pacieja Opublikowano 12 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia Heja, ogólnie jesteście moja ostatnią deską ratunku, nie wiem nawet czy w dobry dział to wbijam, ale po prostu już nie wiem co robić. Nie wiem czy to karta jakoś fizycznie się uszkodziła, czy może sterownik coś popsuł. Dostałam w grudniu 2022 roku komputer od brata. Dokupiłam tylko monitor, bo nie było. Nie pamiętam czy przez te dwa lata aktualizowałam sterownik (on tym bardziej nie pamięta kiedy go aktualizował). Gram w GTA 5 na platformie alt:v i od tydzień temu alt miał jakąś aktualizację, która popsuła grę. Naprawienie tego to był moment, jednak przed tym uznałam, że to może być wina sterowników i zaktualizowałam je do najnowszych (posiadam kartę graficzną NVIDIA GeForce GT 740 - czyli też już nienajlepszą, ale przez 2 lata GTA chodziło dobrze) i wtedy zaczął pojawiać się pewien problem. Przez jakieś dwa, trzy dni - grałam normalnie. Potem dwa dni z rzędu mogłam pograć kilka dobrych godzin, by na końcu mnie wywaliło ze zgaszonym ekranem. Jak to wygląda w praktyce? Odpalałam sobie gta 5 na alt:v, grałam kilka godzin. Nagle zaczynam czuć lagi, mocne klatki i slowmotion. Słyszę brrrr, czyli jakiś krótki crash dźwięku. Ekran gaśnie, ale komputer chodzi. Klawiszami shift + ctrl + windows + B udaje mi się przywrócić jakoś ekran. Pojawia się okienko z błędem: Tak było przez dwa dni. Trzeciego dnia do gry mogę wejść tylko na około dwie minuty i punkty 2-5 wracają. Z tym, że nawet skrótem klawiszowym nie mogę przywrócić monitora i muszę go wyłączać przyciskiem. W komputerze mam dwie karty: Sterowniki wydają się być zainstalowane najnowsze. Jednak problem cały czas się pojawia. Czasem komunikat z góry wyskakiwał przy samej próbie odpalenia Epic Games, więc założyłam, że to może być problem epica. Wyszukałam w internecie treść błędu, były jakieś poradniki do dxcpl, więc zrobiłam jak było na filmie. W komentarzach była też sugestia, by do otwierania dodac też frazę -opengl - nic to nie dało. Dalej stawiałam na epica, szczególnie z tym błędem: Później jednak uznałam, że sprawdzę w innej grze - padło na The Sims 4. Okazało się, że nie mogę ich włączyć, bo wyskakiwało to okienko: Po aktualizacji sterownika na nowo odpaliłam simsy, ale pograłam tylko 15 minut. Z rzeczy, które jeszcze były robione: mój brat przepiął kabel od monitora z górnej części komputera na dół, gdzie ponoć jest karta graficzne - mój chłopak przez przypadek źle go podpiął po czyszczeniu go... z półtora roku temu,więc nie wiem - gry chodziły do tej pory na intelu? odinstalowywałam sterownik w trybie awaryjnym przy pomocy DDU i instalowałam na nowo instalowałam sterowniki do karty z 2023 i 2022 roku, ale nic to nie dało nie mam chyba zaktualizowanego Windowsa nie pamiętam i nie wiem jak sprawdzić jaką wersję sterownika miałam tydzień temu, a mój brat nie myślał wtedy, by robić jakąś kopię zapasową. reinstallowłam epic games Nie wiem, może znajdzie się ktoś, kto mi jakoś pomoże, może coś się zawirusowało, bo w menadżerze urządzeń pokazuje, że niby urządzenie działa. Bardzo nie na rękę jest mi teraz wydatek na kartę graficzną, więc licze na jakąs pomoc lub chociaż próbę pomocy... Odnośnik do komentarza
Illidan Opublikowano 12 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia Możliwe, że gry odpalałaś na karcie zintegrowanej i one tam jakoś chodziły.... Teraz pytanie, jak ten komputer był czyszczony? Pasty termo przewodzące były zmieniane na karcie grafiki i procesorze też? Jakie są temperatury? Podczas grania i podczas normalnej pracy, sprawdzał to ktoś? Może być tak, że jak uruchamiałaś grę na Integrze to lagowało, w efekcie jak się przegrzała, to wywalała inne błędy. Tu ciężko coś powiedzieć, bo zakładamy, że było podpięte jednak pod Integrę.... Z tego co widzę, to karta grafiki dedykowana jest wykrywana przez system, a więc... Jeśli podłączysz monitor do karty dedykowanej, to powinien wystartować BIOS, powinno się dać do nie go wejść. Więc co się dzieje po podłączeniu do niej monitora? Tera tak, chociaż jak jest widoczna w systemie, to raczej dedykowana nie jest wyłączona w BIOS... Ale tu trzeba wejść do niego i na wszelki wypadek zobaczyć odpowiednie opcje. Nie powiem jakie, bo są zależne od wersji BIOS i mogą być różnie nazwane. Zobacz ten artykuł Ciężko cokolwiek tu powiedzieć, bo z tekstu wynika, że nie wiadomo czy dedykowana karta grafiki była w ogóle uruchamiana...więc nie wiadomo, czy działa w ogóle? Co do sterownika, to pobierasz najnowszy ze strony nVidia pod kartę i system, doinstalujesz obecny DisplayDriver i instalujesz na czysto pobrany. Więc ...tu mogło być wszystko ok, ale jak monitor był podpięty pod Integrę, to nawet nie wiem, czy panel sterownika się w tym momencie nawet załączał od nVidia? Pewnie nie. System zaktualizuj, nie zaszkodzi, i tu nie chodzi tylko o omawiany problem, ale dla własnego bezpieczeństwa i komfortu pracy na komputerze, lepiej to zrobić. Odnośnik do komentarza
pacieja Opublikowano 12 Sierpnia Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia Zbadałam sama trochę jeszcze tematu i z ciekawości sprawdziłam sobie temperaturę gdy testowałam jakiś starszy sterownik i w tym kryzysowym momencie miała 102 stopnie, w szoku byłam. Przeczyściłam komputer sprężonym powietrzem i pędzelkiem, ale nie zdało to egzaminu. Możliwe bardzo jest to, że karta rozgrzewa się do stu stopni i siłą rzeczy wywala mnie z gier. Właśnie bardzo ciekawi mnie to zjawisko z podłączeniem monitora w ten górny panel a nie pod NVIDIĘ, no bo jakim cudem by tak całkiem nieźle mi chodziła ta gierka czy simsy bez najmniejszego laga na tym intelu? Nie wiem czy sama spróbować wymienić tę pastę, czy jednak zanieść do serwisu by oni to zrobili... brat powiedział, że nigdy nie była wymieniana, no a komputerek z dyszkę na karku już ma, więc to może być to. Jak pisałam temat to nie pomyślałam o sprawdzeniu temperatur Odnośnik do komentarza
Illidan Opublikowano 13 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia Tak, 102 'C to trochę dużo, tym bardziej na chwilę gry. Ale zaraz... To karta dedykowana działa jednak tylko crashuje podczas gier i przegrzewa się, tak? Fajnie by było, jakbyś jakieś zdjęcia z tego pomiaru pokazała, jak to wygląda podczas normalnej pracy i w obciążeniu lub pliki tekstowe z pomiarem z GPU-Z i CoreTemp. Integra może dawać radę, nie pamiętam wymagań gier, w które grywasz, ale integra może po prostu dawać radę na te gry. Jak nie wymieniałaś pasty na karcie grafiki i ewentualnie termopanów na RAM'ie, to lepiej oddaj do serwisu. Jak nie boisz się spróbować sama, to spróbuj. Nie wiem, jaki masz dokładnie model, karty, ale zobacz podglądowy film: Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi