Skocz do zawartości

Po zmianie słuchawek słychać co jakiś czas "klikanie"

WooleS

Rekomendowane odpowiedzi

Problem pojawił się po zakupie nowych słuchawek i DAC'a do nich. Co jakiś czas następuje jakby jakaś przerwa w dostarczaniu energii na krótką chwilę (może na 10 ms dźwięk znika). Dodatkowo czasem przy odtwarzaniu dźwięków systemowych czasami występują dziwne artefakty (zamiast normalnego dźwięku jakby skrzypienie).

4cs2r0.png ccbig6.png pdktpn.png r9cnrc.png

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Zaktualizuj sterownik do karty dźwiękowej w komputerze. Sterownik pobierz najlepiej ze strony producenta pyty głównej, czy lapka, Ewentualnie zobaczyć darmowy program do aktualizacji sterowników, może wyszuka, przy okazji zaktualizować i inne, jak do płyty głównej. Zobacz do tego celu darmową aplikację "Driver Cloud".

Co jeszcze możesz sprawdzić... w menedżerze sterownika jak się da możesz zmienić specyfikację wyjścia audio, np zamień ta z mikrofonem na podłączenie słuchawek i zobacz jak jest, po podłączeniu do tego portu, bo może masz uszkodzone wyjście słuchawkowe. Zobacz to na zdjęciach na moim przykładzie: 

Ashampoo_Snap_poniedziałek, 30 września 2024_23h4m19s.png Ashampoo_Snap_poniedziałek, 30 września 2024_23h5m46s.png

Więc tak... Poinstalowałem sterowniki ze strony producenta płyty głównej ale problem ciągle występował, ale postanowiłem że wepnę słuchawki bezpośrednio w wyjście audio płyty głównej (jak wspominałem wcześniej, ze słuchawkami kupiłem dac'a, dragonfly cobalt, którego wpina się w port USB) i wygląda na to że problem zniknął. Dochodzę zatem do wniosku, że problem leży albo w samym przetworniku albo są jakieś problemy z usb. Żeby wyeliminować pierwszą możliwość postaram się poużywać ważki z telefonem (w zestawie jest przejściówka na usb-c).

Ok, czyli tak jak sugerowałem, abyś wpierw sprawdził słuchawki na innym sprzęcie. Jakoś źle zrozumiałem... wydawało mi się, że masz je na Jack'a, przepraszam.

Zobacz w takim razie czy nie ma jeszcze jakiegoś sterownika do słuchawek, na stronie ich producenta, aczkolwiek w to wątpię.

Problemy z USB też mogą być, dlatego też ważne jest przetestowanie innych portów w komputerze USB. 

Także testuj i daj znać, co ustaliłeś.

Ok, jest jeszcze jedna rzecz jaką możesz zrobić. Aktualizacja sterowników do płyty głównej, możliwy że są też jakieś do USB a nawet całego BIOS. Czy znajdziesz nowsze wersje tych sterowników, to musisz sprawdzić na stronie producenta płyty głównej. Możesz też zobaczyć czy aktualizacji nie wyszuka jakiś program do tego jak np. darmowy "Driver Cloud".