Skocz do zawartości

usługa instalatora windows nie może zaktualizować jednego lub więcej chronionych plików systemu i instalacja zostaje przerwana

covo

Rekomendowane odpowiedzi

usiluję zainstalować na XP POSREADY (z wszelkimi poprawkami dla posready)  pakiet biurowy MS Office 2000 pro.

Ale nie udaje się, bo dostaję komunikat:

usługa instalatora windows nie może zaktualizować jednego lub więcej chronionych plików systemu windows i instalacja zostaje przerwana

Intiucja podpowiada, że to sprawa zmienionych plików systemu XP,  Ale to tylko moje podejrzenie.

Czy można sprawę instalacji opanować z sukcesem?

(dodam, że przez parę lat office 2000 pro był uzywany na tym dokładnie posready, ale: już nie pamiętam, czy najpierw był office, a potem zrobiłem posready, czy odwrotnie, co dzisiaj nie udaje się)

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

z dziennika

1/  w SYSTEM dwa wpisy:

a/

Ochrona plików systemu Windows nie może przywrócić systemowego pliku wykazu C:\WINDOWS\system32\CatRoot\{F750E6C3-38EE-11D1-85E5-00C04FC295EE}\MW770.CAT.  Ten plik jest niezbędny do utrzymania stabilności systemu.  Określony kod błędu: 0x000004c7 [Operacja została anulowana przez użytkownika.
b/

Ochrona plików systemu Windows nie może przywrócić systemowego pliku wykazu C:\WINDOWS\system32\CatRoot\{F750E6C3-38EE-11D1-85E5-00C04FC295EE}\NT5IIS.CAT.  Ten plik jest niezbędny do utrzymania stabilności systemu.  Określony kod błędu: 0x000004c7 [Operacja została anulowana przez użytkownika.

2/  w APLIKACJA jeden wpis:

Nie można znaleźć opisu dla identyfikatora zdarzenia ( 11933 ) w źródle ( MsiInstaller ). Być może komputer lokalny nie ma wymaganych informacji rejestru lub plików DLL potrzebnych do wyświetlania komunikatów z komputera zdalnego. Możesz użyć flagi /AUXSOURCE= do pobrania tego opisu; więcej informacji można znaleźć w Pomocy i obsłudze technicznej.

Następujące informacje są częścią zdarzenia: Produkt: Microsoft Office 2000 Premium -- Błąd 1933. Usługa Instalatora Windows nie może zaktualizować jednego lub więcej chronionych plików systemu Windows. Błąd SFP: 2. Lista chronionych plików:\r\nc:\program files\common files\microsoft shared\web server extensions\40\bin\fp4areg.dll

podejrzewam, że jest potrzebny jakiś bardzo generalny pomysł na tę sytuację

Nie wiem... ale może łopatologicznie, nadanie uprawnień na te pliki dla swojego konta, podmiana na inny, usuniecie, przed uprzednim spakowaniem go do archiwum w razie czego. Przynajmniej wiadomo o co chodzi. Bo tu chyba SFX raczej nic nie da czy ponowna rejestracja bibliotek w systemie....(  komenda w CMD - for %1 in (*.dll) do regsvr32 /s %1 ). 

"musi być w ogole ten". Musi byc ms office 2000pro, lata działał, znam, cenię. Ale pewnikiem posready zrobiłem na systemie już z office 2000, dlatego działał.

plik office 2000 mam jako iso. Usiłowałem zainstalować "z płyty" w safe mode, ale w safe mode nie udawało mi sie mieć wirtualnego napędu dla zawieszenia iso. Albo to nie jest możliwe w ogole (tzn stworzenie wirt. napędu w safe mode) , albo tylko nie mam wlasciwego programu do zakladania wirtualnych napędów działających także w safe mode.

(póki co działam w apache openoffice...)

W "Safe Mode" to nawet nie zainstalujesz tego pakietu, więc tak, to tez normalne, że nie ma wirtualnego napędu. W "Safe mode" masz tylko usługi Microsoft i nic wiecej, system działa w ograniczonym trybie. Jak "musi być to ten pakiet" to kombinuj. Może ktoś jeszcze coś wymyśli jak to ruszyć.

Ewentualnie kombinować, aby wyciągnąć z obrazu ISO pliki tego pakietu i samemu je wrzucić do odpowiedniego miejsca, gdzie instalator je wrzuca i próbować je tam umieścić i potem zobaczyć czy program działa. Ewentualnie spróbować zainstalować to z poziomu CMD jeszcze.