Kuba Opublikowano 27 Listopada Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada Windows 8,1 Pro. Brak dostępu do plików, ich opis jest w zielonym kolorze (szyfrowane). Windowsa 8,1 Pro chciałem aktualizować do Windowsa 10. Chciałem zrobić ze starego dysku klona aby zabezpieczyć się przed niespodziankami. Uruchomiłem Macrium Reflect i podczas klonowania ukazał się komunikat o braku dostępu do pliku. Myślałem że to jakiś błąd na dysku więc przerwałem klonowanie i na starym dysku włączyłem SFC /scannow a następnie chkdsk /r długo to robił. Po zakończeniu znowu klonowanie i znowu błąd. Przerwałem i po wejściu na dysk zauważyłem że pliki (tylko te z pulpitu) mają opis w kolorze zielonym. Jestem pewien, że przed wszelkimi zabiegami pliki na pulpicie wyglądały normalnie, nie miałem potrzeby ich otwierania więc tego nie sprawdziłem ale kolor zielony z pewnością bym zauważył. Może włączając chkdsk zrobiłem jakąś literówkę i zaszyfrowałem? Nie wiem czy jest taka możliwość. Przejmowanie katalogów nic nie daje nadal są zaszyfrowane, po kliknięciu na okienko „szyfrowanie” i odznaczeniu go też nic, ukazuje się komunikat „brak dostępu”. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza
Illidan Opublikowano 28 Listopada Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada Nie szyfrowanie wcześniej dysku Bitlokerem? Pokaż jakieś zdjęcia jak to wygląda. Odnośnik do komentarza
Kuba Opublikowano 28 Listopada Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada Mam dostęp do plików, uzyskałem go wprowadzając stare hasło logowania do konta. Mogę teraz otwierać pliki i każdy z osobna jak zapisuję pod inną nazwą to zapisuje się bez szyfrowania i w takiej postaci mogę je przenieść na inny komputer. Problem w tym że tych plików jest 3831 i gdyby istniał jakiś sposób na "hurt" to może bym nie zasnął przy tej robocie. Odnośnik do komentarza
Illidan Opublikowano Piątek o 06:53 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Piątek o 06:53 Ok, one konto z hasłem, stąd problem. Musisz nadać sobie uprawnienia do tych plików z dziedziczeniem na swoje nowe konto użytkownika. https://windows.atsit.in/pl/3323/ https://smartmob.pl/blog/artykuly/poradnik/jak-nadac-uprawnienia-lokalnego-administratora-w-windows/ https://m.youtube.com/watch?v=_aLH1XiKTcw Odnośnik do komentarza
Kuba Opublikowano wczoraj o 05:02 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano wczoraj o 05:02 Wszystkie pliki pulpitu skopiowałem na pendriva. Przed rozpoczęciem ukazał się komunikat z zapytaniem czy zgadzam się na kopiowanie w miejsce nie obsługujące szyfrowania, oczywiście wyraziłem zgodę i wszystkie pliki zostały skopiowane bez szyfrowania. W taki oto sposób pozbyłem się niechcianego zabezpieczenia. Wszystkie pliki mam dostępne. Dziękuję za pomoc, temat do zamknięcia. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi