zord Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 Drive Backup 9.0 Free Edition - wersja polska Zabezpieczenie całego komputera PC, likwidacja skutków awarii systemu operacyjnego i oprogramowania oraz ochrona danych użytkownika to fundamentalne funkcje programu Drive Backup 9.0 Personal firmy Paragon Software. Edycja Drive Backup 9.0 Free Edition to wariant aplikacji Drive Backup 9.0 Personal, który posiada jej najważniejsze funkcjonalności. Zaawansowane funkcje tworzenia i przywracania kopii zapasowych nie są co prawda dostępne w programie, lecz aplikacja Drive Backup 9.0 Free Edition jest całkowicie bezpłatna. Program dostępny jest w polskiej wersji językowej. Kluczowe funkcje produktu Drive Backup 9.0 Free Edition: Tworzenie kopii zapasowych - całego dysku twardego lub poszczególnych partycji Wykonywanie kopii zapasowych w czasie rzeczywistym - technologia Hot Backup pozwala na tworzenie obrazów kopii zapasowych bez potrzeby ponownego uruchamiania systemu Windows i przerywania pracy użytkownika Opcje magazynowania kopii zapasowych - zapis obrazów kopii zapasowych na lokalnych dyskach twardych lub zewnętrznych urządzeniach USB i FireWire. Przerywanie operacji tworzenia kopii zapasowych (jeśli zaistnieje taka konieczność) Sprawdzanie poprawności już istniejących lub nowoutworzonych archiwów kopii zapasowych. Obsługa dysków twardych USB 2.0 Przywracanie: Przywracanie kopii zapasowych całych dysków twardych, pojedynczych partycji albo dowolnej kombinacji dysków i partycji z jednego archiwum kopii zapasowych Tworzenie rozruchowego dysku ratunkowego na urządzeniu USB flash, dysku CD lub DVD i możliwość wykorzystania go do przywracania komputera PC Narzędzia pomocnicze: Kreator tworzenia nośników ratunkowych pozwala na utworzenie rozruchowych nośników ratunkowych przeznaczonych do uruchomienia systemów operacyjnych niezdolnych do rozruchu Sprawdzanie spójności dysków ratunkowych pod kątem integralności i zdolności rozruchowych Interfejs użytkownika: Interfejs użytkownika oparty na kreatorach - pozwala na maksymalne uproszczenie większości wykonywanych operacji Pomoc kontekstowa - zapewnia objaśnienia i wskazówki dla wszystkich funkcji interfejsu użytkownika Obsługiwane dyski twarde i nośniki wymienne: Równoległe dyski twarde ATA (IDE) Szeregowe dyski twarde ATA (SATA) Dyski twarde SCSI Wszystkie poziomy kontrolerów SCSI, IDE i SATA RAID Urządzenia USB 1.x/2.0 i IEEE 1394 (FireWire) Urządzenia magazynujące PC card Obsługiwane systemy plików: NTFS (v1.2, v3.0, v3.1) FAT16 FAT32 Linux Ext2FS Linux Ext3FS Linux Swap HFS Wymagania systemowe: Procesor: Intel Pentium lub kompatybilny, zegar 300MHz (lub szybszy) Pamięć RAM: minimum 256 MB Wolne miejsce na dysku twardym: 100 MB Internet Explorer 5.0 (lub nowszy) Obsługiwane systemy operacyjne: Windows Vista (32/64-bity) Windows XP Professional SP2 (32/64-bity) Windows XP Home SP2 Windows 2000 Professional SP4 pobieranie http://dl.paragon-software.com/free/db9_FreeEdition_p.msi Podręcznik użytkownika do programu Drive Backup 9.0 Free Edition http://www.paragon-software.pl/docs/user_manuals_PL/DB9PLFreeEdition_podrecznik_uzytkownika.pdf Odnośnik do komentarza
ichito Opublikowano 17 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 Wcześniej dłuższy czas używałem Macrium Reflect, ale skusiłem się na produkt od Paragona...i nie zawiodłem się. Program ma czytelny, podzielony na panele interfejs, a obsługuje się go w bardzo prosty sposób...tym bardziej, że program uruchamia się po instalacji od razu w polskiej wersji. Kreator prowadzi przez wszystkie kroki wybranej funkcji aż do finału i wiedząc, czego chcemy nie jesteśmy w stanie popełnić błędu. Odzyskiwanie systemu z obrazu jest bardzo proste...przy założeniu, że wykonamy obowiązkowo dysk ratunkowy - bądź na CD/DVD, bądź na pendraku. Mam na pendraku, a jego tworzenie to właściwie chwila...potem wystarczy tylko podpiąć do komputera przed startem, wybrać start systemu z USB i mamy okienko, w którym możemy przywrócić system. Wszystko prosto, jasno i bez kłopotów. Na tyle mi się to spodobało, że program mam już na 2 laptoku w domu, a będzie i na stacjonarnym jeszcze, gdzie zastąpi Macrium. Między 16 a 19 czerwca jest promocja za free na bardziej rozbudowaną wersję Backup & Recovery 10 Compact - czy komuś tyle potrzeba...zależy od indywidualnych potrzeb Strona promocji http://www.paragon-software.com/home/brc/ Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi