polandblood Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia Dzień dobry. Posiadam laptop Acer Aspire 5738. Mam dwa problemy. Pierwszy jest taki, że porty USB nie działają. Próbowałem instalacji sterownikow na nowsze ręcznie i za pomocą DriversCloud. Drugi to brak mozliwosci instalacji Windows 10. Obecnie zasinstalowany jest Windows 7. Jako, że żadne USB nie dziala, nie moge zrobic bootowalnego prndrivea. Sciągnałem MediaCreationTool, plik ISO, zamontowałem obraz w DeamonTools, instalacja przebiegała poprawnie do momentu błędu 0xC1900101 - 0x2000C, Instalacja nie powiodła się w fazie SAFE OS - podczas operacji wystapil blad APPLY IMAGE. Obraz isco sciagnąłem na innym PC, ponieaz MediaCreationTool nie chcial sie uruchomic na tym laptopie. Aktualnie po zainstalowaniu wszsytkich brakujących aktualizacji Windows Update, MCT uruchamia się normalnie. Addition.txt FRST.txt Shortcut.txt Odnośnik do komentarza
Illidan Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia Brakuje jakiegoś sterownika. Driver Cloud nic nie znajduje już? Co z USB? Działają już? Czy masz je po prostu uszkodzone w tym komputerze? Jak podłączysz pod Windows Penka to masz dostęp do niego? Sterowniki jak Driver Cloud nie znajduje ze strony producenta pod system zostały pobrane? W jakim stanie tam jest twardziel, pokaż screena z darmowego Crystal Disk Info, zobaczymy stan dysku. Okno przed screenem powiększ tak, aby były widoczne w nim wszystkie parametry dysku twardego Odnośnik do komentarza
polandblood Opublikowano 8 Grudnia Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia Instalowałem wszystkie z Driver Cloud. Ze strony producenta to są dosłownie dwa sterowniki, też próbowałem. USB nie działają i z tego co się dowiedziałem one od dawna nie działają i nie zawracalbym sobie nimi głowy. Nie mam żadnego dostępu do jakiegokolwiek podłączonego pendrive'a czy cokolwiek bym nie wpiął w USB. Niżej foto z Crystal Disk Info. Nie prościej jak coś odłączyć dysk, podłączyć pod innym komputerze, zainstalować Windowsa 10 z pendrivea i z powrotem wpiąć dysk do laptopa. Możliwe że ten błąd przy instalacji był moim błędem? Albo spróbować jeszcze raz instalacji z ISO z DT? Odnośnik do komentarza
Illidan Opublikowano 8 Grudnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia Nie tak do końca prościej. Możesz spróbować, ale system instalowany na innym komputerze po przełożeniu do innego z dyskiem nie koniecznie może działać. Ok, czyli uwalone porty USB. Dysk twardy masz OK. Instalacja Windowsa nie powiodła się w fazie safe_OS często z powodu problemów z plikami instalacyjnymi, błędów sprzętowych lub problemów z aktualizacjami. Sprawdź również, czy nośnik instalacyjny jest poprawnie przygotowany, tutaj by trzeba było sprawdzić po prostu na innym sprzęcie czy instalować system Virtualnie. Błąd, możliwe że wyskoczył przez to, że robisz to przez Deamon Tools. Co z napędem DVD, działa? Da się z niego instalować system? Odnośnik do komentarza
polandblood Opublikowano 9 Grudnia Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia Spróbowałem jeszcze raz przed ISO z DT, laptop się wyłączył w pewnym momencie, ale strzelam, że to od temperatury, bo gorący był strasznie. Jutro spróbuję dorwać DVD, wypalić iso, bo teoretycznie nagrywarka działa i odpalić instalator przez napęd. Jak nie, to zostanie wyciągnąć dysk i zainstalować przy użyciu pc na tym dysku i włożyć z powrotem. Odnośnik do komentarza
Illidan Opublikowano 9 Grudnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia Najpierw laptopa co się przegrzewa, to dobrze by było go rozebrać, wyczyścić, przedmuchać wszystko sprężonym powietrzem, wymienić pastę termoprzewodzącą na procesorze, ewentualnie układzie graficznym. To zanim przejdziesz do instalacji systemu. Jak rozbierać i czyścić laptopa, poszukaj w filmach dla swojego modelu na YouTube. Ewentualnie, póki nie chcesz rozbierać laptopa, przedmuchać co sprzężonym powietrzem, chociaż w otworach wentylacyjnych. I trafionym to zrobić szybko, bo dziś sprzętu, tak nie będzie działać prawidłowo i skraca to jego żywotność. Coś w końcu może od wysokich temperatury ulec uszkodzeniu. Odnośnik do komentarza
polandblood Opublikowano 14 Grudnia Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia Udało się zainstalować z płyty. Fun fact, żeby wypalić obecnie obraz ISO Windowsa 10 nie wystarczy zwykła DVD, tylko musi być DL. Dzięki za pomoc, temat do zamknięcia. Odnośnik do komentarza
Illidan Opublikowano 14 Grudnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia Nie ma za co dziękować. Fakt, teraz na obraz systemu nie wystarcza zwykła płytka DVD, trzeba mieć DL, zapomniałem o tym. Najważniejsze, że udało się zainstalować system. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi