ekran po aktualizacji - Win 7

milo23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Podczas aktualizacji wystąpił zanik prądu i od tego momentu nie można uruchomić systemu ponieważ pojawia się niebieski ekran i komputer restartuje się.
1. Automatyczna naprawa nie powiodła się i wskazuje na uszkodzenie rejestru.
2. Regback posiada tą samą datę co aktualny rejestr i podmiana plików z katalogu regback nie naprawia problemu.

3. chkdsk nie znajduje błędów.

4. SFC - nie można uruchomić ponieważ oczekuje naprawa na ponowne uruchomienie systemu

5. DISM online nie można uruchomić ponieważ nie jest obsługiwane w WinPE

5.1 DISM z opcją image daje błąd 2
6. raport w załączeniu.

Pomoże ktoś ?

FRST.txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Punktów przywracania brak, tryb awaryjny żaden nie startuje tylko można wybrać napraw komputer następnie zaawansowane opcje naprawy i tam wiersz poleceń.
W tym wierszy poleceń próbowałem polecenia DISM.exe ale zatrzymuje mnie błąd 2 - może ktoś wie czemu? Jaka powinna być dokładnie komenda żeby zadziałało to?
Lub może ktoś wie jak odblokować sfc ?

Aktualizacja była jakaś z Windows update ale na 90% to nie była aktualizacja do win 10 czy 11 bo z tego co kojarzę to samemu trzeba wymusić więc pewnie jakiś zabezpieczeń.

Ciekawostka jest taka że nie mam dostępu do dysku na którym jest uszkodzony system, próbowałem na innym systemie z Win7 czy win 10 na innym komputerze i nie pokazuje nawet ile zajętego miejsca ma.
Jak spróbowałem mu nadać uprawnienia to normalnie odczytał pliki z dysku ale mimo nadania uprawnień nadal brak dostępu oczywiście z z hirensa czy to z linuksa czy to z win xp PE bezproblemowo wchodzę na dysk - zrobiłem kopię zarówno samych plików jak i całego obrazu symentec ghost wiec sam dysk jest raczej sprawny...

A co do log Adition.txt to jak go utworzyć ? Dopytuje ponieważ FRST64 zrobił tylko taki jak załączyłem.

Ewentualnie może jakiś program do naprawy? Coś takiego jak https://pl.easeus.com/partition-manager/partition-master-free.html
Z ich artykułów wynika że powinien naprawić problem np z SFC ale nie mogę utworzyć botowalnego usb z tym narzędziem. <- albo nie wiem jak albo się nie da... Tzn jak próbowałem utworzyć to wyskakiwał błąd.

Automatyczna naprawa wskazuje na uszkodzenie rejestru

Natomiast niebieski ekran daje komunikat;

STOP: c000021a {Fatal System Error}

The initial session process or system process terminated unexpectedly with a status of 0x00000000 (0xc0000001 0x00020f80).

Ok, masz kopię systemu , to dlaczego jej nie przywrócisz? To co pierwsze mi się nasuwa, czytając twoją odpowiedź. Kolejna rzecz ,system może być poważnie uszkodzony, więc nie wiem, czy jakąkolwiek naprawa przyniesie skutek. Czasem szybciej i sprawniej naprawić przez ponowną instalację. Co do DISM  to jak jesteś offline, to naprawa musi wyglądać tak, by komenda objeła nośnik instalacyjny systemu, więc tu nie wiem dokładnie co wpisujesz w celu naprawy DISM w CMD. Co do reszty to pomyślę jeszcze nad tym co napisałeś na spokojnie, bo na razie siedzę w pracy i odpisuję z telefonu...

Odnośnie jeszcze BSoD:

0xC000021A
STATUS_SYSTEM_PROCESS_TERMINATED - Błąd, który występuje podczas przechodzenia do trybu jądra oraz do podsystemu trybu użytkownika i nie można zagwarantować bezpieczeństwa. Może być to spowodowane także działalnością złośliwego oprogramowania oraz zmodyfikowaniem uprawnień dostępu do plików konta System.

Rozwiązanie:

-Przywróć system do wcześniejszego stanu, poprzez "Przywracanie systemu". Nie pomnika.oże zobacz także "Ostatnio dobra konfiguracja". Możesz przywrócić "Rejestr systemu" także według tego porad

I tu jest problem, bo nie ma z czego przywrócić. 

Masz kopie wykonaną Ghostem systemu, przywróć z niej system, po to robi się backupy.

Log "Addition.txt" zaznaczasz w samym "FRST" w oknie programu, odhaczasz, zaznaczasz jego wykonanie.

Co do SFC, to masz możliwość naprawy systemu, uruchamiając "CMC", chociażby z nośnika instalacyjnego. Uruchamiając "Wiersz poleceń" z nośnika naprawczego:

- Podłącz dysk instalacyjny USB do komputera lub DVD.
- Włącz komputer i naciśnij kilkakrotnie "F12", aż pojawi się menu jednorazowego rozruchu.
- Wybierz dysk USB czy z DVDz listy i naciśnij "Enter".
- Komputer uruchomi się przy użyciu dysku instalacyjnego USB lub DVD.
- Wybierz Język, a następnie kliknij przycisk "Dalej".
- Wybierz opcję "Napraw komputer".
- Kliknij przycisk "Rozwiąż problem", a następnie "Opcje zaawansowane".
- Wybierz z listy opcję "Wiersz polecenia".
- Wpisz:

sfc /scannow /offbootdir=c:\ /offwindir=c:\windows 

Zatwierdź "Enter" na klawiaturze.
- Po zakończeniu procesu uruchom komputer ponownie. Nie mniej nie wiem, czy to pomoże, ale spróbuj.

Cytat

ciekawostka jest taka że nie mam dostępu do dysku na którym jest uszkodzony system, 

Tego nie rozumiem, nie masz dostępu przez co? Przez naprawę systemu z nośnika instalacyjnego? Jeśli jest system i próbujesz z poziomu innego Windows odczytać jego pliki, to bez odpowiednich uprawnień administratora, czy klucza zabezpieczeń będzie Ci Windows utrudniał do nich dostęp.

Są inne narzędzia do naprawy systemu, możesz próbować, ale nie wiem, czy to coś da, ewentualnie zabezpieczyć jakieś pliki z uszkodzonego systemu, zrobić backupy jak już. Moim zdaniem najsprawniej będzie przywrócić backup systemu z kopii, o której wspomniałeś.

Witam,

Chyba nie jasno coś opisałem więc raz jeszcze spróbuje.

1. Nie mam żadnej kopii działającego systemu.
2. Po uszkodzeniu systemu zrobiłem jego kopię ghostem aby móc próbować różnych metod naprawy i gdyby któraś próba uszkodziła bardziej system przywrócić kopię.
3. Ponowna instalacja ? W sensie żeby nie naprawiać nic tylko od nowa zainstalować system i programy ?
4. Próbuje użyć disma w ten sposób: dism /Image:C:\offline /cleanup-image /restorehealth /source:d:\x64\sources\install.esd
Dostaje komunikat Error:2
Objaśnienia:
C: - dysk z uszkodzonym systemem
D: - pendrive z systemem
x64 - ponieważ pen ma do wyboru wersję instalacyjną 32 lub 64 bit.

Sugerowałem się artykułem:

https://learn.microsoft.com/en-us/previous-versions/windows/it-pro/windows-8.1-and-8/hh824869(v=win.10)?redirectedfrom=MSDN

Ale to było dla win 8....

W kwestii zaproponowanego rozwiązania:
1. Nie można użyć przywracania systemu ponieważ nie został utworzony żaden punkt przywracania.
2. Nie działa ostatnia znana dobra konfiguracja ani też żadna inna dostępna pod klawiszem F8 poza próbą naprawiania która też się nie udaje i wskazuje na uszkodzenie rejestru. Pytanie czemu próba automatycznego przywracania wskazuje na rejestr a BSoD na co innego?
3. Nie mam z czego przywrócić rejestru jak słusznie zauważyłeś ale mogę skopiować z świeżo zainstalowanego systemu pytanie czy to może zadziałać?
3.1 Zainstalowałem na innym dysku na tym samym kompie nowy system i podmieniłem cały folder Windows z tego działającego windowsa 7 na tym systemie nie działającym rezultat taki że System uruchomił się do momentu gdzie pokazał się kursor na czarnym ekranie którym można ruszać tak jak by proces explorer.exe nie startował...|
4. Tak jak wyżej napisałem kopia ghostem była zrobiona już uszkodzonego systemu.
5. Log "Addition.txt" - nie można wykonać w WinPE
6. SFC według instrukcji nie działa.
7. Dostęp do dysku przez wiersz poleceń mam
7.1 Nie mam dostępu jak podłącze dysk pod inny komputer z systemem windows
7.2 Mam dostęp jak odpalam HBCD i np uruchomię Linuxa lub WinPE XP
8. Uprawnienia -> Klikam na dysk prawym klawiszem myszy, zakładka uprawnienia i nadaje modyfikację, kilka plików krzyczy że nie można zmienić uprawnień (jak dobrze pamiętam np. netuser) ale i tak po zakończeniu nadawania uprawnień dysk nawet nie wyświetla wielkości czy też zajętości.

9. Narzędzia do naprawy - > No właśnie pytanie co użyć ?

20250105_165712.jpg 20250105_163125.jpg 20250105_162857.jpg

Screenshot_20241226_135214_Gallery.jpg

Cytat

1. Nie mam żadnej kopii działającego systemu.

2. Po uszkodzeniu systemu zrobiłem jego kopię ghostem aby móc próbować różnych metod naprawy i gdyby któraś próba uszkodziła bardziej system przywrócić kopię.

W takim razie zalecam zacząć robić backupy systemu, to ratuje życie i zaoszczędza sporo kłopotów. Nie tylko kopie systemu, kiedy on padnie...bo to bez sensu.

Cytat

3. Ponowna instalacja ? W sensie żeby nie naprawiać nic tylko od nowa zainstalować system i programy ?

Tak, ponowna instalacja, pisałem o tym w pierwszym poście moim. Instalujesz system, bez formatowania dysku, aby nie stracić danych, ewentualnie na zasadzie uaktualnienia jak się da, to wtedy taka instalacja naprawcza. Normalna instalacja bez formatowania powoduje ze pliki wszystkie zostają przeniesione do folderu "Windows.OLD" i z tamtąd możesz próbować je w razie czego wyciągnąć. Aby przeprowadzić instalację naprawczą systemu Windows 7 bez utraty danych, należy wykonać kilka kroków. Przede wszystkim, upewnij się, że masz nośnik instalacyjny Windows 7. Następnie uruchom komputer z tego nośnika. W BIOSie zmień ustawienia bootowania, aby rozpocząć z pendrive’a lub płyty DVD z systemem. W trakcie instalacji wybierz opcję „Napraw komputer” i następnie „Instalacja przy naprawie”. Upewnij się, że nie formatujesz partycji systemowej, aby zachować wszystkie dane. Przed przystąpieniem do procedury, zawsze zaleca się wykonanie kopii zapasowej danych. Jakoś tak się to robi. Więcej na ten temat w sieci.

Cytat

1. Nie można użyć przywracania systemu ponieważ nie został utworzony żaden punkt przywracania.
2. Nie działa ostatnia znana dobra konfiguracja ani też żadna inna dostępna pod klawiszem F8 poza próbą naprawiania która też się nie udaje i wskazuje na uszkodzenie rejestru. Pytanie czemu próba automatycznego przywracania wskazuje na rejestr a BSoD na co innego?
3. Nie mam z czego przywrócić rejestru jak słusznie zauważyłeś ale mogę skopiować z świeżo zainstalowanego systemu pytanie czy to może zadziałać?

To wszystko już wiem z twoich wcześniejszych postów. To ze coś wskazuje na uszkodzenie rejestru, nie do końca musi być tylko problemem w rejestrze, tak naprawdę nie wiadomo co się wykrzaczyło. Problem może być bardziej złożony, niż się wydaje. Skopiowanie rejestru z innego systemu, czy zadziała? Nie wiem, nie wydaje mi się, ale co szkodzi próbować w tej sytuacji?

Cytat

7. Dostęp do dysku przez wiersz poleceń mam
7.1 Nie mam dostępu jak podłącze dysk pod inny komputer z systemem windows
7.2 Mam dostęp jak odpalam HBCD i np uruchomię Linuxa lub WinPE XP

Już pisałem, o zabezpieczeniach Windows i wejścia na dysk z poziomu innego systemu, klucz szyfrowania, brak uprawnień, ciężko jest w ten sposób wejść w systemowe pliki. System Windows 7 jak pamiętam, daje możliwość, wykonania kopii zapasowej klucza, aby w razie czego potem móc potem w razie czego otwierać z poziomu Windows pliki innego Windows. To, że masz dostęp spoza działającego Windows do plików, czy to z Linuxa itp. to normalne, tu nie ma tych mechanizmów ochrony co w Windows. Pisałem już o tym wyżej. Aby znaleźć klucz zabezpieczeń plików w systemie Windows 7, należy otworzyć aplikację Ustawienia systemu Windows, przejść do sekcji Konta, wybrać Opcje logowania i następnie znaleźć opcję Klucz zabezpieczeń. Klucz ten jest ważny, ponieważ umożliwia odszyfrowanie danych, które zostały wcześniej zaszyfrowane, i tylko osoba posiadająca odpowiedni klucz będzie mogła uzyskać do nich dostęp.

Cytat

9. Narzędzia do naprawy - > No właśnie pytanie co użyć ?

Nie wiem, czy jest sens się bawić, nie mając pewności czy cokolwiek zadziała, szkoda czasu. Instalacja naprawcza Windows to najlepsze moim zdaniem rozwiązanie. Ale zanim to zrobisz, zastosuj poniżej jeszcze skrypt z "FRST"

Cytat

6. SFC według instrukcji nie działa.

Upewnij się ze litera "C" w komendzie, jak uruchomisz środowisko WinRe to twój dysk systemowy, on może być pod inną literą i dlatego masz błąd.

Ważne: litera dysku wymagana w obu przełącznikach to litera dysku wyświetlana w środowisku WinRE. Jest to zwykle litera inna niż przypisana do tej samej partycji, gdy system Windows jest uruchomiony, ponieważ środowisko WinRE liczy partycje inaczej.  

Aby wyświetlić listę dysków w wierszu poleceń (CMD), możesz użyć narzędzia Diskpart. Oto kroki:

Wpisz diskpart i naciśnij Enter. Następnie wpisz list disk i naciśnij Enter. Zapomniałem wspomnieć wyżej o tym szczególe, podałem tylko na szybko komendę, sorki, dla mnie po prostu pewne rzeczy są oczywiste i nie pomyśle czasem, że dla kogoś po drugiej stronie niekoniecznie... tu mój błąd za nieszczegółowy opis jak to zrobić.

Cytat

5. Log "Addition.txt" - nie można wykonać w WinPE

Tu tak samo, nie pomyślałem, że robisz to z poziomu WinRe. Ok, tu nie ma tej opcji.

Co do logu z FRST, skopiuj zawartość poniżej do notatnika, zapisz jako "fixlist.txt", plik "fixlist" txt umieść tam gdzie masz "FRST", uruchom i włącz naprawę "Fix". Po restarcie zobacz czy to coś dało. Czy system się załaduje...

Spoiler

HKLM\...\Winlogon: [Userinit]  <==== ATTENTION
HKLM\...\Winlogon: [Shell]  <=== ATTENTION
HKLM-x32\...\Winlogon: [Shell]  <=== ATTENTION
HKLM\...\InprocServer32: [Default-wbemess]  <==== ATTENTION
HKLM\...D6A79037F57F\InprocServer32: [Default-fastprox]  <==== ATTENTION
HKLM\...26dfa299cadb\InprocServer32: [Authentication UI Logon UI]  <==== ATTENTION
Lsa: [Notification Packages] scecli C:\Program Files\ThinkPad\Bluetooth Software\BtwProximityCP.dll
StartupDir[Kamil]:  <==== ATTENTION
StartupCommonDir:  <==== ATTENTION
StartupCommonDirx86:  <==== ATTENTION
GroupPolicy: Restriction ? <==== ATTENTION
Policies: C:\ProgramData\NTUSER.pol: Restriction <==== ATTENTION
FCheck: C:\Windows\SysWOW64\d3dx11_43.dll [2010-05-26] <==== ATTENTION (zero byte File/Folder)
FCheck: C:\Windows\System32\wiadss.dll [2019-12-10] <==== ATTENTION (zero byte File/Folder)
HKLM\...\.exe:  =>  <==== ATTENTION
HKLM\...\exefile\DefaultIcon:  <==== ATTENTION
HKLM\...\exefile\shell\open\command:  <==== ATTENTION
EmptyTemp:

Możesz pokazać po wszystkim "Fixlog.txt"

Cytat

Disk: 0 (MBR Code: Windows 7/8/10) (Size: 149.1 GB) (Disk ID: A8AB6728)
Partition 1: (Active) - (Size=500 MB) - (Type=07 NTFS)
Partition 2: (Not Active) - (Size=148.6 GB) - (Type=07 NTFS)

Musisz przypisać literkę do Partition 1 
W tym celu uruchom Diskpart 

wybierz dysk, wybierz partycje i przypisz jej literkę komendą assign 
ASSIGN LETTER=B

Może to wyglądać tak: 

List disk 

Sel disk X (chyba będzie 0) 

list part 

Sel part 1 

Assign letter=B

i potem wychodzisz z diskpart komendą exit i juz w cmd: 

sfc /scannow /offbootdir=b:\ /offwindir=c:\windows 

Jest jeszcze jedna rzecz, która utrudnia diagnozę: 

Cytat

2024-12-01 18:19 - 2024-12-01 18:19 - 000000000 __SHD C:\found.000 

To oznacza, że wystąpiły problemy w systemie plików, najczęściej przez uszkodzone sektory na dysku. Wypadałoby się upewnić czy ten dysk jest sprawny. Samo skopiowanie folderu Windows z tej samej maszyny powinno działać, chociaż ten czarny ekran jest częstym objawem. Generalnie taki system to raczej jako ciekawostka, ew. żeby na nim zrobić tą instalację "nakładkową" czy naprawczą jak to się na to mawiało. Natomiast można skopiować folder Windows z wykorzystaniem różnych programów, które to potrafią zachować uprawnienia plików: robocopy. Kopiowanie tego folderu w powłoce explorera przez drug and drop moze przyniesc wiele problemów, nie wszystkie pliki się kopiują. Długo szukałem swojego starego posta: 

Cytat

Dla mnie najwygodniejszym sposobem jest robienie samej kopii folderu windows, co ciekawe - można ją wykonać nawet na działającym systemie. Od takiego tematu zaczęła się moja przygoda z tym forum. 

Pozwolę sobie zacytować swoją wypowiedź, ktora kierowalem do paru osób na privie: 

Robocopy z niżej opisanymi ustawieniami nie dawał 100% zadowalającego efektu: 

robocopy  /e /copyall /z /b /r:2 /w:2 /z /b miał braki, nie potrafił skopiować plików rejestrów, parę logów i kilkadziesiąt innych mniej ważnych plików. 

Udało mi się znaleźć programik, który lepiej wykorzystuje mechanizm VSS, a mianowicie: ShadowSpawn. 

Przykładowe użycie: 

ShadowSpawn.exe c:\windows q: robocopy q: e:\windows /e /copyall /z /b /r:0 /w:0 /log:e:\log.txt /tee

Total    Copied   Skipped  Mismatch    FAILED    Extras
    Dirs :     30863     30863         0         0         0         0
   Files :    148412    148412         0         0         0         0
   Bytes :  19.020 g  19.020 g         0         0         0         0
   Times :   0:23:50   0:17:28                       0:00:00   0:06:22

Także przeskanuj w programie Victoria dysk https://hdd.by/?download=1&kccpid=916&kcccount=https://hdd.by/Victoria/Victoria537.zip  tam wybierasz dysk, zakładka "test and repair" i start. 
Możesz też załączyć log z GSmartControl

Ten ShadowSpawn dostępny jest tylko na Chocolate: https://community.chocolatey.org/packages/shadowspawn  (przynajmniej kiedyś tylko tam był, bo reszta linków wygasła. 

Picasso opisywała jak nadawać sobie uprawnienia do folderów/plików 

tutaj w kontekście takeown i icalcs , ale najwygodniej i najbezpieczniej jest po prostu użyć jakiegoś menadżera plików uruchomionego jako administrator. Total Commander albo Explorer++. 

Narzędzie do naprawy podczas uruchomienia generuje log, który można zapisać, a potem zamieścić. Tam są poszczególne testy, które zostały przeprowadzone. Czasem podaje potencjalną przyczynę problemów. Nie pamiętam już komand w Win RE, w W10 są komendy, które listują aktualizacje i pozwalają usunąć ostatnie. Zdarzył mi się przypadek, że przerwana aktualizacja w Windows 10 i nie byłem w stanie systemu przywrócić do działania mimo wielu godzin pracy. Dalej gdzieś mam na dysku skompresowany obraz partycji. Możesz spakować folder z Windows i wrzucić na jakiś hosting. Przyjrzę się sprawie wtedy dokładniej.