Mixon Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Witam. Kupiłem drukarkę SAMSUNG ML-1660 Series. Mam 2 komputery, podłączone LAN`em, więc pomyślałem, że podłącze je do drukarki. I teraz pytanie: Czy w ogóle da się podłączyć drukarkę do 2 komputerów poprzez lan? Przedstawię wam to na prostym rysunku: Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Ze specyfikacji: drukarka ma tylko wejście USB 2.0. Stąd pozostaje Ci podłączenie jej do jednego komputera i udostępnienie z niego drukarki w sieci. Wadą rozwiązania jest konieczność ciągłego działania komputera, do którego Samsung ML-1660, kiedy potrzebujesz coś wydrukować z drugiego kompa. Jak dokładnie udostępnia się drukarkę mogę napisać, o ile podasz, jaki masz system operacyjny. Odnośnik do komentarza
Mixon Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Mój system operacyjny: Windows XP Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Będzie problem, nie mam XP od chyba 3 lat na normalnym komputerze, jest obecny tylko na maszynie wirtualnej, do której drukarki nie podepnę. Trochę info na ten temat, jest tego wiele w wynikach wyszukowania Google: http://www.banita.pl/konf/smbudostwinxp.html http://technet.microsoft.com/pl-pl/library/cc758620%28WS.10%29.aspx Odnośnik do komentarza
Mixon Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Hmmm... Pliki udostępniałem (z powodzeniem) z setki razy... Na stronach które podałeś, jest napisane, że trzeba wejść w Właściwości --> Udostępnianie --> Udostępnij tę drukarkę, czyli podobnie jak przy plikach... Lecz na 2 komputerze tej drukarki nie wyszukuje.... Dzięki za podane strony, puki co, temat niech będzie otwarty, może ktoś miał taki sam przypadek, i wie co zrobić. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Jaki jest system na drugim kompie? Masz jakieś oprogramowanie zabezpieczające (firewall itd.)? Studium przypadków wieeelkie: http://www.google.pl/search?q=udost%C4%99pnianie+drukarki+XP&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a#sclient=psy&hl=pl&safe=off&client=firefox-a&hs=Zha&rls=org.mozilla:pl%3Aofficial&source=hp&q=site%3Aelektroda.pl+udost%C4%99pnianie+drukarki+XP&aq=f&aqi=&aql=&oq=&pbx=1&fp=6fa0b0ef472e2643 Odnośnik do komentarza
Mixon Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2011 System na drugim PC - też Windows XP. Najdziwniejsze jest to, że teraz plików też nie chce udostępnić. Zapewne wiąże się to z nieudanymi udostępnieniami drukarki. PS. JUŻ! Właśnie odinstalowałem Norton Sectury Scan (sam nie wiem, skąd znalazł się na moim komputerze) i udało się! Na podanych stronach szperałem, aż znalazłem, że antyvirus może tą opcję blokować.... WIELKIE dzięki! Temat zamykam. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi