Skocz do zawartości

Dlaczego laptop HP ProBook 455 G3 nie chce wejść do BIOSu z podpiętą klawiaturą USB?

Rekomendowane odpowiedzi

Używam Laptopa

Cytat

Typ procesora - QuadCore AMD A8-7410, 2500 MHz (25 x 100)
Nazwa płyty głównej - HP ProBook 455 G3
Mikroukład płyty głównej - AMD Avalon, AMD K16.3
Pamięć fizyczna - 3530 MB (DDR3 SDRAM)
Typ BIOS'u - Compaq (04/15/2019)
Dysk fizyczny - HGST HTS725050A7E630 (500 GB, 7200 RPM, SATA-III)
Napęd dysków optycznych - hp HLDS DVDRW GUD1N
Grafika
Zintegrowane: AMD Radeon R5 Series (Beema)
PCI Express 2.0 x8: AMD Radeon 530 / R7 M340 (Meso) 2GB

i klawiatury USB Media-Tech MT122KU.

Gdy się uruchamia laptopa albo ponownie uruchamia to gdy się pokazuje logo na ekranie to trzeba wcisnąć klawisz F10 to gdy wciskam ten klawisz albo nawet jakikolwiek inny na przykład F1 albo F2 albo Del na klawiaturze USB to nie chce laptop reagować tylko dopiero jak się wczyta Windows 10 Pro 22H2 64 bit to wtedy dopiero laptop reaguje na wciskanie przycisków na klawiaturze. I z przyciskami na klawiaturze wbudowanej w laptopa też nie chce reagować na wciskanie żadnych przycisków przed wczytaniem się Windowsa. Obydwa klawiatury ta USB i wbudowana w laptopa są w pełni sprawne i mają wszystkie sprawne klawisze. Żeby wejść w Ustawienie BIOSu to trzeba odpiąć klawiaturę USB i dopiero wtedy laptop zaczyna reagować na przyciski w tej wbudowanej klawiatury jeszcze przez uruchomieniem się Windowsa i można normalnie wejść w ustawienia BIOSu. Do laptopa mam jeszcze podłączoną myszkę USB UGO UMY-1214 i nic więcej.

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
16 godzin temu, Illidan napisał(a):

Wciskaj kilkakrotnie przycisk, nie raz, tylko cały czas "raz, dwa, trzy, cztery itd." do startu BIOS. Poza tym to ciekawe...nie przypadkiem klawisz "ESC" wchodzi w HP do BIOS?  Ale próbuj też z tym "F10". Co tam masz za system?

ESC nie działa. Tak jest jak napisałem wcześniej. Dopiero gdy się odepnie klawiaturę USB to działa przed uruchomieniem Windowsa ta wbudowana w laptopa.

Napisałem wcześniej że jest zainstalowany Windows 10 Pro 22H2 64 bit.

No ale ...nie rozumiem? Jak działa klawiatura wbudowana w laptopa, to w czym problem? Jak to klawiatura pod USB to nie działa, bo pewnie nie jest w BIOS ustawione, aby na starcie przed załadowaniem BIOS były aktywne porty USB i sprzęt do niej podłączony. To akurat normalne, tym bardziej w laptopie. Po jakiego grzyba do wejścia do BIOS używasz zewnętrznej klawiatury? Nie pisałem Ci kiedyś, ze sam sobie komplikujesz życie?

Wejdź do BIOS za pomocą klawiatury laptopa. Znajdź ustawienia dotyczące portów USB. Mogą one być w sekcji „Integrated Peripherals” lub „Advanced”. Zmień status portu USB na „Enabled” (Włączony). To tak mniej więcej, każdy BIOS jest inny, ale tam szukaj opcji włączenia portów USB.

Ja źle temat zrozumiałem na początku, myślałem, że chodzi o klawiaturę laptopa...

Miałem to na myśli że za każdym razem gdy chciałem wejść w BIOS trzeba odpinać zewnętrza klawiaturę USB i w ten sposób się wyrobi wejście USB w laptopie i się będzie wtyczka USB będzie jeszcze bardziej ruszała. Odziedziczyłem tego laptopa od kuzyna który co trochę wkładał i wyjmował różne urządzenia z laptopowego USB i teraz bardzo lekko wchodzą wtyczki USB w tego laptopa i się ruszają i zdarza się że w czasie pracy Windowsa słychać dźwięki systemowe odłączania albo podłączania urządzenia przez to że słabo łączą się druciki w wejściu USB z USB urządzeń.

No dobrze...tylko po jakiego grzyba non stop wchodzisz do BIOS, że musisz odpinać zewnętrzną klawiaturę? Do BIOS zazwyczaj raz na jakiś czas wchodzisz, i to głównie jak robisz OC, czy po aktualizacji na nowo ustawiasz tak, jak ma być. Więc nie rozumiem... Kolejna sprawa, masz klawiaturę w laptopie, to po co podłączasz jeszcze zewnętrzną? Odległość od laptopa, do miejsca, gdzie jesteś, jest, za duża? W laptopie jest uszkodzona klawiatura? Może jak potrzebujesz zewnętrznej, to lepiej pomyśleć o bezprzewodowej? Na Bluetooth? Jeśli masz uszkodzone porty USB, to albo je wymienić, lub może trzeba przylutować, bo się od ciągłego podłączania i odłączania coś obluzowało.

Nadal widzę, lubisz sobie komplikować życie.

12 godzin temu, Illidan napisał(a):

No dobrze...tylko po jakiego grzyba non stop wchodzisz do BIOS, że musisz odpinać zewnętrzną klawiaturę? Do BIOS zazwyczaj raz na jakiś czas wchodzisz, i to głównie jak robisz OC, czy po aktualizacji na nowo ustawiasz tak, jak ma być. Więc nie rozumiem...

Rzadko wchodzę w BIOS ale chcę wcześniej sobie przygotować laptopa że gdyby się wysypał system to żebym od razu mógł zajmować się stawianiem systemu zamiast martwić się wejściem do BIOSu żeby ustawiać kolejność startowań. 

Kolejna sprawa, masz klawiaturę w laptopie, to po co podłączasz jeszcze zewnętrzną? Odległość od laptopa, do miejsca, gdzie jesteś, jest, za duża? W laptopie jest uszkodzona klawiatura?

Laptop sobie ustawiłem na stole na dużym pudełku kartonowym żebym miał ekran na wysokości twarzy ale wtedy musiałbym ręce trzymać cały czas w górze żeby używać tej klawiatury wbudowanej w laptopa to podpiąłem ją przez USB żeby klawiatura była bezpośrednio na stole.

Może jak potrzebujesz zewnętrznej, to lepiej pomyśleć o bezprzewodowej? Na Bluetooth?

Jestem bezrobotny to nie mam pieniędzy na kupowanie droższych klawiatur i jeszcze dokupywać baterie do klawiatury bezprzewodowej.

Jeśli masz uszkodzone porty USB, to albo je wymienić, lub może trzeba przylutować, bo się od ciągłego podłączania i odłączania coś obluzowało.

https://www.youtube.com/@DanielRakowiecki - Daniel Rakowiecki - @DanielRakowiecki
https://www.youtube.com/@WielkiElektronik - Wielki Elektronik - @WielkiElektronik - #WielkiElektronik 
https://www.youtube.com/@RafalBielawski - Rafal Bielawski

Oglądam te kanały elektroników i widziałem jakie tam początkujący użytkownicy przysyłali do niech zepsute sprzęty dlatego że sami je zepsuli nawet robiąc najprostsze czyszczenie w środku komputera z kurzu to wolę się nie bawić żeby sobie przypadkiem nie popsuć płyty głównej ani wejść USB gdy mam żarowe doświadczenie w lutowaniu. Jestem bezrobotny to brakuje mi pieniędzy na naprawę w serwisie.

Nadal widzę, lubisz sobie komplikować życie.

Dlatego właśnie założyłem ten temat żeby sobie ułatwić życie.

W dniu 12.12.2024 o 21:42, Illidan napisał(a):

Wejdź do BIOS za pomocą klawiatury laptopa. Znajdź ustawienia dotyczące portów USB. Mogą one być w sekcji „Integrated Peripherals” lub „Advanced”. Zmień status portu USB na „Enabled” (Włączony). To tak mniej więcej, każdy BIOS jest inny, ale tam szukaj opcji włączenia portów USB.

Ja źle temat zrozumiałem na początku, myślałem, że chodzi o klawiaturę laptopa...

Skoro BIOS przy starcie tylko dopiero po wczytaniu się systemu wykrywa klawiaturę USB to dlaczego klawiatura USB blokuje klawiaturę wbudowaną w laptop jeszcze przed wczytaniem się systemu?

Cytat

Rzadko wchodzę w BIOS ale chcę wcześniej sobie przygotować laptopa że gdyby się wysypał system to żebym od razu mógł zajmować się stawianiem systemu zamiast martwić się wejściem do BIOSu żeby ustawiać kolejność startowań. 

Tak jak wyżej mówiłem, gdy do tego dojdzie skorzystać spokojnie z klawiatury w laptopie, ewentualnie poszukaj opcji, o których wspomniałem w BIOS do przestawienia, aby włączyć USB.

Cytat

Laptop sobie ustawiłem na stole na dużym pudełku kartonowym żebym miał ekran na wysokości twarzy ale wtedy musiałbym ręce trzymać cały czas w górze żeby używać tej klawiatury wbudowanej w laptopa to podpiąłem ją przez USB żeby klawiatura była bezpośrednio na stole.

Użyj klawiatury bezprzewodowej, o czy, już mówiłem. Zresztą do awarii BIOS czy zmian w nim itp. od czasu do czasu możesz użyć klawiatury wbudowanej w laptopa.

Cytat

Jestem bezrobotny to nie mam pieniędzy na kupowanie droższych klawiatur i jeszcze dokupywać baterie do klawiatury bezprzewodowej.

No nez przesady...spokojnie kupisz używkę w razie czego, klawiatura taka nie jest droga jak i baterie, odłożysz z "kieszonkowego".

Cytat

Oglądam te kanały elektroników i widziałem jakie tam początkujący użytkownicy przysyłali do niech zepsute sprzęty dlatego że sami je zepsuli nawet robiąc najprostsze czyszczenie w środku komputera z kurzu to wolę się nie bawić żeby sobie przypadkiem nie popsuć płyty głównej ani wejść USB gdy mam żarowe doświadczenie w lutowaniu. Jestem bezrobotny to brakuje mi pieniędzy na naprawę w serwisie.

Bez przesady, laptopa jak nie stać Cię na serwis, to sam będziesz musiał serwisować, w tym czyścić i co jakiś czas zmienić pastę termoprzewodzącą na procesorze itp. Bo inaczej laptop wcześniej zakończył życie, lub naprawdę wtedy będziesz musiał dać go na śmietnik i liczyć na mikołaja, że da nowy, albo naprawdę szykować kasę na drogie naprawy.

Co do wymiany portów USB w laptopie, wpierw dowiedz się, ile taka naprawa by kosztowała i ewentualnie odłóż pieniądze. Życie, a z tego co mówisz, mogą te porty, czy port przestać działać całkowicie w najbliższym czasie

Cytat

Dlatego właśnie założyłem ten temat żeby sobie ułatwić życie.

Nie, ty sobie je utrudniasz, może nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale tak jest, wystarczy, jak dobrze przeanalizujesz właśnie, chociażby ten... z tyłka problem. Na twoim miejscu martwiłbym się jak już ogólnie o stan portów w laptopie, a nie czy wejdę z klawiatury zewnętrznej do BIOS raz na rok, czy kilka lat. Bo do portów USB podłączasz masę innych rzeczy. Niech nawet system odmówi posłuszeństwa, to  nowego nie zainstaluszesz bez sprawnego portu USB, a napęd optyczny, o ile jest niekoniecznie, może być też sprawny. To jeden z przykładów. Nawet przy migracji danych, brak portu USB może być problemem.

Cytat

Skoro BIOS przy starcie tylko dopiero po wczytaniu się systemu wykrywa klawiaturę USB to dlaczego klawiatura USB blokuje klawiaturę wbudowaną w laptop jeszcze przed wczytaniem się systemu?

Jesteś pewny, że blokuje? Nie powinno nic blokować. Chyba że masz tak te porty już uwalone ze tu jest problem i przez ich stan nie działa prawidłowo klawiatura zewnętrzna i nie da się wejść do BIOS z niej. Nie wiem, tu zgaduje. Nie jestem wyrocznią. Nie powinno blokować klawiatury wbudowanej. Z ciekawości musiałbym się pobawić na swoich laptopach.