kacper6768 Opublikowano 12 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 Czy da się pobrać pomoc offline help do pakietu Microsoft Office 2021 i tą pomoc doinstalować? W starszych wersjach Microsoft Office gdy się wciśnie przycisk F1 to wyskakuje pomoc dla Microsoft Office ale w nowszych wersjach Microsoft Office żeby się pokazała pomoc to musi być połączenie z internetem ale nie na każdym komputerze mam dostęp do internetu. Często chcę sprawdzić od razu w pomocy jakieś podstawowe rzeczy jak coś zrobić w Microsoft Office to trzeba szukać w internecie. Jak można wsadowo po krótkich zdaniach po każdej linijce tekstu zrobić linijkę odstępu? aaaaaaa aaaaaaa aaaaaaa zamienić na aaaaaaa aaaaaaa aaaaaaa Da się tak zrobić ale tylko pozornie dlatego że w Wordzie da się tylko ustawić duże odstępy między marginesami ale gdy się je skopiuje do notatnika to zdania nadal są bez oddzielenia. Gdy tekst czyta syntezator mowy to żeby oddzielał zdania muszą być oddzielone dużym odstępem. Gdy jedna linijka zaraz nad drugą to syntezator wszystkie zdania czyta jak jedno całe zdanie. Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 12 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 Od razu zaznaczam, że nie mam Microsoft Office'a! Używam Libre Office. --------- Cytat Jak można wsadowo po krótkich zdaniach po każdej linijce tekstu zrobić linijkę odstępu? U mnie w >>Menu >> Format >> Odstępy są cztery opcje odstępów: interlinia: 1 interlinia: 1,15 interlinia: 1,5 interlinia: 2 Dla Ciebie odpowiednia była by ta ostatnia. ========== ======= Cytat gdy się je skopiuje do notatnika to zdania nadal są bez oddzielenia. W Notatniku nie ma możliwości wklejania z interliniami, zawsze będzie to taki sam ciąg liter i odstępów. jessi Odnośnik do komentarza
kacper6768 Opublikowano 13 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 Po co Microsoft stworzył płatny Microsoft Office jak przeciętnemu użytkownikowi wystarczy darmowy Libre Office albo Open Office? Kiedyś kilkanaście lat temu gdy miałem pierwszą styczność z komputerem to był zainstalowany pakiet biurowy Microsoft Works i tam był asystent spicacz ale teraz czy ten pakiet jest rozwijany Microsoft Works? Odnośnik do komentarza
kacper6768 Opublikowano 5 Lipca Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca Gdy w Microfcie Office dodam puste linie wsadowo zamieniając znaki ^p na znaki ^p^p to tam gdzie jest numerowanie to robi się podwójne numerowanie i dodają się niepotrzebne puste numery Jak można zrobić czytanie tekstu w syntezatorze mowy żeby każdy rozdział czytał się do jednego pliku? Normalnie w tekście jest czcionka o rozmiarze 10 i każdy rozdział rozpoczyna się grubymi literami o rozmiarze czcionki 14 i rozdziały nie są numerowane. Program IVONA Reader potrafi czytać każdy rozdział do osobnego pliku ale tylko wtedy gdy są rozdziały numerowane ale nawet gdyby były numerowane to ten program i tak się nie nadaje dlatego że gry zapisuje jakikolwiek tekst do pliku to opuszcza przypadkowe pojedyncze słowa albo urywa całe zdania. W programie Balabolka też brakowało takiej opcji. Czy da się w Microsofcie Wordzie ustawić żeby każdy wyraz pisany większą czcionką miał swoje numerowanie żeby było po kolei liczby przed wielkim wyrazem. Pierwszy wyraz z większej czcionki żeby był ponumerowany jako 1 i gdy pojawi się za następny wyraz większą czcionką żeby przed tym wyrazem była liczba 2 i tak dalej? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi