Skocz do zawartości

Wygaszanie się ekranu przy pełnoekranowych grach, filmach - jak zapobiec?

suncez

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Od niedawna korzystam z Windows 11. Mimo przeszukania opcji i skorzystania z google nie potrafię tak ustawić systemu, aby nie wygaszał ekranu przy uruchomionych pełnoekranowych grach, jak Diablo 2 R, Diablo 3, czy przy oglądaniu wideo na pełnym ekranie, używam VLC. Nie chcę zupełnie wyłączać wygaszania ekranu. Nie chce mi się wierzyć, że nie da się tego osiągnąć. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Witaj. Tak, rzeczywiście chodzi o wygaszanie przy bezczynności. I w planie zasilania mam ustawione, żeby monitor wyłączał się po zadanym czasie. I to działa .

Windows 11 używam niecały miesiąc. A wcześniej tylko XP i Linux. Ani pod XP, ani pod Linuksem nigdy nie miałem takiej sytuacji, aby wygaszacz ekranu czy wygaszanie monitora zdarzało się podczas korzystania z pełnoekranowych aplikacji jak gry, czy przy oglądaniu filmów. Nie wiem w jaki sposób to działało pod XP - ustawiony raz działał lata, a pod Linuksem wystarczyło chyba zaznaczyć opcję zapobiegania wygaszaniu.

W 11 jest, jak dla mnie, zupełnie nowy sposób konfiguracji połączony gdzieniegdzie ze "starymi" konfiguratorami - kilka dróg prowadzi do jednego celu, to mnie rozbraja.

Żeby nie było łatwo. Mam dwie karty graficzne, Nvidię i AMD. To o czym pisałem działo się przy ustawionej w Windows "na sztywno" Nvidii.

Przy automacie VLC korzysta z AMD, a gry z Nvidii. Po przestawieniu na automat VLC odtwarza filmy bez wygaszania ekranu. Pod Diablo 2 Resurected wygaszacz się nie włącza, a pod Diablo 3 już tak.

W ogóle ten automatyczny układ przełączania działa jak dla mnie nieprzewidywalnie. W czasie korzystania z Firefox zdarzały się mignięcia ekranu. Ustawiłem więc aby korzystał on na stałe z AMD i jest ok, nic nie mryga, dopóki nie uruchomię FIrefox po sesji z grą. Nvidia podobno jest wtedy nieaktywna. A ekran czasem mrygnie.

Bardzo możliwe, że co do Diablo 3 trzeba zmienić któreś opcje startowe gry. Obawiam się jednak, że obsługa grafiki i opcji zasilania, w moim systemie, jest nieprzewidywalna (z uwagi na rozbudowanie konfiguracji) a możliwe efekty działania trudne do zweryfikowania.

System dostałem preinstalowany. Wgrane różne rzeczy od Asusa, Nvidii i AMD. Możliwe, że nie potrzebne takiemu użytkownikowi jak ja - nie jestem developereem gier, nie nagrywam rozgrywek, nie mam kontrolera itd. Sorry, trochę mi się ulało, po prostu wolałbym aby to wszystko było prostsze.