Pacyna Opublikowano 5 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 Witam, dzisiaj uruchomiłem jakiś skrypt i zainfekowałem sobie czymś komputer. Przy wyszkiwaniu czegokolwiek z przeglądarki Google Chrome przekierowuje mnie na rezultaty ze strony/silnika "gosearches.gg". Ten sam problem był na Edge. Poczytałem, że winowajcą jest rozszerzenie dodane do przeglądarek "Google Docs" i z Edge usunąłem bez problemu i już normalnie wyszukuje z "google.com" ale w Chrome jest grubszy problem - usuniecie tego rozszerzenia przywraca go po ponownym uruchomieniu. Reinstalowalem Chrome, i wszystkie katalogi z nim zwiazane, oraz folder TEMP. Skanowałem Malwarebytes, AdwCleanera ale również nic nie dało. Znalazlem również lokalizacje skryptu, który uruchamia przegladarki z tym rozszerzeniem - "C:\Users\Pacyna\AppData\Local\WindowsApp" i usunięcie zawartości tego folderu również nie pomogło, bo pliki tam sie znajdujące zostały przywrócone po uruchomieniu przegladarek. Tak więc podejrzewam, że jest jakiś "proces" działajacy w tle, który tym wszystkim zarządza. Proszę o pomoc :) Shortcut.txt Addition.txt FRST.txt Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 5 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 W logach nic nie wskazuje na istnienie tej infekcji. Kosmetyka: Uruchom FRST. Skopiuj to poniższe: (ale nigdzie nie wklejaj tego!) - FRST sam znajdzie "fixlist" w schowku systemowym Spoiler START:: CHR Extension: ( Google Docs) - C:\Users\Pacyna\AppData\Local\Temp\tv6jm04yShpU [2023-01-05] CHR Extension: ( Google Docs) - C:\Users\Pacyna\AppData\Local\Temp\IMNs6CVjaEoh [2023-01-05] C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\HandBrake\HandBrake.lnk C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\HandBrake\Uninstall.lnk HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows Defender: [DisableAntiSpyware] Ograniczenia <==== UWAGA HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows Defender: [DisableAntiVirus] Ograniczenia <==== UWAGA HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate: Ograniczenia <==== UWAGA HKU\S-1-5-21-3042923484-986546893-671020742-1002\...\Run: [GalaxyClient] => [X] Task: {26CB75E9-1413-4667-9553-7D7D0AD95BBD} - System32\Tasks\Meta\Messenger-SL-Helper-S-1-5-21-3042923484-986546893-671020742-1002 => C:\Users\Pacyna\AppData\Local\Programs\Messenger\MessengerHelper.exe --lassie (Brak pliku) AlternateDataStreams: C:\Users\Pacyna\Application Data:00e481b5e22dbe1f649fcddd505d3eb7 [394] AlternateDataStreams: C:\Users\Pacyna\AppData\Roaming:00e481b5e22dbe1f649fcddd505d3eb7 [394] AlternateDataStreams: C:\Users\Pacyna\AppData\Local\Temp:$DATA [16] EmptyEventLogs: EmptyTemp: END:: W FRST kliknij na Fix (NAPRAW). Skoro trafił Ci się taki wybrakowany Google Chrome, to pozbądź się go i nigdy więcej go nie instaluj. Chrome ma w sobie taką funkcję, że zawsze po włączeniu go ściąga z nety wszystko, co było z nim podczas poprzedniej sesji. Nic na to nie poradzisz. jessi Odnośnik do komentarza
Pacyna Opublikowano 5 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 Dziękuję za szybką odpowiedź. Zrobiłem to co powyżej, zrestartowałem kompa, włączyłem Edge i przy pierwszym uruchomieniu sama się włącza wtyczka Google Docs i znów wyszukuje przez "gosearches.gg". Zauważyłem, że Malwarebytes reaguje jak coś wyszukuje w Edge blokując tą wtyczkę Logi: gosearches.gg.txt Jest szansa żebyśmy jakoś to badziewie wywalili całkowicie z komputera? Może załączyć jakieś dodatkowe logi albo uruchomić konkretne narzędzia do skanowania Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 5 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 Cytat C:\Program Files (x86)\Microsoft\Edge\Application\108.0.1462.54\powershell.exe U mnie nie ma takiego pliku. Uruchom FRST. Skopiuj to poniższe: (ale nigdzie nie wklejaj tego!) - FRST sam znajdzie "fixlist" w schowku systemowym Cytat START:: VirusTotal: C:\Program Files (x86)\Microsoft\Edge\Application\108.0.1462.54\powershell.exe END:: W FRST kliknij na Fix (NAPRAW). Pokaż wynik. Uruchom FRST. W polu SEARCH (SZUKAJ) wklej: Cytat gosearches*.* kliknij na przycisk "Search Files (Szukaj Plików)". Raport z tego będzie tam, gdzie jest FRST. Uruchom FRST. W polu SEARCH (SZUKAJ) wklej: Cytat gosearches kliknij na przycisk "Search Registry" (Szukaj w Rejestrze). Raport z tego będzie tam, gdzie jest FRST. Pokaz raporty z tych wyszukiwań. jessi Odnośnik do komentarza
Pacyna Opublikowano 5 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 Fixlog.txtSearch.txtSearchReg.txt Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 5 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 VIRUSTOTAL wcale nie znalazł tego pliku, więc nie ma już go. Pliki *.txt, które zostały znalezione - usuń ręcznie, (choć to raczej nie są pliki infekcji). W Rejestrze nie ma niczego z "gosearches". Tak więc jedynym winowajcą jest tylko CHROME. jessi Odnośnik do komentarza
Pacyna Opublikowano 6 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2023 Dziękuję, wyrzuciłem kompletnie chrome i przerzuce się na edge w takim wypadku. Problem już nie występuje po ponownym uruchomieniu kompa. Wszystkiego dobrego w nowym roku! Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi