lenowo7272 Opublikowano 26 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2022 Witam. Laptop HP envy x 360 Convertible system windows 11 home wcześniej windows 10 home Nie potrzebnie pobrałem aktualizację opcjonalną, to był chyba BIOS. I teraz system nie chce wystartować. Przy odpalaniu wyskakuje niebieskie okno "Naprawa automatyczna" i komunikat "Komputer nie został poprawnie uruchomiony" Po przejściu w opcje zaawansowane nie mogę nawet przywrócić go do stanu początkowego bo wyskakuje błąd. Dodam jeszcze,że wcześniej miałem taki problem, że nie dało się wyłączyć laptopa tzn po każdym wyłączeniu on sam się załączał z niewiadomych przyczyn. więc wyłączyłem go przyciskając na dłużej przycisk zasilania (inaczej się nie dało) I po ponownym uruchomieniu mam ten problem z niebieskim ekranem Pozdrawiam: Czy może ktoś doradzić co robić w takiej sytuacji? Odnośnik do komentarza
amp Opublikowano 29 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2022 Jeśli aktualizowany był bios to został on przywrócony do domyślnych ustawień, trzeba więc go ponownie ustawić, szczególnie boot z dysku lub menedżera uruchamiania (w przypadku uef)i. Odnośnik do komentarza
lenowo7272 Opublikowano 29 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2022 Dziękuje za odpowiedź Mógłbym prosić o opisanie krok po kroku co zrobić bo ja jestem zielony. Z góry dziękuję Odnośnik do komentarza
Penicylina Opublikowano 28 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 Spróbuj przywrócić system do poprzedniego stanu za pomocą opcji przywracania systemu. Jeśli to nie działa, spróbuj przywrócić system za pomocą płyty ratunkowej lub pliku obrazu systemu. Odnośnik do komentarza
lenowo7272 Opublikowano 4 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 Witam Próbowałem wielu opcji i przy każdej z nich wyskakuje mi komunikat "napotkaliśmy problem i nie możemy....." Próbowałem m.in. odinstalować najnowsze aktualizacje funkcji jak i jakości obrazu, próbowałem przywracania fabrycznego systemu zarówno z zachowaniem plików jak i z usunięciem wszystkiego i za każdym razem problem. Przywrócić systemu to innego czy poprzedniego stanu nie mogę bo wyskakuje mi komunikat, że nie mam włączonej historii i zapisywania. Przywrócenie za pomocą pliku obrazu systemu nie wchodzi w grę bo nie tworzyłem kopii zapasowej ( o ile to jest to samo) Nie posiadam też żadnej płyty ratunkowej ani usb Włączyłem też opcję "naprawa podczas uruchomiania" nic nie dało Jeśli chodzi o Boot Manager-Boot option menu: Na pierwszym miejscu jest; OS Boot Manager(UEFI) -Windows Boot Manager (SAMSUNG MZVLB512HAJQ-000H1) A na drugim; Boot from EFI File Natomiast w biosie "Boot Options" UEFI Boot Order 1 OS Boot Manager 2.USB Flash Drive/USB Hard Disk 3 USB CD/DVD ROM Drive 4 ! Network Adapter Proszę o pomoc co zrobić, żeby system odpalił. Odnośnik do komentarza
amp Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 Skoro funkcje oferowane przez system zawiodły to może być usterka któregoś elementu w samym laptopie, dysku, pamięci itp. można te elementy sprawdzić programami np. z hirens boot. Jeśli nie to pozostaje instalacja na nowo. Odnośnik do komentarza
lenowo7272 Opublikowano 5 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 Czyli jedyne wyjście to pobrać i utworzyć plik instalacyjny na usb? Jeśli tak to mam pobrać win10? Bo taki miałem oryginalnie przy zakupie laptopa. Czy pobrać win 11? Taki miałem później po pobraniu upteda. Czy kolejności w boot manager i w biosie boot options są dobrze ustawione? I czy w biosie w boot options "LEGACY SUPPORT" ma być disabled? bo tak mam Odnośnik do komentarza
lenowo7272 Opublikowano 14 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 Temat do zamknięcia, zrobiony format. Dzięki i pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi