wieSmac Opublikowano 29 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2022 Ciągle wyskakujące komunikaty o wirusie "Avira" z nortonem, edge, mcafe podaje komunikaty o zagrożeniu wirusowym, utracie danych, uszkodzonych plikach systemowych. Na szybko potraktowałem adwcleaner ale ciągle pojawiają się powiadomienia mam screeny. Ładnie proszę o zainteresowanie i pomoc Pozdrawiam W. Addition.txt FRST.txt Odnośnik do komentarza
wieSmac Opublikowano 29 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2022 23 minuty temu, wieSmac napisał: Ciągle wyskakujące komunikaty o wirusie "Avira" z nortonem, edge, mcafe podaje komunikaty o zagrożeniu wirusowym, utracie danych, uszkodzonych plikach systemowych. Na szybko potraktowałem adwcleaner ale ciągle pojawiają się powiadomienia mam screeny. Ładnie proszę o zainteresowanie i pomoc Pozdrawiam W. Addition.txt 27.29 kB · 0 pobrań FRST.txt 24.21 kB · 0 pobrań PS Potraktowałem jeszcze przed adwcleaner antywirusem systemowym i dowiedziałem się z komunikatu że jest to lub był wirus wyłudzający okup. Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 30 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2022 W logach nic podejrzanego. Co konkretnie i gdzie jest wykrywane (nazwa pliku i jego lokalizacja)? Kosmetyka: Uruchom FRST. Skopiuj to poniższe: (ale nigdzie nie wklejaj tego!) - FRST sam znajdzie "fixlist" w schowku systemowym Spoiler START:: HKLM-x32\...\Run: [] => [X] HKU\S-1-5-21-510263495-1881460824-1485666426-1001\...\Run: [MicrosoftEdgeAutoLaunch_6198B3F3327E7EC93B52FD72B7759264] => "C:\Program Files (x86)\Microsoft\Edge\Application\msedge.exe" --no-startup-window --win-session-start /prefetch:5 [3795376 2022-09-25] (Microsoft Corporation -> Microsoft Corporation) EmptyEventLogs: EmptyTemp: END:: W FRST kliknij na Fix (NAPRAW). jessi Odnośnik do komentarza
wieSmac Opublikowano 30 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2022 Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 30 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2022 Czyli wyskakują komunikaty nieistniejących w rzeczywistości programów. Dziwne, bo w logach nic nie wskazuje na wyskakiwanie tych komunikatów. Najlepiej byłoby zrobić zwykłe "Przywracanie Systemu", ale u Ciebie są tylko dwa punkty przywracania: Cytat 19-09-2022 18:30:45 Instalator modułów systemu Windows 20-09-2022 21:28:18 Instalator modułów systemu Windows Nie ma żadnego wcześniejszego, a te powyższe mają daty z września, czyli prawdopodobnie gdy problem już był. Co to jest "iuont.click" widoczny napis na obrazkach? Co to jest "wnprt.club" widoczny napis na obrazkach? To ostatnie być może udałoby się usunąć ręcznie postępując wg opisu Usuń WNPRT. Wirus CLUB (Removal Guide) « Guide-How-To « Najnowsze wirusy i malware (regrunreanimator.com) jessi Odnośnik do komentarza
wieSmac Opublikowano 30 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2022 WNPRT potraktowany jak poradziłaś i następnie przywróciłem system z pierwszego punktu, chyba jest ok. Okna z powiadomieniami zaczęły wyskakiwać wczoraj, tak że prawdopodobnie wszystko ok. Bardzo dziękuję za porady. Pozdrawiam W. Odnośnik do komentarza
Bromidum Opublikowano 1 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2022 @wieSmac Nie jest to co prawda infekcja, tylko zezwoliłeś na wysyłanie powiadomień w Microsoft Edge przez niewłaściwe strony. Po prostu usuń te uprawnienia w ustawieniach przeglądarki lub całkowicie je wyłącz. Ponadto zauważ, że nie masz zainstalowanych wyżej wymienionych pakietów antywirusowych, a jest to jedynie osadzone sprytnie okno w przeglądarce imitujące Windowsa. ;) Jeśli będzie to pomocne to podrzucam poradnik do Chrome mojego autorstwa → https://soo.bearblog.dev/chrome/ Zwróć uwagę na rozszerzenia i filtry (dostępne są także na inne przeglądarki) i podniesienie poziomu bezpieczeństwa na silny. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi