covo Opublikowano 6 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 1. standardowa sytuacja: laptop, router/kablowka, wifi, laptop podlaczony do sieci. zewnetrzne ip = X poczte wysylam,odbieram z laptopowego mailera bez problemu. 2. zakladam przenosny hotspot w komorce,tethering, powstaje siec, podlaczam sie do niej laptopem. zewnetrzne ip = Y poczte wysylam/odbieram z laptopowego mailera nadal bez problemu. 3. teraz robie tak: w sytuacji jak w 2./ - odpalam w komorce aplikacje vpn (wybieram w niej jakis serwer francuski). odpalam przegladarke w komorce i sprawdzam na stosownej www zewnetrzne ip = Z odpalam przegladarke w laptopie i sprawdzam na stosownej www zewnetrzne ip = Y (nadal, jak w 2.) POCZTY NIE MOZNA WYSYLAC z laptopowego mailera Pytanie: dlaczego w 3-im przypadku sa dwa rozne ip, oraz: dlaczego nie mozna wysylac poczty? Odnośnik do komentarza
Illidan Opublikowano 7 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia Problem z wysyłaniem poczty podczas korzystania z VPN może wynikać z blokady portów, przez usługę VPN. Możesz spróbować zmienić lokalizację serwera VPN. Nie wiem, czy da się dodać do wyjątków w twojej aplikacji VPN, aplikację pocztową, aby nie był ruch przez serwer VPN. To też może pomóc. Poniżej masz opis podobnego problemu, nie mniej te rozwiązania tu podane możesz spróbować zastosować u siebie. Czytaj Odnośnik do komentarza
covo Opublikowano 8 Sierpnia Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia gdzieś wyczytałem, że hotspot z telefonu (z definicji?) omija połączenia vpn zestawione w telefonie i dlatego dla laptopa vpn „nie istnieje”. Oraz: by zobaczyć co tam sie faktycznie dzieje (zwlaszcza w sprawie poczty), to należy tablice routingu podejrzec, ale to wymaga root'a. Nie mam root'a. Kółko byc może własnie sie zamknęło.. Odnośnik do komentarza
Illidan Opublikowano 8 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia No dokładnie, bez roota to ciężko będzie coś zdziałać. Możliwe, że i to jest przyczyną, jak mówisz. Tu by trzeba było sprawdzić po prostu wszystkie opcje. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi