broda99 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Witam, Problem/pytanie jak w temacie: jak można dodać dowolny katalog (np. Windows), znajdujący się na dysku lokalnym do listy "Szukaj w:" w poleceniu Start > Wyszukaj ? PS. Rozwiązanie typu: udostępnienie katalogu - zmapowanie jako nowy dysk mnie nie satysfakcjonuje. XP Pro SP3. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 PS. Rozwiązanie typu: udostępnienie katalogu - zmapowanie jako nowy dysk mnie nie satysfakcjonuje. 1. No cóż, nie znam żadnej edycji która tylko i wyłącznie rozszerza listę "Szukaj w:", bez naruszeń w innych widokach i bez tworzenia jakiś sztucznych obiektów. Prócz mapowania dysku jest jeszcze sposób z utworzeniem obiektów NameSpace wyświetlanych w widoku Mój komputer. Czyli w programie ShellObjectEditor tworzysz nowe rozszerzenie NameSpace, wybierając opcję by zachowywało się jak folder (i wskazujesz jakiś tam swój folder), podczepiasz to pod obszar "Mój komputer". Wtedy owszem na liście "Szukaj w:" będziesz miał dostępny ten folder, ale również w "Mój komputer" bezsensownie rozmnożysz obiekty. 2. Może inne rozwiązanie, czyli skrypt planujący otwieranie wyszukiwania na wybranym przez Ciebie katalogu lub dysku: KLIK. . Odnośnik do komentarza
broda99 Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 1. Sama odpowiedziałaś. 2. Jest to jakiś sposób - ale tak trochę "prawą ręką do lewego ucha dookoła głowy" (interesuje mnie pozycja na liście commbo, a nie dochodzenie do lokalizacji skryptu > klikanie w skrypt). Chyba, żeby włożyć kilka interesujących mnie lokalizacji do skryptów > skrypty do katalogu > katalog do Start albo PPM... Jak się domyślasz chodzi o to, żeby sprawdzić czy jakiś plik plik znajduje się tam, gdzie znajdować się powinien (albo zabrać go stamtąd). Wiem - można po prostu dojść do katalogu > Ctrl+F czy też przewinąć - ale chciałem wiedzieć czy można to sobie ułatwić. PS. ten .vbs oczywiście jak najbardziej działa. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi