Skocz do zawartości

Folder z kłódką po przeniesieniu z pulpitu na dysk C/D - jak to naprawić?

Marekk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.
Kiedy tworzę folder na pulpicie a potem chcę go przenieść w dowolne miejsce na dysk C lub D wyskakuje mi taki komunikat zdjęcie 1

po czym folder tworzy się z kłódką.1.png.11159b078683bb473bf7fdb7984de9cb.png

Jest jeden trop, otóż świeżo tworzony folder na pulpicie w ustawieniach ma wszystko "nieodziedziczone" zdjęcie 22.png.b6f4e09f31d2767dc0d83f7e6903cbf4.png

A na innym kompie jest tak:3.png.326b80caa795ee7b02ddf9ede610cf5e.png

Kiedy wprowadzę te same wartości do tego foldera z kłódką to wtedy przeniesienie go jest możliwe, już się ucieszyłem ale jest to jednorazowy zabieg, bo przy tworzeniu kolejnego folderu na pulpicie, znów ustawienia są takie jak na zdjęciu pierwszym czyli wszytko jest na "nieodziedziczone" a tamte ustawienia "dziedziczone po C" znikają. Czyli tu jest problem i jakiś konflikt pomiędzy uprawnieniami ( ustawieniami) folderów na pulpicie a dyskiem C,D. Ktoś ma jakieś pomysły jak to naprawić?

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

No z tego co widzę, to masz problem z uprawnieniami w Windows. Lub masz jakieś opcje udostępniania pulpitu załączone. Musiałbyś te uprawnienia zmienić dla całego folderu "Pulpit", wtedy możesz już w nim potem tworzyć, co chcesz i jak chcesz.

Masz jakieś inne konta na komputerze? Ktoś jeszcze z niego korzysta? Bawiłeś się wcześniej z uprawnieniami w systemie? Coś zmieniałeś w nim?

Naciśnij na klawiaturze skrót:

Win + R

W pole uruchamiania wpisz:

compmgmt.msc

W zarządzaniu komputerem przejdź do:

Foldery udostepnione >> Udziały

Zobacz tam, co jest udostępniane, jakie foldery.

Zrzut ekranu 2024-11-17 014647.png

Cześć, dziękuję za odpowiedź, tak coś kombinowałem z tymi zabezpieczeniami bo miałem podejrzenie włamania do kompa, ale to było tydzień temu i już nie pamiętam co tam grzebałem. Chyba udało się, bo na razie działa, włączyłem "dziedziczenie" z pozycji dysku C dla wszystkich podrzędnych i już przenoszenie nowego folderu z pulpitu na dysk C/D - bez problemu. Ja mam tak: 

Przechwytywanie.PNG.9ef4f60cb27bfbf3a839f4574651c76a.PNG

Na zdjęciu masz udostępniany folder "Users", także jak chcesz to zostaw, lub usuń z udostępnianych. 

No to Ok, nadałeś uprawnienia i ich dziedziczenie, powinno być ok już. Także na przyszłość uważaj co z tym robisz, bo potem właśnie dzieją się takie rzeczy. Bawisz się w systemie, przedtem zrób Punkt przywracania systemu, aby łatwo było cofnąć zmiany. No i backup systemu to też dobre rozwiązanie na wszelkie problemy.