Max17b Opublikowano 26 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października Witam. Zainstalowałem najnowsze sterowniki karty graficznej 566.03 WHQL ze względu na premierę gry Dragon Age: Straż Zasłony. Okazało się, że po instalacji tego sterownika w grach opartych na silniku graficznym Unreal przy wyłączaniu gry (zaraz przed wyświetleniem się pulpitu) występuję ten błąd. Wcześniej korzystałem z innych, starszych sterowników ponad miesiąc czasu i nie miałem nigdy takiego błędu. Mam pytanie, czy aby grać w Dragon Age: Straż Zasłony muszę mieć zainstalowane sterowniki zoptymalizowane pod ten tytuł, czy mogę korzystać z innych, które są zdecydowanie stabilniejsze w przypadku gier na Unreal? Odnośnik do komentarza
Illidan Opublikowano 27 Października Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października Zje...ny Unreal Ungine 5 .... Ładnie grafika na tym wygląda, ale nic po za tym, ten silnik to porażka. Mam Radeona RX 6600 i też gry na tym silniku potrafią suite wieszać i crashować. Zrób tak jeszcze. Pobierz najnowszy sterownik, pobierz darmowy program do dokładnego usuwania sterownika z Windows, jakim jest Display Driver. Za pomocą tego programu odinstaluj obecny sterownik, potem na czysto zainstaluj nowo pobrany. Jak to nie pomoże, to albo próbować że starszym, bawić się zmniejszaniem detali w grze, optymalizować ustawienia, czekać na nowy sterownik, który będzie bardziej zoptymalizowany od grę i tak samo wpatrywać latek do gry, bo te też powinny rozwiązać problem z crashami gry. Tu wspomnę chociażby grę The Callisto Protokół na Unreal Engine, dopiero po kilku łatkach dało się sensownie w nią grać. Pomocny temat odnośnie usuwania sterowników: https://sites.google.com/site/twierdzaciemnosci/windows/usuwanie-sterownikow-w-windows-driverfusion Odnośnik do komentarza
Max17b Opublikowano 28 Października Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października Illidan-> Dzięki za info. Poczytałem na kilku forach i ludzie mają podobne problemy, a nawet w niektórych przypadkach znacznie gorsze (zwiększone zużycie CPUw grach). Wróciłem do starszych, stabilniejszych sterowników. Zobaczymy kiedy Nvidia wrzuci jakiś sensowny. Na ten moment temat do zamknięcia. Odnośnik do komentarza
Max17b Opublikowano 5 Listopada Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada Musiałem wrócić do GeForce 566.03 WHQL ze względów bezpieczeństwa: https://www.ppe.pl/news/356258/masz-karte-nvidia-szybko-zaktualizuj-sterowniki-bo-wykryto-powazne-bledy.html Więc dalej testuję te sterowniki. Do tematu dołączam raport z błędem. W grach opartych na silniku graficznym Unreal (w moim przypadku Hogwarts Legacy) przy wyłączaniu gry (zaraz przed wyświetleniem się pulpitu) występuję ten błąd. Odnośnik do komentarza
Illidan Opublikowano 6 Listopada Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada No właśnie silnik Unreal... Tnij detale w grze, to raz. Ja u siebie zauważyłem nawet na Unreal Engine coś takiego w grze, że dając wysokie detale, gra nie różni się niczym lub niedostrzegalnie od tych średnich, a na wysokich wywala... Czekać na aktualizację gry, zgłaszać problem na support. Poszukaj czegoś na forach gry. Ja w tą akurat nie gram, więc się nie wypowiem za bardzo... Ale na pewno możesz jeszcze zrobić dwie rzeczy, ustawić plan zasilania na najwyższą wydajność, to pomaga też. Zaktualizować sterowniki w kompie, nie mam na myśli graficznej karty, ale pozostałe, te od płyty głównej najbardziej, możesz do tego celu zobaczyć darmowy program "Driver Cloud". Tu jak ustawić najwyższą wydajność w planie zasilania. Odblokowanie planu zasilania "Najwyższa wydajność" w Windows 10/11 Odnośnik do komentarza
Max17b Opublikowano 7 Listopada Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada Illidan-> Dzięki za pomoc. Rozkminiam ten problem i w raporcie błędów systemu ten wyświetla mi się jako błąd aplikacji gry, więc może muszą ją zaktualizować i koniec końców sam sterownik karty graficznej jest w porządku. Odnośnik do komentarza
Illidan Opublikowano 7 Listopada Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada Ok, ale ten plan zasilania sobie ustaw, pomaga nie tylko z wydajnością w tej grze, ale ogólnie, a zawsze na czas normalnego korzystania z kompa możesz ustawić inny, energooszczędny itp., a w razie potrzeby już potem znowu włączyć "Najwyższą wydajność". Odnośnik do komentarza
Max17b Opublikowano 8 Listopada Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada Czy ten plan zasilania "Najwyższa wydajność" jest bezpieczny do normalnego użytkowania oraz pod obciążeniem? Odnośnik do komentarza
Illidan Opublikowano 8 Listopada Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada Używam obecnie i używałem we wcześniejszej konfiguracji komputera i nic się nigdy nie stało, a gry jak np. "immortals of Avenum" na UnrealEngine działają o niebo lepiej, nie ma crashy itp. Tak jak już powiedziałem wcześniej, po odblokowaniu on się pojawi na liście panów zasilania, możesz z niego korzystać na czas gier itp. W razie potrzeby możesz zmienić na inny, standardowy i w razie potrzeby wrócić do niego. Odnośnik do komentarza
Max17b Opublikowano 9 Listopada Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada W porządku, dzięki. Mam pytanie jeszcze do samych sterowników graficznych. Nvidia znalazła ostatnio luki bezpieczeństwa w swoich sterownikach i sugeruje zainstalować GeForce 566.03 WHQL ze względów bezpieczeństwa: https://www.ppe.pl/news/356258/masz-karte-nvidia-szybko-zaktualizuj-sterowniki-bo-wykryto-powazne-bledy.html. Czy to zagrożenie odnosi się też do użytkowników prywatnych? Ja korzystam tylko w mieszkaniu z komputera, nie jestem podłączony do żadnego serwera itp. Czy takie zagrożenie mnie również dotyczy? Chętnie wróciłbym do stabilniejszych sterowników, ale się zastanawiam czy wtedy mogę być narażony na atak. Odnośnik do komentarza
Illidan Opublikowano 10 Listopada Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada Powiem tak, nie ma się za bardzo czym przejmować, bo raczej nikt nie wykorzysta tej luki akurat przeciwko szaremu użytkownikowi jak ty czy ja. Kolejna sprawa, pewnie zostaną szybko wypuszczone poprawki, więc kolejny update szybko załata sprawę. No i z tego co czytałem, to już zostały luki załatane, na stronie iNvidia nie ma nic o tym już. Także spokojnie... https://ithardware.pl/aktualnosci/nvidia_geforce_sterowniki_problem-36150.html Aktualizuj sterowniki do najnowszych wersji, to w sumie istotne dla gracza i nie tylko, aby zawsze wszystko było aktualne, Owszem, zdarzają się wtopy, ale to w sumie normalne. Nie myli się tylko ten, kto nic nie robi. Ale ogólnie aktualizacje naprawiają błędy, podnoszą funkcjonalność, usuwają luki w zabezpieczeniach. Tu już mówię ogólnie, o wszelkich aktualizacjach, nawet systemu. Grunt to robić w razie czego Backup danych, systemu i pamiętaj o Punktach przywracania systemu przed aktualizacjami. Jakbyś chciał robić Backup systemu, to mogę podrzucić parę pomocnych tematów. Mnie taki backup już nie raz uratował. Odnośnik do komentarza
Max17b Opublikowano 10 Listopada Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada Dzięki za info. Może w przyszłym tygodniu rzucą nowy sterownik i poprawi aktualne bugi. Czy bezpieczne jest korzystanie z planu zasilania "Najwyższa wydajność" cały czas? Odnośnik do komentarza
Illidan Opublikowano 10 Listopada Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada Ja mam obecnie w swoim stacjonarnym komputerze ustawiony cały czas i jest ok, więc tak jest bezpiecznie, nie mniej musisz mieć świadomość, że jest większe zużycie prądu na takim planie zasilania. Odnośnik do komentarza
Max17b Opublikowano 14 Listopada Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada Wróciłem na razie do starych sterowników 561.09 (najstabilniejszych dla mnie). Wysłałem raport do Nvidii opisując błąd zarówno dla wersji 566.03 jak i 566.14. Sterowniki oparte na rdzeniu 565 powodują problem. Mam nadzieję, że niedługo dadzą nową wersję, która naprawi ten błąd. Czytałem na forum Nvidii, że niektórzy również mają taki sam problem. Odnośnik do komentarza
Max17b Opublikowano 15 Listopada Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada Zmieniłem plan zasilania. Odnośnik do komentarza
Illidan Opublikowano Sobota o 01:27 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Sobota o 01:27 Ok, widzę, że się udało. Jak na tym planie zasilania gry działają? Odnośnik do komentarza
Max17b Opublikowano Wtorek o 13:40 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano Wtorek o 13:40 Trochę potestowałem i mam wrażenie, że są znacznie stabilniejsze. Jeszcze kilka tytułów sprawdzę i napiszę więcej. Odnośnik do komentarza
Illidan Opublikowano Wtorek o 16:49 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Wtorek o 16:49 Ok, w takim razie testuj dalej. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi