Skocz do zawartości

Zasięg wi-fi w laptopie

Asia

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Mam problem z zasięgiem wifi. Sprawa wygląda tak, że laptop, jeśli jest zamknięty (korzystam z zewnętrznego monitora) to prędkość internetu jest 20mb/s pobieranie i 40/mb wysyłanie. Jeśli klapa laptopa jest otwarta to prędkość jest 40mb/s pobieranie i 40mb/s wysyłanie.

Czy w klapie jest antena, która zmienia kierunek przy zamknięciu i przez to jest słabszy zasięg/prędkość? Dziwi mnie też to, że wysyłanie przy otwartej i zamkniętej klapie jest zawsze 40mb/s. Przy wysyłaniu zasięg jest dobry a przy pobieraniu nie? Wykluczam samą prędkość łącza, bo na innych urządzeniach chodzi maks. 40/40.  Jakiś pomysł na to? Prócz tego, aby trzymać otwartą klapę.

Edit: dodaje plik z net-loga.

net-log.txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Hyperbook NH57ER https://komtek24.pl/pl/p/HYPERBOOK-NH5-RYZEN-9-RTX-3070-8GB-500GB-SSD/57065

+ WiFi 6 Intel Dual Wireless AX200 BT5.1 MuMimo M.2

10 godzin temu, Illidan napisał(a):

blokować wentylację, co może mieć wpływ na wydajność. Ciekawe, jakie masz temperatury pracy w obu przypadkach.

Jak to sprawdzić najlepiej? Tylko czy temperatura ma znaczenie jeśli otworzę klapę i od razu robię test jest 40/40 zamykam jest 20/40 otwieram jest 40/40 

Edit: 

Teraz zauważyłam ze podłączony monitor przez hdmi powoduje jakieś zakłócenia. Testowałam więcej razy. 

Wiersz jak wygląda wentylacja? Powietrze jest zasysane, nie wiem jak w twoim lapku, przez klawiaturę, otwory obok niej, od tyłu i wydmuchiwane z boku przez wiatrak, tak działa cyrkulacja powietrza, która ochładza wnętrze. Jak zamkniesz klapę laptopa, to pogarsza tą cyrkulację, chłodzenie wnętrza laptopa, stąd aby się nic nie uszkodziło, spada jego wydajność, aby się nie przegrzał.W skrajnym przypadku zadziała czujnik i się wyłączy, aby nic się nie spaliło.

Temperatury możesz sprawdzić odpowiedniki programami, które mierzą je co sekundę i zapisują do pliku tekstowego, to CoreTemp i GPU-Z. Władca te programy i mierzysz dla przykładu temperatury przez 30 min z zamkniętą klapą, potem drugi raz z otwartą klapą, dwa pliki tekstowe pokażą ci różnice, te pliki możesz też pokazać na forum. 

Co do zaleceń... To nie wiem czemu i co może być jego ewentualną przyczyną.b Tu dla progu zobaczyć inny kabel, inny monitor, może na próbę podłącz laptopa do telewizora. 

Zaraz zobaczę ten film...

Na filmie problemem może być bliskość ściany i zakłócenia WiFi elektrostatyczne od działającego monitora , jak go włączasz to WiFi, sygnał dochodzi do łapka lepiej, stąd większa prędkość sieci. Tu bym zwiększył odległość na próbę od ściany i monitora też dla testu. Te przyczyny, czyli zakłócenia i temperatury mogą mieć wpływ na wydajność sieci razem.

Przy otwartej klapie masz niższe temperatury, nie przekraczają GPU więcej niż pięćdziesiąt parę stopni, a nawet spadają poniżej pięćdziesięciu stopni. Procesor dochodzi max.  w niektórych momentach nawet do 80'C, ale są niższe przy zamkniętej niż otwartej, przy otwartej masz średnio ok. 70' C, pytanie, czy coś robisz? Jak pracujesz, to może dlatego są większe.... Ciężko tu coś powiedzieć więcej. Może ogólnie jak układ graficzny grzej się bardziej podczas zamkniętej klapki, to ogólnie w lapku temperatury są większe.

Spróbuj jeszcze zmienić plan zasilania na maksymalną wydajność i zatrzymaj usypanie dysku na tym planie, tak aby pracował lapek z największą wydajnością pomimo zamkniętej klapki. No i zobacz czy jest jakaś poprawa.

14 godzin temu, Illidan napisał(a):

Przy otwartej klapie masz niższe temperatury, nie przekraczają GPU więcej niż pięćdziesiąt parę stopni, a nawet spadają poniżej pięćdziesięciu stopni. Procesor dochodzi max.  w niektórych momentach nawet do 80'C, ale są niższe przy zamkniętej niż otwartej, przy otwartej masz średnio ok. 70' C, pytanie, czy coś robisz? Jak pracujesz, to może dlatego są większe.... Ciężko tu coś powiedzieć więcej. Może ogólnie jak układ graficzny grzej się bardziej podczas zamkniętej klapki, to ogólnie w lapku temperatury są większe.

Spróbuj jeszcze zmienić plan zasilania na maksymalną wydajność i zatrzymaj usypanie dysku na tym planie, tak aby pracował lapek z największą wydajnością pomimo zamkniętej klapki. No i zobacz czy jest jakaś poprawa.

Ogólnie to cały czas mam włączoną maksymalną wydajność. Z tego co obserwowałam temperaturę to była bardzo podobna (nie licząc jakiś anomalii), ale też zamykając czy otwierając klapę laptopa nie zagrzeje się w ciągu 5 sekund a transfer jest momentalnie słabszy, rozumiem gdyby działo się to po jakiejś chwili ale nie kilka sekund po zamknięciu klapy. 

Kolejne moje spostrzeżenie jest takie że rano dużo lepiej chodzi(mniej zakłóceń?) jak wieczorem, przy czym sprawdzając internet na innym urządzeniu cały czas działa maks. 40/40. 

No to problem leży w laptopie, ale co tam dokładnie jest, to Ci nie powiem, abo zamknięta klapka ogranicza, zakłóca działanie WiFi, albo temperatury, lub to i to. Może jest jeszcze inna przyczyna, ale nie mam pojęcia jaka, skoro i bliskość ściany i telewizora też nie ma na to znaczenia. Problem software? Możliwe...ale raczej nie. Ale mimo to jak masz np. jakiś Linux LiveCD jak Ubuntu, to można na próbę z nośnika startowego, wcześniej przygotowanego, uruchomić komputer, systemu nie instalujesz, tylko bootujesz z niego komputer i sprawdzasz, jak jest z prędkością sieci, klapką pod tym systemem. Wyniki takie same potwierdzą raczej, że przyczyną jest sprzęt nie system.

Nie wiem, co ci jeszcze doradzić więcej. Aktualizacja sterowników tu raczej nic nie da.