pietrek9393 Opublikowano 13 Grudnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia Witam, Do komputera podpięte mam 3 dyski twarde: 2 hdd i 1 sdd. Jeszcze wczoraj do połowy dnia wszystkie działały. Przy następnym uruchomieniu windows przestał widzieć jeden z hdd. Myślałem, że może definitywnie umarł ale w BIOS ten dysk jest widoczny. Również widać go w programie Crystal Disk Info (zrzut z tego programu załączam). Czy jest sposób, żeby przywrócić poprawne działanie dysku? Odnośnik do komentarza
Illidan Opublikowano 13 Grudnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia Akurat dysk, który pokazujesz, nie jest uszkodzony, nie widzę przynajmniej nic w tych parametrach. Natomiast dysk "D" widać, że coś się z nim dzieje, jest ostrzeżenie. Zrób screen jego parametrów. Pokaż screen z "Zarządzania dyskami" w Windows. Może dysk jest niewidoczny, bo nie ma przypisanej do niego litery, pod którą widać go w eksploratorze Windows. Jak masz Windows 10/11 to kliknij "Start" p. p. myszy i wybierz z listy "Zarządzanie dyskami". Odnośnik do komentarza
pietrek9393 Opublikowano 14 Grudnia Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia Dysk D jest już stary i w jego przypadku nawet nie mam ochoty się bawić w diagnozowanie, bo niedługo idzie na śmieci. W zarządzaniu dyskami nie widać brakującego dysku, są tylko 2 pozostałe. Ciekawostka: 3 dysk jest widoczny oprócz BIOS-u TYLKO w programie Crystal disk. HD Tune, Hard Disk Sentinel, DMDE - w tych programach dysk jest niewidoczny. W menedżerze urządzeń też jest niewidoczny. Sprawdziłem również kable SATA i działają bez zarzutu. Odnośnik do komentarza
Illidan Opublikowano 14 Grudnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia Skoro sprawdziłeś przewody i jest ok, to najprawdopodobniej dysk umarł. Wyjmij go jeszcze z komputera i spróbuj podłączyć do innego w celu diagnostyki, ewentualnie przez adapter USB itp. Wygląda na to, że padła elektronika dysku, ale to tylko moje rozważania. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi